Pretraga

Ako volite superjunake, ova će vam vijest uljepšati dan: Svijet je dobio novu verziju akcijske junakinje čija je moć pismenost

A- A+

Tvrtka Archie McPhee akcijsku figuru Knjižničarka prvi puta je proizvela 2003. godine, kada se u jednom tjednu prodala u nevjerojatnih 28.000 primjeraka. Izrađena je po uzoru na jednu od najpoznatijih svjetskih knjižničarki Nancy Pearl, a odaje počast svim knjižničarima koji na izuzetan (i praktički nadnaravan) način brinu o tome da ostanemo informirani. S proizvodnjom se ubrzo stalo, a upravo ovih dana iz kompanije Archie McPhee javljaju izvrsnu novost – Nancy Pearl ima novi imidž i ponovno je puštena u prodaju.

Akcijska figura Knjižničarka|foto: mcphee.com

– U svijetu u kojemu informacije pored nas prohuje kao tornado, knjižničari su tu da ih organiziraju i čuvaju najkorisnije od njih. Akcijska figura Knjižničarke odaje počast tim hrabrim ratnicima tiskane (i elektroničke riječi). Bazirana u Seattleu, knjižničarka Nancy Pearl, figurica od vinila visoka 8 cm, ima uklonjivi plašt koji simbolizira koliki su zapravo heroji knjižničari, stoji u opisu kompanije Archie McPhee.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Ovako bi izgledali Disneyevi junaci kao stvarne osobe

Glavna zadaća Knjižničarke pomoć je u borbi pojedinca protiv anti-intelektualizma, cenzure i neznanja.

Inače, akcijska figura Knjižničarke izrađena je prema uzoru na stvarnu osobu istoga imena – Nancy Pearl. Pearl je knjižničarka, spisateljica, književna kritičarka i bivša izvršna direktorica Washington Center for the Book u knjižnici u Seattleu.

Proslavilo ju je njeno znanje o knjigama i stručnoj literaturi pa se često pojavljivala na lokalnim radio postajama, gdje je davala svoje književne preporuke. Za svoj rad nagrađena je brojnim nagradama, a najviše se ističe ona za Knjižničarku godine, koju joj je 2011. dodijelio Library Journal, jedno od najpoznatijih glasila za knjižničare u svijetu.

Ako biste u svojoj kolekciji figurica željeli pridodati i ovu akcijsku junakinju, kupiti ju možete za desetak dolara na ovoj poveznici.

https://youtu.be/R_gZM7mBOiw