Pretraga

Za povrat knjiga uopće ne moraju ući u knjižnicu: ‘Može se vratiti i u noći sa subote na nedjelju’

Gradska knjižnica Rijeka objavila je video na TikToku koji prikazuje proces vraćanja knjige pomoću automatskog knjigomata. Posebnost takvog tehnološkog rješenja je to što korisnici u bilo koje vrijeme, čak i izvan radnog vremena knjižnice, mogu vrlo jednostavno i brzo vratiti knjigu.

Protekle je nedjelje na službenom TikToku Gradske knjižnice Rijeka, osvanuo zanimljiv video koji prikazuje proces vraćanja knjige pomoću automatskog knjigomata izvan radnog vremena.

‘U noći sa subote na nedjelju može se vratiti Dostojevski’

Riječ je o novitetu s kojim se trenutno ne može pohvaliti niti jedna druga knjižnica u Hrvatskoj, a koji omogućuje korisnicima lakši povrat knjiga kada god to oni žele.

– U novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka prilično je noviteta, a automatski knjigomati su jedan od njih. Imamo dva knjigomata – vanjski i unutrašnji i pri tome ne mislimo na obične kutije za ubacivanje knjiga kakve se nalaze u mnogim knjižnicama već je riječ o složenom tehnološkom sustavu. Unutrašnji je otvoren u radno vrijeme knjižnice, a vanjski 0-24 sata. Znači i u noći sa subote na nedjelju može se vratiti Dostojevski, a ako postoji kakva zakasnina to se rješava kad je već prilika, rekli su nam iz Gradske knjižnice Rijeka.

Izdvojeni članak
Knjiga

Kada prestajemo čitati knjige?: ‘Ljudi se čitanju vrate tek možda u mirovini’

‘Sustav razvoza knjige svima je vidljiv od kata do kata’

Kako nam kažu, korisnička strana vrlo je jednostavna, a tehnološka je nešto složenija. Korisnici, naime, trebaju ubaciti knjigu kroz predviđeni otvor te će im se ispisati koju su knjigu vratili, a potvrdu s podacima o knjizi mogu si poslati i na mail. Knjigu zatim preuzimaju ‘vlakići’ koji ju vode na kat na kojem treba biti. Sve knjige su označene RFID naljepnicama s podatkom koje omogućavaju da sustav prepozna gdje koja knjiga pripada. Sve je također spojeno i s podacima korisničkih profila kako bi se zabilježila posudba i povratak.

– Fora je što kada si u knjižnici taj sustav razvoza knjige svima vidljiv od kata do kata, doslovno kao da se ide po tračnicama. Sve odaje jak industrijski dojam, a cijela zgrada je prije bila tvornica pa je i to zabavno, ističu iz Gradske knjižnice Rijeka.

Napominju, uz to, da je ovakav sustav baš namjenski napravljen za ovakvu zgradu, ali da se očekuje kako će u budućnosti biti više mjesta s automatskim razduživanjem. S druge strane, olakšane su i posudbe pomoću uređaja za samozaduživanje koje su svugdje po knjižnici.

@gradskaknjiznicarijeka Obična situacija nedjeljom. #rijeka #books #reading #library #dostojewski #technology #rain ♬ Death March – Mario Pompetti