Pretraga

Zbog nedostatka sponzora, gasi se prva hrvatska virtualna knjižnica

A- A+

Hrvatsku je javnost prošle je godine u lipnju obradovala vijest kako je pokrenuta besplatna online knjižnica Croatia Reads, a u kojoj je tijekom ovih blagdana čitateljima bilo dostupno sto tisuća stranih i domaćih naslova. Brojni knjigoljupci ostat će razočarani zbog vijesti da je besplatnom čitanju došao kraj, a sve zbog nedostatka sponzora.

Foto: Facebook; Croatia Reads

Prva Hrvatska virtualna knjižnica Croatia Reads je jednostavna aplikacija u kojoj je tijekom blagdana čitateljima bilo dostupno više od stotinu tisuća svjetskih i domaćih naslova.

Izdvojeni članak

Evo koje su knjige u Hrvatskoj bile najčitanije u 2016. godini

Tim je zamolio čitatelje da deinstaliraju aplikaciju

Pojednostavljeno rečeno, aplikacija je bila ‘posuđena’ od tvrtke Total Boox, koja ju je hrvatskim čitateljima ustupila pod nazivom Croatia Reads.

Prvi sponzor čitanja je bio internacionalni portal No Shelf Required, koji je platio čitanje za mjesec dana.

Sada je besplatan period čitanja gotov, a kako nema zainteresiranih sponzora, korisnici su zamoljeni da deinstaliraju aplikacija koja prestaje biti dostupna i u trgovini aplikacija.

– Model Total Boox-a izvan Hrvatske funkcionira po principu da čitatelj plaća za pročitano, a izdavaču se samo isplaćuje ako se zaista čita. Mi smo taj model prepoznali kao idealan za FREZ (Free Reading Zones) projekt pa smo im predložili da nam ustupe aplikaciju za pilot u Hrvatskoj, koji je, usput rečeno, bio jako uspješan – 32.000 korisnika čitalo je desetine tisuća knjiga. Sada kada je sponzorstvo isteklo, aplikacija više nije u trgovini aplikacija, kazali su nam iz Croatia Reads tima i dodali kako su od početka čitateljima rekli da je besplatno čitanje sigurno samo za blagdane, a da za daljnje trebaju sponzore.

Izdvojeni članak

Mladima osigurano pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba

Entuzijasti ne odustaju: Traže se novi sponzori

Radilo se o volonterskoj inicijativi stručnjaka i entuzijasta u Hrvatskoj, koji su se pridružili projektu i spojili znanje i resurse kako bi Hrvatsku pretvoriti u otvorenu virtualnu knjižnicu.

– Croatia Reads nije tvrtka već misija ljudi koji dijele ista mišljenja o budućnosti knjige. Iskreno se nadamo da će državni organi prepoznati veličinu projekta u kojem nitko nije imao korist osim čitatelja, kažu nam.

Upravo ti entuzijasti i volonteri daju sve od sebe da hrvatski knjigoljupci i dalje uživaju u knjigama i dobrom štivu, te da se projekt ipak ne ugasi do kraja. Različitim načinima pokušavaju doći di privatnih i državnih sponzora.

– Mi smo sada u procesu prikupljanja feedback-a i počeli smo graditi nasu aplikaciju koja će biti slična ovoj samo sto će trebati vremena izgraditi ovako izvrsnu kolekciju knjiga. I dalje se nadamo da će sponzori prepoznati vrijednost projekta, poručuju inicijatori.

Za kraj poručuju kako ‘idu dalje punom parom’, Facebook stranica ostaje aktivna, kao i cijeli tim.