Pretraga

Evo koje su knjige u Hrvatskoj bile najčitanije u 2016. godini

A- A+

Iako smo već zakoračili u novu godinu, prošla nam je i dalje veoma blizu pa valja napraviti njezin rezime. Nakon događaja, pjesama i filmova koji su obilježili 2016. godinu, donosimo vam i pregled najčitanijih knjiga.

<p
Iz mreže Knjižnica grada Zagreba izdvojili su ukupno pet najčitanijih knjiga strane beletristike te pet domaćih knjiga koje su korisnici Knjižnica najviše čitali kroz 2016. godinu. I dok je na popisu stranih prvo mjesto zauzeo švedski književnik i novinar David Lagercrantz, u Hrvatskoj je najposuđivanija knjiga bila ona Zorana Ferića.</p

Izdvojeni članak

Odzvonilo zakasnini: Online putem produžite povratak knjige u zagrebačke knjižnice

Jo Nesbo bez premca 

Ukupno 1.709 posudbi u 2016. godini knjiga ‘Što nas ne ubije’ Šveđanina Davida Lagercrantza bila je najčitanija knjiga u KGZ-u. Čak dva mjesta u top pet drži pisac kriminalističkih romana Jo Nesbo. 

Za šest posudbi manje od knjige na prvome mjestu našao se roman ‘Policija’ Joa Nesboa, a na trećem je mjestu također njegov roman ‘Sin’ s 1.554 posudbi. Kako je bilo za očekivati, knjiga i kino hit ‘Djevojka u vlaku’ Paule Hawkins s 1.483 posudbi na četvrtom je mjestu, dok je roman Camille Lackberg ‘Kamenorezac’ peti na listi.

1.Što nas ne ubije / David Lagercrantz; prevela sa švedskog Željka Černok 
Lagercrantz, David, Zaprešić : Fraktura, 2015 
Broj posudbi 1.709
Nastavak slavne trilogije”Millennium” Stiega Larssona. 

2.
Policija / Jo Nesbo; s engleskog prevela Iva Ušćumlić Gretić 
Nesboe, Jo (Norveška), Zagreb : Fokus komunikacije, 2014 
Broj posudbi 1.703 
Nepoznati ubojica ubija policajce na mjestima neriješenih ubojstava. 

3.
Sin / Jo Nesbo; s engleskog prevela Iva Ušćumlić 
Nesboe, Jo, Zagreb : Fokus komunikacije, 2015 
Broj posudbi 1.554
Nakon serijala s detektivom Harry Holeom, nova knjiga megapopularnog norveškog autora s novim glavnim likom 

4.
Djevojka u vlaku / Paula Hawkins; s engleskoga prevela Mirna Čubranić 
Hawkins, Paula, Zagreb: Mozaik knjiga, 2015 
Broj posudbi 1.483
Engleska književnost. Kriminalistički romani
Ispričan iz perspektive triju žena čije će se sudbine ispreplesti, ovaj autoričin prvijenac napeta je i uzbudljiva priča koja na bolno intrigantan način pokazuje kako ništa nikad nije kako se čini. 

5.
Kamenorezac: / Camilla Läckberg; s engleskoga preveo Petar Vujačić 
Laeckberg, Camilla, Zagreb: V.B.Z., 2014 
Stanovnici malog švedskog mjestašca Fjällbacke šokirani su ubojstvom nedužne djevojčice. Detektiv Patrik Hedström i njegove kolege tragajući za ubojicom otkrivaju mračne tajne.

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Redakcija Srednja.hr i ove godine daje književne preporuke

Hit domaći romani

Na popisu najčitanijih knjiga domaće beletristike prvo je mjesto zauzeo Ferićev roman ‘Na osami blizu mora’ s ukupno 1.311 posudbi, a odmah iza njega nalazi se roman hrvatske spisateljice, teatrologinje, kritičarke i dramaturginje Mani Gotovac ‘Snebivaš me’ s ukupno 1.173 posudbi u prošloj godini. 

‘Tajno ime’ Pavla Pavličića na trećem je mjestu sa sto posudbi manje, dok je na četvrtom mjestu najčitanijih domaćih knjiga u KGZ-u roman Slavenke Drakulić ‘Dora i minotaur: Moj život s Picassom’ s 944 posudbi. Na petom mjestu velikog top 5 nalazi se književnik Bekim Sejranović sa svojim četvrtim romanom ‘Tvoj sin Huckleberry Finn’.

1. Na osami blizu mora / Zoran Ferić 
Ferić, Zoran, Zagreb: V.B.Z., 2015., Broj posudbi: 1.311
Ferićev književni dom i ovaj je put otok Rab (ali autor svoje likove slijedi i u Makueniju, Battle Creeku, Krakovu, Grazu, Zagrebu, Rijeci…) na kojem pratimo živote nekoliko lokalnih “galebova” i “malomišćanskih” cura od adolescencije nabrijane hormonima do onih umornih i rezigniranih trenutaka kad već počinjemo sumirati svoje živote. 

2.
Snebivaš me / Mani Gotovac Gotovac, Mani, Zagreb: Profil knjiga, 2015 
Broj posudbi: 1.173
Obiteljski je, ali prvenstveno ljubavni roman. Autorica svojim prepoznatljivim stilom, otvorenim iznošenjem emocija i strasti, radosti, boli, govori o trima ženama jedne obitelji 

3.
Tajno ime / Pavao Pavličić
 
Pavličić, Pavao, Zagreb: Mozaik knjiga, 2015 
Broj posudbi: 1.073
Ponovno će Remetu, urednika crne kronike izvući iz redakcije na zagrebačke ulice, kako bi policijskom istražitelju Šoštaru pomogao rasvijetliti slučaj(eve), 

4.
Dora i Minotaur: Moj život s Picassom / Slavenka Drakulić 
Drakulić, Slavenka, Zaprešić: Fraktura, 2015 
Broj posudbi: 944
Roman donosi priču o Dori Maar, fotografkinji i jednoj od Picassovih ljubavnica i muza, ispričan u prvom licu kao ispovijest izmučene žene. 

5.
Tvoj sin Huckleberry Finn / Bekim Sejranović. [2. izd.]. 
Sejranović, Bekim, Zagreb: V.B.Z., 2016 
Broj posudbi: 888
Četvrti roman poznatog književnika priča je o ljubavi, odnosu oca i sina, drogi, identitetu, životu, smrti, miru, bijegu, krijumčarenju, ali možda ponajviše priča o rijeci. Rijeka u romanu predstavljena je na više razina, u detalje i vrlo studiozno: od povijesti – od Panonskog mora do Domovinskog rata, preko zemljopisa – o virovima, adama, ribama, pristaništima, pa do riječne mornarice, gradova uz rijeku Savu, kao i njezinu metafizičku prisutnost u pripovijedaju i protoku života likova.