Pretraga

Želite se ‘otkačiti’ s Fejsa, Instagrama, TikToka? Evo par savjeta kako smanjiti korištenje društvenih mreža

A- A+

Društvene mreže su super pozitivna stvar kad se koriste za promoviranje vlastitih ideja, druženje s ljudima koji su nam daleko i općenito za lakšu komunikaciju. One su super pozitivna stvar, ali vrlo lako mogu postati i suprotno od toga.

dole777, Unsplash

Stara je priča da su društvene mreže postale mjesto koje nije više toliko pozitivno niti bezazleno, kao što je možda bio slučaj na samim počecima. Nitko ne želi svojevoljno biti dio nečega što mu čini više zla nego dobra, ali isto tako je vrlo teško iskontrolirati se.

Društvene mreže su napravljene tako da zadržavaju vašu pažnju što dulje, kako bi vas natjerale da što više vremena budete na aplikaciji, samim time i vidite više oglasa. Radi se o vrlo nezgodnoj stvari, zbog koje postaje teško pustiti mobitel iz ruku.

Svakako je na vama, korisnicima, kako ćete koristiti društvene mreže – hoće li to biti izvor nekih pozitivnih emocija ili mjesto koje ćete povezivati s negativom. Ipak, čak i da je riječ o najpozitivnijoj stvari na svijetu, i dalje su u pitanju društvene mreže. Nitko ne želi provoditi previše vremena u ‘online’ svijetu.

Nažalost, riječ je o nečemu što je puno lakše reći nego napraviti. Kada baš sve ide protiv vas, zaista se je teško oduprijeti, a pogotovo kada nemate baš čeličnu snagu volje. A mnogi nemaju čeličnu snagu volje kada su u pitanju društvene mreže… Stoga, donosimo nekoliko savjeta koji vam mogli pomoći!

Praćenje aktivnosti

Jednom kada počnete pratiti koliko vremena zaista provodite na društvenim mrežama, shvatit ćete koliko je to izgubljenog vremena. Sasvim sigurno se radi o satima i satima potrošenima skrolajući u prazno, i to na dnevnoj bazi. Za to vrijeme ste sasvim sigurno mogli napraviti nešto barem polu-produktivno.

Čak i da se ne radi o vremenu koje provodite radeći na sebi, već recimo gledajući film ili seriju (što si često uskraćujemo kada smo u gužvi), i dalje je bolje od praznog skrolanja i gledanja praznih objava na društvenim mrežama.

Ako vam to nije dovoljno, možete si uvijek postaviti dnevni limit koliko smijete koristiti aplikaciju. Nekad je dovoljno samo i da vam dođe obavijest koja vas podsjeća da ste već 45 minuta proveli gledajući istih deset objava na Instagramu.

Izdvojeni članak
Instagram, mobitel

Instagram ne mora biti toksičan: Tri savjeta koji će ga pretvoriti u pozitivno mjesto

Ugasite obavijesti

Aplikacije vam sasvim sigurno stalno šalju obavijesti. Ovisno o tome kakve su vam postavke, obavijesti dobivate kada vam je netko poslao poruku, ali i kada vas je netko zapratio ili kada vam je netko lajkao objavu. Naravno, skoro pa je nemoguće ne ući u aplikaciju jednom kada vam se pojavi takva obavijest, koja je vrlo često i nepotpuna.

Sama poanta te obavijesti jest da vas natjera da ponovno uđete u aplikaciju, no ne zato da biste vi postali bolji ili zaista saznali nešto bitno (osim ako su u pitanju poruke naravno), već samo radi cilja zadržavanja vas u aplikaciji. Jednom kada ugasite obavijesti, ili barem ugasite dio obavijesti, sasvim sigurno ćete puno manje vremena provoditi u aplikacijama

Stvarni interesi

Čime se vi volite baviti u svoje slobodno vrijeme? Koje su vaše strasti i interesi? O čemu želite zaista nešto više naučiti? Dolazite li do novih informacija na tu temu skrolajući po društvenim mrežama? Jer to je isto moguće, no onda društvene mreže nisu toksične mjesto za vas, već mjesto na kojem uistinu rastete.

No ako to nije slučaj… Osvijestite si to – samo gubite vrijeme. Život je kratak i nikad ne znate što vas čeka sutra (kao što smo svi naučili ove godine), pa zašto onda doslovno gubiti vrijeme na neke nebitne i prazne stvari, koje skoro pa nisu ni stvarne?