Pretraga

Picigin kao životni stil: Savjeti koji će vam pomoći da budete najbolji piciginaš

A- A+

Ljetni najpopularniji sport je bez iznimke picigin. Iako na prvu djeluje kao da se radi o jednostavnoj ‘dječjoj’ igri, picigin je puno više od toga. Picigin je način života koji ili prihvatite kada dođete na more, ili jednostavno živite manje sretnim životom.

Plaža (Myrtle Beach) foto: Privatna zbirka

Život se u potpunosti mijenja ljeti: od toga kakav životni ritam imate, pa do toga što jedete, koliko se krećete i s kim se družite. Svijet se praktički preokrene, a onda dođe jesen i sve se ponovo vrati u normalu, kao da se ništa nije ni dogodilo.

Izdvojeni članak

Od piciginaša pa do čitatelja: Ove tipove ljudi srest ćete na skoro svakoj plaži

Ipak, ljeto traje neko vrijeme. Možda niste u ljetnom stanju uma cijela tri mjeseca, ali većinu vremena vjerojatno jeste. Ovisno o tome jeste li na faksu ili u školi (ili na prijelazu), imat ćete sigurno mjesec i pol kada ne morate razmišljati ni o čemu, već se možete u potpunosti opustiti i upijati sunčeve zrake.

U to vrijeme blaženog odmora i nerazmišljanja, ipak morate nešto raditi. Uz plivanje i kartanje na plaži do samog zalaska sunca, neizostavan je picigin. Ako se redovito bavite piciginom, onda već znate da se radi o vrlo kompleksnoj igri koja zahtijeva taktiku, vrsne i uporne igrače, te kvalitetnu lopticu.

Postoji cijela nauka iza picigina i svi koji redovito bruse svoje vještine će vam to potvrditi. Bilo bi nemoguće sada samo u jednom članku reći što sve treba ili ne treba napraviti da bi postali najbolji što možete biti u piciginu, ali možemo vam ukazati na neke od najčešćih grešaka, čijim izbjegavanjem biste mogli daleko dogurati.

Loša loptica

Krenimo od samog početka – ako imate lošu lopticu, odmah ste izgubili. Nema smisla truditi se vježbati bacanje loptice, razrađivati taktike i ostalo, ako nemate kvalitetnu lopticu koja će vas zaista i slušati. Kao što postoji znanost iza biranja nogometne lopte, tako je i s lopticom za picigin.

Bitno je da vam loptica ne bude prevelika, ali niti presitna – idealna veličina je ako vam stane u šaku. Druga bitna stvar jest da ne bude tvrda. S tvrdom malom lopticom ćete si polomite ruke i nitko neće imati snage i volje bacati se, ako to znači povredu. I treća stvar, možda i najbitnija, bitno je da je loptica lagana.

Iako je lakše igrati s laganom lopticom (lijepo leti, ne treba ju jako udarati kako bi daleko otišla, lagana za baciti se za udariti ju), bitno je imati na umu da ćete onda morati paziti na vremenske uvjete. Picigin se i inače izbjegava igrati kada puše jak vjetar, ali ako imate laganu lopticu koju sve nosi, onda morate i to uzeti u obzir pri igri.

Manjak entuzijazma

Ako postoji jedna stvar koju picigin ima, onda je to duša. Ovaj sport koji mogu igrati apsolutno svi koji to žele, nema komplicirana pravila niti traži od vas da ste u top formi. Jedino bitno kod picigina jest da imate želju za igrati picigin.

Kada samo stojite u krugu i nadate se da loptica neće doći do vas, kada se malo isključite i niste prisutni mislima u igri, kada se niste spremni baciti u more kako biste spasili lopticu – bit ćete loš igrač picigina.

Jedina stvar koju morate napraviti jest da sačuvate lopticu od padanja u more. Ne radi se o velikom izazovu, niti o nemogućoj misiji. Sve što trebate jest imati dovoljno volje da se potrudite pratiti gdje se nalazi loptica, i da dovoljno brzo reagirate na pad iste.

Loša taktika

Picigin nije igra koja diskriminira, već spaja ljude diljem svijeta. Radi se o jednom od najboljih načina za stvaranje dugoročnih prijateljstava, ali i osnaživanje trenutnih. Ipak, često taj manjak diskriminacije znači da ćete igrati picigin u velikim društvima, gdje će se uvijek naći barem jedna osoba koja ne zna dobro igrati (čitaj: ne trudi se).

Bilo bi ružno isključiti tu osobu ili joj se rugati, pa onda preostaje samo jedna stvar. Smisliti taktiku koja će vam omogućiti da ju uključite u igru, ali opet joj ne dopustite da sabotira cijelu stvar. Možda zvuči kao vrlo jednostavno (ili kao da se ne radi uopće o problemu), ali stvarnost je ipak drugačija.

Najbolje što možete napraviti jest da na samom početku toj osobi više bacate lopticu, pa kada dođete do obaranja rekorda, ne bi slučajno bio red na tu osobu (onda neće doći do rekorda). Tijekom ostatka igre također joj bacajte lopticu, no vrlo lagane loptice koje je moguće uhvatiti, i naravno, uz glasovni podsjetnik kako biste ih trgnuli iz njihovog svijeta.

Jednom kada uspijete ne raditi ove tri pogreške, vjerojatno ćete postati najbolji/a igrač/ica picigina na plaži, pa će vam svi zavidjeti. Od malenih koji jedva čekaju kada će moći igrati picigin ‘kao veliki’, pa do starijih koje ćete podsjećati na njihove mlade dane. Picigin kao način života!