Pretraga

Kako stvoriti najbolju naviku ikad: Savjeti koji ‘olakšavaju’ čitanje

A- A+

Početi čitati je sasvim sigurno teško. Čak i da ne živimo u vremenu kada je sve odmah dostupno i jasno, teško je. Naporno je provesti sate i sate buljeći u papir, a da se ništa konkretno ne događa. No, iz nekog (ne)čudnog razloga, sviđa nam se to. Ali kako krenuti?

foto: Pexels; cottonbro

Čitanje je sasvim sigurno jedna od najboljih aktivnosti za mozak. Osim što ga vježbate i tjerate da se aktivira, isto tako odmarate – ovisno o tome što čitate, je li. No, kada niste naviknuli na čitanje, sasvim sigurno je riječ o aktivnosti koja vam ne djeluje kao odmor. Osim što se morate truditi čitati, morate i vrlo često okretati stranice, pa zamišljati kako to sve izgleda…

Danas kao odmor smatramo sjesti pred kompjuter i upaliti si neki video – po mogućnosti ne predug, jer nemamo toliko vremena, a ni snage za pratiti radnju. Došlo je do toga da je najpopularniji format serija od desetak epizoda, koju možete uz prirodne pauze između epizoda, pogledati kroz dan.

Ipak, čitanje nije nešto što treba olako baciti ili ignorirati ili zanemarivati. Čitanje je aktivnost koja pojačava maštu, a i neke druge vještine koje su nam svima prijeko potrebne. Između ostalog, čitanje nas upoznava s različitim kulturama, s različitim ljudima, ali i na kraju krajeva, s nama samima. I kako onda ne čitati? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri stvaranju ove bitne navike.

Izdvojeni članak

Budućnost lektirâ? Nisu imali fizički primjerak knjige pa su im snimili njezinu audioverziju

Dnevni ciljevi

Kada vidite knjigu od nekoliko stotina stranica, sasvim je jasno zašto ste obeshrabreni, pa možda čak i uplašeni. Da čitate i stranicu po minuti, to znači nekoliko sati čitanja – tko još ima vremena za to? Danas je teško pronaći dovoljno vremena u danu i za stalne obaveze, a kamoli za one dodatne koje si sami odaberemo.

No, čitanje ne treba zato odbaciti, već prilagoditi situaciju. Znate svoj tempo čitanja, kao i to koliko vremena u danu možete odvojiti na čitanje. Da dnevno pročitate i tek 30-ak stranica, u mjesec dana bih ste vjerojatno stigli pročitati dvije knjige – ako ne i više. Kod zadavanja takvih dnevnih ciljeva je bitno biti realističan, zato što ćete inače samo pasti u laganu depresiju kada vidite da ne uspijevate držati ritam.

Zanimljive teme

Za početi čitati zato što to želite, potrebno je naći knjigu koja vam nešto govori. Svaka knjiga će vam nešto reći, no skoro pa je sigurno da će vam biti zanimljivija knjiga koja se bavi vama bliskom temom. To ne mora značiti da je riječ o stručnoj temi ili akademskom članku (mada ni to nije isključeno). To samo znači da nećete krenuti čitati nešto što vas ne zanima.

Kao i s većinom stvari u životu, na prvu vas možda neće zadiviti. Možda čak ni na drugu, ali nemojte odustati. Možda se rješenje romana krije upravo negdje pri kraju, ili nakon samog kraja. Postoje situacije u kojima je sasvim prihvatljivo odustati od neke knjige i krenuti dalje, ali nemojte odustati nakon prvih pet stranica – ma, niti nakon prvog poglavlja. Većina knjiga vam zaista ima nešto pametno za reći.

Pronađite partnera

Sve je lakše kada radite nešto u društvu, pa tako i čitanje. Dok ćemo se složiti da je čitanje kao čitanje bolje odraditi nasamo, isto je tako lijepo kada nakon što pročitate dobru knjigu, imate nekoga s kime možete sve komentirati, bilo dobro ili loše. Idealno je naravno ako je riječ o nekome s kime ste bliski (pa onda dijelite i slična mišljenja).

U slučaju da vam ni to ne uspijeva, postoje razni book-clubs kojima se možete pridružiti, što uživo, ali i online. Ako ništa, dovoljno je da samo proguglate i naići ćete na razne forume i grupe, u kojima se govori upravo o tim knjigama. I nemojte misliti da to postoji kao opcija samo za one poznate – dapače…