Pretraga

Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?

A- A+

Radionica „Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?“ održat će se 27. ožujka 2012. na adresi Janeza Bleiweisa 24 (Črnomerec). Počinje u 14 sati, a govorit će se o trenutnom položaju žena na tržištu rada te će se u uvodnom dijelu kratko predstaviti rezultati istraživanja o ulozi žena u hrvatskom informacijskom društvu.

Organizator radionice je Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i zajednica Girl Geek Dinners Hrvatska (GGD), a tek je jedna od planiranih aktivnosti u sklopu „Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija – eSkills Week 2012“ koji se obilježava od 26. do 30. ožujka 2012. u čak 35 zemalja u Europi, uključujući i u Hrvatskoj.

Cilj radionice je podizanje svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unapređenja informatičke pismenosti i digitalnih vještina za poslove u današnjem digitalnom društvu. Ako mislite da su IT zaposlenja tradicionalno muška zanimanja, ova radionica će sigurno razbiti te stereotipe te donijeti preporuke za djelovanje kako bi se povećao broj djevojaka i žena koje se odlučuju za karijeru u IT-u. Broj mjesta je ograničen (50 sudionika), stoga savjetujemo svima zainteresiranima da se čim prije prijave na službenim stranicama eSkills inicijative. Prijave su obavezne! Ulaz na radionicu je besplatan. Radionica je namijenjena svima koji smatraju da mogu svojim iskustvom i savjetima doprinijeti jačanju prisutnosti žena u ICT sektoru. PROGRAM 14,00 – 14,15 Predstavljanje Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija 14,15 – 14,45 Uvodna izlaganja “Položaj žena na tržištu rada”, Anamarija Gospočić, voditeljica programa u CESI “Zastupljenost žena u ICT sektoru – rezultati istraživanja”, Bojana Mandić, osnivačica GGD Hrvatska 14,45 – 16,45 Radionice – World Cafe 1. Od vrtića do FER-a: uloga obrazovanja u odabiru ICT zanimanja 2. Djevojčicama lutke, dječacima roboti: rodni stereotipi o tehničkim sposobnostima 3. Učenike/ce za katedre, profesore/ice u klupe: kvaliteta informatičke nastave u osnovnim i srednjim školama 4. Mislim, dakle programiram: biti žena u ICT sektoru i role modeli za djevojčice 5. Kad odrastem bit ću informatičarka: kako motivirati žene za ICT zanimanja (fakulteti te kasnije prekvalifikacije i dokvalifikacije) 16,45 – 17,15 Zaključci radionica 17,15 – 18,00 Preporuke za djelovanje