Pretraga

[ZADATAK DANA] Najviše jedinica maturanti prikupili na Sociologiji: Pokušajte odgovoriti na pitanje iz ovogodišnjeg ispita

A- A+

Baš kao i prošle godine i ove su maturanti imali problema s ispitom iz Sociologije. Ovaj predmet imao je najnižu prosječnu postotnu riješenost, a više od polovice pristupnika nije ga uspjelo položiti. Upravo s ovogodišnjeg ispita mature iz Sociologije dolazi naš današnji zadatak dana.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Kako su nam otkrile tri maturantice, Sociologija na ovogodišnjoj državnoj maturi nije bila preteška, a za pripremu je bio dovoljan samo udžbenik iz tog predmeta. No, njihovo mišljenje očito ne dijele svi jer je postotna riješenost ovog predmeta prosječno iznosila između 30 i 40% i najniža je među svim ispitima državne mature. Osim toga, 51% pristupnika iz Sociologije je dobio nedovoljan pa se tako ovaj predmet smjestio na vrh ljestvice predmeta s najvećim brojem negativnih ocjena. 

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Pokušajte bez kalkulatora riješiti zadatak s prijemnog za jednu od najuglednijih škola u Hrvatskoj

Stoga smo kao naš današnji zadatak dana odlučili iskoristiti jedan upravo iz ovog ispita, a glasi ovako:

Kako se nazivaju relativno stabilne i trajne društvene aktivnosti, poput srodničkih odnosa i obrazovnoga sustava, koje se održavaju uz pomoć društvenih norma i koje zadovoljavaju temeljne potrebe društva i njegovih članova?

A. društvene institucije
B. društvene grupe
C. društveni pokreti
D. društvene kategorije

Kao i obično, točno rješenje objavit ćemo sa sljedećim zadatkom dana.

Rješenje prošlog zadatka dana

Prošli zadatak dana bio je onaj s prijemnog ispita za XV. gimnaziju. Podsjetimo, MIOC je jedna od rijetkih škola koje zahtijevaju dodatne provjere, a razredbeni postupak koji se ondje provodi prije upisa provjerava znanje iz matematike.

Točan odgovor glasi: cijena jedne boce soka je 12 kuna.