Pretraga

[ZADATAK DANA] Pokušajte bez kalkulatora riješiti zadatak s prijemnog za jednu od najuglednijih škola u Hrvatskoj

A- A+

Ovogodišnji upisi u srednje škole polako se bliže kraju, a svi koji su željeli upisati po mnogima najjaču, zagrebačku XV. gimnaziju, morali su polagati prijemni ispit. Upravo iz jednog od prijašnjih prijemnih ispita za MIOC dolazi i naš današnji zadatak dana.

foto: pixabay

Prijemnim ispitom za upis zagrebačke XV. gimnazije ispituje se predznanje osmaša iz predmeta Matematika. Ispit nije eliminacijski, a donosi maksimalnih pet bodova. Prilikom pisanja, nije dozvoljeno korištenje kalkulatora i tablica s formulama pa vas izazivamo da naš današnji zadatak rješavate bez tih pomagala, na način kako su ga morali znati riješiti i osmaši koji su željeli upisati XV. gimnaziju.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Logička pitanja maturantima su očito problematična: Znate li odgovor na ovo s prijemnog za Filozofski?

Zadatak dana glasi:

Vito je za proslavu rođendana kupio 12 boca soka i 7 pizza, što je platio 347 kuna. Da je kupio 2 boce soka manje i 3 pizze više, platio bi 410 kuna. Kolika je cijena jedne boce soka?

Napomena: Sve boce soka imaju iste cijene. Sve pizze imaju jednake cijene.

Točno rješenje bit će objavljeno uz sljedeći zadatak dana.

Rješenje prošlog zadatka dana

I prošli zadatak dana bio je s jednog prijemnog ispita, onog za Filozofski fakultet. Bilo je potrebno pažljivo pročitati svaki zadatak i na temelju danih podataka izvesti odgovor na postavljeno pitanje. Iako se možda čini kako bi sve tvrdnje mogle biti točne, točna je zapravo samo ona pod C) Lucija je starija od Šime.