Pretraga

[ZADATAK DANA] Pojmovi iz opće kulture na maturi iz PiG-a zbunjuju maturante: Jeste li vi upoznati s njima?

A- A+

Politika i gospodarstvo iz godine u godinu jedan je od izbornih predmeta koje na maturi odabire najveći broj pristupnika. S obzirom na činjenicu da se u gimnazijama uči samo jednu godinu, taj podatke ne iznenađuje, a PiG će na ovogodišnjoj maturi polagati 6.294 pristupnika. Današnji zadatak dana vezan je upravo za taj predmet.

Screenshot: Goolge Maps

Ispitom državne mature iz Politike i gospodarstva pokrivena su pitanja i teme koje se obrađuju na nastavi iz tog predmeta. Ipak, odgovori na neka od njih trebali bi biti poznati i onima koji se redovno informiraju o dnevnim političkim i društvenim događanjima. Zapravo, primijetili smo to nakon prošlogodišnje mature iz PiG-a, upravo su pitanja iz opće kulture maturantima koji su polagali taj ispit, uzrokovala najveće probleme.

Kako se na ovom predmetu obrađuju teme iz opće kulture, odlučili smo vas kroz današnji zadatak dana propitati koliko ste upoznati s pojmovima koje gotovo svakodnevno možete čuti. Zadatak je popuniti crtu ispravnim pojmom, tako da rečenica bude kompletna. Ovi zadaci dio su ispita mature iz Politike i gospodarstva iz školske godine 2012./2013. Kao i svakog puta do sada, točni odgovori bit će objavljeni sa sljedećim zadatkom dana.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Za ljubitelje kemije i križaljki: Koji element se krije iza određenog simbola?

  1. Kada su u jednoj državi pozvani svi državljani da se neposredno izjasne o ulasku u Europsku uniju, provodi se _______________ kao oblik političkoga odlučivanja.
  2. Kada ministarstva djeluju na provedbi zakona, ona obavljaju ovlasti___________ grane vlasti.
  3. U svakoj državi temeljnu funkciju nadzora ponude novca i očuvanja stabilnosti domaće valute ima ___________ banka.
  4. Poduzetnici slobodno nabavljaju sve potrebne proizvodne čimbenike kako bi organizirali poslovnu aktivnost s ciljem prodaje svih stvorenih dobara i usluga, tj. država se minimalno miješa u njihove poslovne odluke. Ako je tako, kaže se da postoji ________ sloboda.
  5. Gospodarstvima poznatima kao četiri tigra Istočne Azije, osim Tajvana, Južne Koreje i Hong Konga pripada i ________________.

Točni odgovori prošlog zadatka dana

Posljednji naš zadatak dana dolazi s područja kemije, a bio je prilagođen i onima koji su taj predmet davno slušali i danas se s takvim pitanjima susreću možda samo u križaljkama. U prvom dijelu zadatka bilo je potrebno odgonetnuti koji se kemijski element krije iza zadanog simbola, a u drugom, koji kemijskim simbolom označavamo zadani kemijski element.

Točna rješenja prvog dijela su: a) arsen, b) barij, c) zlato, d) stroncij e) ajnštajnij. Točna rješenja drugog dijela su: a) Hg, b) Zn, c) Pb, d) N, e) Cu.