Pretraga

Ako Greta zbog ovoga ne dođe u Hrvatsku, neće nikada: Sveučilište Sjever pokrenulo novi studij

A- A+

Sveučilište Sjever pokrenulo je novi preddiplomski studij – Zaštitu okoliša, recikliranja i ambalaže. Najavljuju kako će budući inženjeri inženjerstva okoliša moći na samom izvoru sprječavati narušavanje ekološke ravnoteže te raditi kako u državnim i javnim ustanovama, tako i u privatnom sektoru.

foto: Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever najesen kreće s izvođenjem novog studija usredotočenog na ekološke teme. Studij će trajati šest semestra odnosno tri godine, a još nije poznato koji će se predmeti s mature bodovati za njegov upis.

– Na novom Sveučilišnom preddiplomskom studiju Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže koji kreće s prvom generacijom studenata u akademskoj godini 2021./22. obrazovat će se moderni stručnjaci, koji će na adekvatan način moći odgovoriti svim izazovima suvremenog društva u zaštiti okoliša. Tijekom studija studenti će usvojiti sve osnovne kompetencije koje su potrebne inženjeru inženjerstva okoliša. Suvereno će analizirati i ocjenjivati stanje okoliša, sanirati štete u okolišu, ali prije svega će znati primjenjivati preventivne metode i postupke zaštite okoliša. Kao stručnjaci kompetentno će moći razvijati i primjenjivati postupke recikliranja i ekološkog zbrinjavanja svih vrsta materijala u svim industrijskim područjima, ističe izv.prof.dr.sc. Krunoslav Hajdek, pročelnik Odjela za ambalažu, recikliranje i zaštitu okoliša Sveučilišta Sjever.

Hajdek dodaje kako će nakon završenog studija inženjeri inženjerstva okoliša ‘istodobno moći uspješno optimizirati okoliš u inspektoratima, državnim i javnim ustanovama, a jednako tako će u industrijskim postrojenjima moći projektirati postupke s kojima se na samom izvoru sprječava narušavanje ekološke ravnoteže’.

Od općenitog ka specifičnom znanju

Studij se, kažu sa Sjevera, može podijeliti u tri osnovne cjeline. Prvo se izučavaju osnovna STEM područja, matematika, kemija, fizika, biologija i informatike. Nakon toga slijede temeljna područja inženjerstva okoliša i industrijskog inženjerstva da bi se u trećoj cjelini izučavala specifična područja zaštite okoliša, grafičke tehnologije, zbrinjavanje i recikliranja materijala te tehnologije proizvodnje ambalaže i pakiranja proizvoda. Osim ovih osnovnih područja, ne zaobilazi se ni ekonomija te pravni propisi u zaštiti okoliša i ambalaži ambalažnoj djelatnosti.

Izdvojeni članak

Na svoj najpopularniji studij upisuju 120 maturanata: Objavljene upisne kvote na Sveučilištu Sjever

– U studijskom programu Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže poseban se naglasak daje stjecanju kompetencija u projektiranju procesa proizvodnje i zaštiti okoliša u svjetlu ambalažne industrije. Završetkom studija, prvostupnik će biti osposobljen da modernim pristupom već u fazi dizajniranja proizvoda, primjerice, ambalaže, promišlja i najefikasniji postupak ponovne uporabe proizvoda ili materijala kroz striktno uvažavanje načela kružnog gospodarstva. Osim toga, bit će osposobljen da se stručno uključi u trendove modernog razvoja proizvodnje ambalaže i sustava pakiranja, zaključuje pročelnik Hajdek.

Inženjeri koji će znati kako odgovoriti na moderne izazove

Ovaj studij je, smatraju na Sjeveru, od izrazite važnosti, prije svega zbog toga što je prioritet razvoja Europske unije održivi razvoj s očuvanjem okoliša, odnosno zaštitom okoliša. Upravo inženjerstvo okoliša, uz korištenje znanstvenih i inženjerskih metoda, stvara zaštitne sustave koji će štititi život na Zemlji od mnogobrojnih vrsta zagađenja. Pri tome posebnu ulogu imaju metode i postupci sanacije šeta u okolišu, kao i preventiva.

Izdvojeni članak

Pokrenut novi studij u Rijeci, nosi dosta upečatljiv naziv

– U skladu s time na tržištu je sve veća potražnja za stručnjacima koji posjeduju interdisciplinarne kompetencije te koji mogu kompetentno odgovoriti novim potrebama izuzetno dinamičnog tržišta rada u području zaštite okoliša, postupke recikliranja i inženjerstva ambalaže. Kod studenata se tijekom studija razvija niz kompetencija koje obuhvaćaju znanje, razumijevanje, vještine i sposobnosti u području inženjerstva koje se mogu primijeniti u profesionalnoj karijeri zaštite okoliša, postupke recikliranja i inženjerstva ambalaže, zaključuju.

Tko zna, možda i najpoznatija aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg upiše ovaj studij.

Ako Greta zbog ovoga ne dođe u Hrvatsku, neće nikada: Sveučilište Sjever pokrenulo novi studij
Share via
Copy link
Powered by Social Snap