Pretraga

[ANKETA] Profesori i učenici podijeljeni oko izjednačavanja medicinara s gimnazijalcima na maturi

A- A+

Nakon što smo razgovarali s ravnateljicama srednjih medicinskih škola u kojima se obrazuju buduće sestre i tehničari, odlučili smo doznati koje je vaše mišljenje o izjednačavanju medicinara s gimnazijalcima na državnoj maturi. Postavili smo anketu na stranici s upitom ‘Treba li omogućiti učenicima petogodišnjeg programa medicinskih škola
dodatne bodove na maturi kako bi bili ravnopravni gimnazijalcima?’, a evo kakve su komentare ostavljali profesori te koje je mišljenje prevagnulo među anketiranima.

Foto: Facebook komentari profesora izjednačavanja pri upisu fakulteta

Roditelji i učenici medicinskih škola u kojima pohađaju petogodišnje smjerove pokrenuli su peticiju kojom traže da im se osigura Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje po jednakim uvjetima. Zbog novonastale situacije zatražili smo mišljenje ravnateljica srednjih medicinskih škola koje obrazuju medicinske sestre i tehničare koji se bore za izjednačavanje s gimnazijalcima pri polaganju državne mature. Nakon što smo doznali da pojedine škole podržavaju svoje učenike, odlučili smo otkriti što po tom pitanju misle profesori, ali i naši čitatelji.

Na portalu smo postavili anketu s upitom ‘Treba li omogućiti učenicima petogodišnjeg programa medicinskih škola dodatne bodove na maturi kako bi bili ravnopravni gimnazijalcima?’. Rezultati ankete, ali i komentari profesora podijeljeni su po ovom pitanju, no ipak većina naginje pozitivnom odgovoru.

Izdvojeni članak

Nakon pet godina školovanja, medicinske sestre u Hrvatskoj neće imati kompetencije onih u EU

Nastavnici.org podijeljenog mišljenja

Svoje mišljenje putem društvenih mreža iskazalo je i nekoliko profesora koji su članovi udruge Nastavnici.org. Iz njihovih komentara može se iščitati neusuglašenost s ovom temom. Naime, dio ih se slaže s tim da medicinari imaju jednake uvjete pri upisu fakulteta, dok drugim iznose suprotan stav. Ovo su samo neki od komentara koje su profesori objavili na Facebook grupi Nastavnici.org:

  • Pa uvjeti upisa na fakultet i jesu svima jednaki – moraju položiti državnu maturu i jedni i drugi. Ti koji su upisali medicinsku školi znali su u što se upuštaju. Plan i program školovanja, popis predmeta, satnicu i ostalo su znali pri upisima. Sad se žale, a to su znali već odavno.

  • Tom retorikom možemo i ovako reći – tko nije sposoban upisati fax, ne trebaju ga upisati.  Protiv sam olakšanog ili izravnog upisa. Tko je sposoban i položio je prijemni, neka ga upiše. Ovo o čuvanju mjesta na fakultetima za učenike srodnih SŠ je nebulozno. Niti itko kaže da bi ovaj iz gimnazija bio uspješan jer je gimnazijalac, ali ne stoji ni da bi strukovnjak bio uspješniji jer već zna osnove te struke.

  • Moji učenici (Tehnička škola ) nemaju nikakvu prednost pri upisu na Tehnički faks (i tamo postoji ono što smo nekad zvali višom školom, danas je to nekakav prvostupnik ili sl.)…gimnazijalci su itekako zakinuti neimanjem diplome nakon srednje škole, ajmo ih još dodatno zakinuti dajući prednost strukovnjacima pa da ih brdo ostane na cesti s onim bezvrijednim papirom o završenoj gimnaziji.

  • Iskreno…pun mi je klinac ovih nerealnih ambicija roditelja i djece koja upisuju strukovne škole s nekim slabim uspjehom iz osnovne škole, a sve u nadi kako će se s istim slabim ocjenama u srednjoj, uvaliti na neki faksić….ako si upisao strukovnu, zna se za što se školuješ i gotova priča.

Blaga većina ipak za izjednačavanje medicinara s gimnazijalcima

Iako su rezultati naše ankete pokazali kako je većina za to da se medicinske sestre i tehničari izjednače s gimnazijalcima, njihov broj nije značajnije veći od protivnika. Naime, 54 posto anketiranih je dalo pozitivan odgovor na upit ‘Treba li omogućiti učenicima petogodišnjeg programa medicinskih škola
dodatne bodove na maturi kako bi bili ravnopravni gimnazijalcima?’, dok se na oprečnoj strani našlo 44 posto od ukupno 122 sudionika ankete.

Među onima koji nisu formirali stav po tom pitanju bilo je svega 1,6 posto.