Pretraga

[back2school] Donosimo 10 savjeta psihologinje kako se što bezbolnije vratiti u školske klupe

A- A+

Početak nove nastavne godine je pred vratima. Povratak u školske klupe nakon dugog, toplog i bezbrižnog ljeta rijetko je kojem učeniku drag. Zato smo zamolili školsku psihologinju I. Gimnazije Zagreb, Ivanu Štefok, da s nama podijeli 10 savjeta za što kvalitetnije ‘buđenje iz ljetnog sna’. Ona nam je pripremila izvrsne savjete s objašnjenjima koji će pomoći svim učenicima, a ni studentima neće biti na odmet.

Autorica je stručna suradnica – psiholog u I. gimnaziji Zagreb, Ivana Štefok.

Ljetni praznici razdoblje su odmora i opuštanja. Dane ispunjavamo onako kako želimo bez pritisaka rokova i obaveza koje sa sobom nosi školska godina. S početkom nastavne godine dolazi do promjene. Iz opuštenog ljetnog života učenici prelaze u svakodnevicu ispunjenu školskim obvezama. Za mnoge učenike taj prijelaz može biti  više ili manje stresan.

Da bi se što bolje prilagodili promjeni koja dolazi i „probudli se iz ljetnog sna“ jako je bitno napraviti nekoliko stvari:

1. PRIPREMA JE BITNA! ZAPOČNITE ODMAH I OSOBNO SE ANGAŽIRAJTE! 

Izdvojeni članak

Doznali smo kada će učenici Splitsko-dalmatinske županije nadoknaditi tjedan dana kasniji početak školske godine

Prilagodbu na početak nastavne godine možete sebi olakšati pripremnim aktivnostima na predstojeće izazove, baš kao što to čine sportaši prije važnih natjecanja. Idealno bi bilo da s aktivnostima pripreme kao što su raniji odlazak na spavanje, uređivanje prostora u kojem ćete učiti, nabavljanje pribora za školu i slično, započnete postepeno već krajem praznika. Ako to još niste učinili, započnite odmah. Zagrijavanje za školu je izuzetno važno za uspješan početak nove školske godine. Ako ne pripremite svoj um, tijelo i emocije na novi izazov ili ne pripremite potrebne alate, vjerojatnije je da ćete se slabije snalaziti, lošije osjećati i vrlo brzo imati slabije rezultate nego što želite.

Također, osvijestite da jedino sami možete pripremiti sebe, svoj um, misli i volju! Ako vaši roditelji umjesto vas uvode red u sobu gdje učite, ako oni bez vas kupuju pribor, pripremaju vašu školsku torbu ili pretražuju školske web stranice u potrazi za važnim informacijama, propuštate veliku priliku za „zagrijavanje“. Naravno da će se roditelji uključiti u proces, pogotovo ako tek upisujete srednju školu, no važno je da se i vi uključite.

2. SJETITE SE SVEGA LIJEPOG ŠTO VAS ČEKA U ŠKOLI

Možda prije početka škole od svojih vršnjaka čujete puno negativnog o školi i žaljenja što praznici završavaju. U takvim razgovorima učenici najčešće samo prorađuju frustraciju vezanu uz činjenicu da ponovo moraju ući u žrvanj svakodnevnih školskih obveza i pojačanih napora. Treba biti svjestan da negativnim razmišljanjem dugoročno sebi ne pomažemo jer tako sami sebe obeshrabrujemo, a utrka još nije ni počela.

Osvijestite da školu nikako ne možete izbjeći i pitajte sebe: „Pomaže li meni da u svojoj glavni vrtim negativne misli i gajim negativne osjećaje prema školi?“ Naime, ako imate negativan stav u startu, nećete imati snagu i volju raditi stvari koje su nužne za vaš uspjeh.

Bolje je fokus staviti na pozitivne stvari. Probajte se sjetiti svega lijepog što vas veže uz školu kao druženja s prijateljima, sudjelovanja u omiljenim izvananstavnim aktivnostima ili nastavnim predmetima.

3. POČNITE RANIJE IĆI NA SPAVANJE

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2018./2019.

Tijekom ljetnih praznika većina učenika navečer ostaje duže budna, a sljedeće jutro duže spavaju. Takav ritam ne možete si priuštiti tijekom nastavne godine. Ako nastavite kasnije ići na spavanje, a ranije se počnete buditi, skraćujete vrijeme noćnog odmora. To može negativno utjecati na efikasnost vašeg mentalnog funkcioniranja. Jedna neprospavana noć ima sljedeći dan efekat kao da smo popili 2 pive. Neispavan mozak ne može fokusirano misliti, pamtiti ili razumjeti, pada nam IQ, slabija nam je samo-kontrola, osjećamo se lošije, napetije, strašljiviji smo. Tijekom škole bi učenici dnevno trebali spavati najmanje 7-8 sati, svaku noć – bez iznimke.

Kako biste izbjegli iscrpljenost i dovoljno se naspavali prvi je korak da ranije počnete ići na spavanje, da izbacite kasnonoćne izlaske, druženja, komunikaciju preko mobitela ili gledanje televizije, te prije spavanja planirate aktivnosti koje će vas smiriti, stvarati dobar osjećaj, pa i uspavati. Vi sami znate kako to postići, samo trebate svjesno obratiti pažnju da to i radite.

4. PRIPREMITE SVE ALATE ZA ŠKOLU PRIJE POČETKA NASTAVE

Školski pribor, udžbenici, školske torbe i oprema za sport neke su od stvari koje trebate nabaviti uoči početka škole. Potrebno je pripremiti i radni prostor, to jest mjesto u vašem domu na kojem ćete učiti tijekom godine. Prostor bi trebao biti ugodan za rad, koncipiran na način da sadrži što manje stvari koje vam odvlače pozornost od vašeg glavnog zadatka – učenja.

Princip je jednostavan: morate imati spremne alate za rad da bi  mogli raditi. Kada pripremite pribor i mjesto za učenje stvorit ćete osnovne preduvjete za rad nakon što nastava započne.

5. PRATITE TEMPO U ŠKOLI OD PRVOG DANA 

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u školskoj godini 2018./2019.

Prvog nastavnog dana obično se održavaju samo sati razrednika na kojima se učenici upoznaju s novostima u školi. Kad se radi o učenicima prvog razreda srednje škole to je ujedno i trenutak kada upoznaju buduće kolege i razrednika. Od drugog nastavnog dana već kreće redovna nastava. Nastava je na početku nastavne godine koncipirana tako da se postepeno uvodite u gradivo predmeta što će vam samo po sebi olakšati „buđenje iz ljetnog sna“.

Ponekad se dogodi da učenici ne shvate ozbiljno da je nastava počela te se ponašaju kao da su još uvijek na praznicima. Realnost je da se gradivo koje je potrebno savladati vrlo brzo nagomila i ako ne učite redovito s vremenom će vam biti sve teže. Sudjelovanje u nastavi je utrka i najlakše je onima koji prate tempo!

Zato od prvog dana pišite domaće zadaće te nakon nastave ponovite što ste toga dana radili u školi. Na taj način postepeno ćete se zagrijati za rad i učenje, držati korak sa zahtjevima koje škola postavlja pred vas, a u konačnici biti uspješni i zadovoljniji sobom.

6. ISKORISTITE NASTAVU ZA BRŽE UČENJE I LAKŠI ŽIVOT

Na nastavnom satu profesori vas vode kroz proces stjecanja znanja i razjašnjavaju nedoumice vezane uz gradivo. Učenici koji ne prate na satu propuštaju priliku da si znatno olakšaju i ubrzaju učenje. Puno je lakše učiti uz vodstvo drugih nego sam. Aktivno sudjelujte na nastavi, vodite bilješke i postavljajte pitanja nastavniku.

7. BUDITE ORGANIZIRANI DA STIGNETE UČITI I ZABAVLJATI SE (BEZ GRIŽNJE SAVJESTI)   

Izdvojeni članak

Kako je izgledao život srednjoškolaca kad nije bilo mobitela

Dan ima 24 sata. Zbog loše organizacije vremena može vam se dogoditi da vam procuri vrijeme, a da ne uspijete ispuniti dnevne obveze niti pratiti tempo koji diktira nastavni proces. Dodatni problem je što zbog grižnje savjesti zbog neobavljenog posla ne uživate niti u slobodnom vremenu. Sve to prati i povećani osjećaj neuspjeha, a time stresa, pa i straha.

Kad unaprijed predvidite vrijeme za sve bitno u životu, zaista ćete imati vrijeme za sve i uz to ćete se osjećati znatno bolje.

Kako bi bili efikasni u učenju odredite u svakom danu vrijeme za rad i vrijeme za odmor i držite se toga. Napravite popis najvažnijih tjednih i dnevnih obveza vezanih ili nevezanih za školu, a koje su vam bitne, i neka vam njihovo efikasno ispunjavanje bude primarni cilj.

8. ZDRAVO TIJELO JE BITNO! UŽIVAJTE U SPORTU I PRIRODI!

Tijekom ljetnih praznika većina učenika uživa u blagodatima kretanja i boravka u prirodi. Početkom nastave, zbog smanjene količine slobodnog vremena, može se dogoditi da zapostavite fizičku aktivnost. Učenici često biraju sjedenje pred televizorom, igranje igrica, gledanje sadržaja na mobitelu ili tabletu umjesto sportskih aktivnosti ili odlazaka u prirodu.

Fizička aktivnost, a pogotovo kretanje na svježem zraku, poboljšavaju metabolizam tijela. Time se povećava protok krvi u mozgu, tj. oksigenizacija mozga, što povoljno djeluje na pamćenje.

Zato, uključite se u neku vrtu sportske aktivnosti van nastave. Upišite se u školski sportski klub, planinarsko društvo, idite biciklom u školu, u pauzama tijekom učenja šetajte…

9. DOBRI ODNOSI SU BITNI! GRADITE DOBRE ODNOSE S NASTAVNICIMA I KOLEGAMA 

Izdvojeni članak

Kreće ‘Škola za život’: Kasne udžbenici i laptopi, negdje u pomoć uskaču roditelji, no ravnatelji su entuzijastični

Pokušajte učiti nakon intenzivne svađe s prijateljem. To će biti teško, pa i nemoguće. Na početku nove školske godine vaš je zadatak da stvorite prijateljsko okruženje za sebe, da obnovite stara prijateljstva i otvorite vrata sasvim novim prijateljstvima.

Kad se osjećate neprihvaćeno ili nesigurno jako je teško zadržati fokus na gradivu i usvajanju znanja. Osjećaj usamljenosti, otuđenosti ili čak prijetnje, uzrokovan lošim odnosima s kolegama, roditeljima ili nastavnicima, negativno djeluje na koncentraciju i pamćenje. Zato je važno njegovati dobre međuljudske odnose s drugim učenicima i nastavnicima.

Možda ponekad možete pozvati kolege na druženje nakon nastave. Ako želite imati dobre prijatelje, budite i sami dobar prijatelj drugima, ako želite poštovanje, pokažite ga drugima. Kako graditi dobar odnos sa nastavnikom? Nastavnici najviše „vole“ đake koji ih uzimaju za ozbiljno, koji im na nastavi posvećuju pažnju, koji su zainteresirani i postavljaju pitanja. Ako si želite olakšati dobivanje dobrih ocjena, pokažite na nastavi interes za ono što nastavnik govori, to jest stvarno slušajte, pokažite interes smislenim pitanjima.

Što se tiče kolega, nitko ne voli drske, hladne, bezobzirne ljude, a svatko ima potrebu za poštovanjem. Zato u odnosu s kolegama koristite tri zlatne riječi: oprosti, hvala i molim.

10. AKO VAM JE TEŠKO, AKTIVNO TRAŽITE POMOĆ 

Izdvojeni članak

[back2school] 26 stvari koje možete napraviti u ovoj školskoj godini

Unatoč svim vašim nastojanjima da se pripremite za početak nastavne godine može se dogoditi da prilagodba ne protekne glatko. Ako ste učenik prvog razreda srednje škole budite svjesni da se opseg gradiva, način učenja i ispitivanja u srednjoj školi razlikuje od onog u osnovnoj školi. Vjerojatno će vam trebati više vremena za prilagodbu nego što ste planirali. Može vam se dogoditi da dobijete i pokoju nižu ocjenu, no nikako se nemojte obeshrabriti. To je normalan dio procesa prilagodbe, a sigurno ćete imati prilike popraviti ocjene.

Ako vam postane uistinu teško, imate dojam da ne uspijevate pratiti tempo u školi ili ako dođe do napetosti s kolegama, pa i profesorima, nemojte se sramiti tražiti pomoć. Obratite se ljudima u koje imate povjerenje i koji vam žele pomoći. Svakako se uključite u radionice uspješnog učenja, radionice planiranja vremena, i općenito, osposobite se za uspjeh u školi.  U spomenutim radionicama i programima možete besplatno sudjelovati u većini srednjih škola.

Srednja škola nije „šetnja po plaži“, ali niste sami. Svakako tražite pomoć i iskoristite prilike kako biste razvili svoje potencijale, olakšali si uspjeh i povećali osjećaj kontrole nad situacijom. U konačnici, škola može biti nešto pozitivno i lijepo, nešto što će vas obogatiti novim i dubljim shvaćanjem sebe i svijeta.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….