Pretraga

Kreće ‘Škola za život’: Kasne udžbenici i laptopi, negdje u pomoć uskaču roditelji, no ravnatelji su entuzijastični

A- A+

Za četiri dana, školsko će zvono oglasiti početak nove školske godine, a ona će biti pod posebnim povećalom u 74 osnovne i srednje škole u kojima će se provoditi eksperimentalni program ‘Škola za život’ Ministarstva obrazovanja. Pod istim takvim, posebnim povećalom, posljednjih se dana prati što sve (ni)je spremno za provedbu eksperimenta pa tako mediji pišu o kašnjenju udžbenika, tableta, ali i prijenosnih računala za obveznu informatiku koja također starta od 3. rujna u 5. i 6. razredima. Kakvo je stanje u školama, provjerili smo s pet ravnatelja/ica ‘škola za život’. Kažu, nastavnici su educirani i upoznati sa svime, neke stvari kasne, negdje u pomoć uskaču roditelji, no svi entuzijastično čekaju početak školske godine.

Montaža: srednja.hr

O stanju u ‘školama za život’ nekoliko dana prije ‘dana D’, popričali smo s pet ravnatelja škola koje će sudjelovati u eksperimentu. Ravnatelje osnovnih pitali smo i o pripremi za obveznu informatiku, a čini se kako se ravnatelji, kašnjenjima i pojedinim nedostacima usprkos, vesele početku nove školske godine koja u njihove škole donosi brojne novitete.

Ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra, Tihomir Tomčić, kazao nam je da tableti za eksperimentalnu provedbu još nisu u školi, no da bi trebali stići u prvih 10 do 15 dana školske godine, s obzirom na to da je škola provela javnu nabavu. Niti udžbenici za eksperiment im još nisu stigli, no ravnatelj nam kaže kako ih očekuju svaki dan. Dodaje kako su imali jedan savjetnički posjet školi te da je bio vrlo operativan.

Ravnatelj Tomčić: ‘Bilo bi dobro da su edukacije bile organizirane i neposrednom kontaktu’

– Nama je lakše u samom startu s novim kurikularnim pristupom i ishodima učenja u sklopu eksperimentalnog programa jer smo već bili dio strukovnog programa orijentiranog na ishode učenja, i bili smo uključeni u veće projekte – kurikularno planiranje, HKO… Tako da ovo ne predstavlja veliku promjenu za nas, ali svakako da za učenike osnovnih škola, kaže ravnatelj Tomčić u čijoj se školi (kao i u svim srednjim školama) eksperimentalni program provodi samo u prvim razredima.

Izdvojeni članak

Nastavnici o pripremi za ‘Školu za život’: ‘Ovo ne vodi nigdje, svi se osjećaju glupo samo ne žele javno priznati!’

Što se tiče edukacije nastavnika za ‘Školu za život’, ističe kako bi bilo dobro da su bile organizirane i u neposrednom kontaktu, ne samo online.

– Ali čujem da MZO planira tako nešto u 9., 10. mjesecu na regionalnoj razini, gdje bi se dijelila iskustva. Mi smo u školi imali radionicu, kaže nam ravnatelj, kojemu je drago da cijela priča kreće.

Dodaje i kako zadnjih mjesec dana slušaju da nisu spremni, no smatra da ‘nismo spremni’ svima može biti samo alibi.

– Ne moramo biti 100 posto spremni, ali vrijedi prihvatiti izazov. Ako ne budemo spremni prihvatiti izazov, nećemo se nikud pomaknuti, zaključuje ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Laptopi za obveznu informatiku kasne, uskočili dobri roditelji s donacijom 10 računala

Na krajnjem jugu Hrvatske, u ‘Školu za život’ uključena je Osnovna škola Ivana Gundulića u Dubrovniku. Ravnateljica Vedrana Elez rekla nam je da su sve pripreme, i što se nastavnika i učionica tiče, u tijeku.

– Iz MZO-a su nam javili da će eksperimentalni udžbenici stići do kraja prvog tjedna nastave, no da će učitelji dobiti materijale već prvi tjedan. S obzirom na udaljenost Dubrovnika, to možda bude kasnilo koji dan, no u stalnom smo kontaktu s MZO-om, veli ravnateljica Elez i dodaje kako imaju svu potporu te da ne treba stvarati paniku.

Izdvojeni članak

[A čega ima?] Nema laptopa za obveznu informatiku koja kreće za mjesec dana – Ministarstvo poništilo javnu nabavu 13.000 računala

Što se tiče edukacije nastavnika za eksperiment, ističe kako je velik naglasak bio na angažiranosti nastavnika te da su se u edukacije uključili gotovo svi nastavnici njihove škole, čak i oni koji nisu obuhvaćeni eksperimentalnim programom. Kaže nam da su se edukacije odvijale online i uživo kroz županijska stručna vijeća te da su na stalne edukacije zapravo navikli kroz projekt eŠkola, u koji su uključeni.

– Nadam se da će eksperimentalna provedba uspjeti, da će uspjeti na radost svih nas, kaže ravnateljica Elez i osvrće se i na obveznu informatiku koja kreće u 5. i 6. razredima.

Kadrovski su pokriveni, s obzirom da im je MZO odobrilo dodatna radna mjesta. Računala im kasne s obzirom na poništenu javnu nabavu 13.000 laptopa, o čemo smo detaljno pisali. No, u Dubrovniku su se snašli.

– Računala još nismo dobili s obzirom na to da javna nabava kasni, no imamo dobre roditelje koji uskaču, tako smo dobili donaciju 10 računala koji nisu u top stanju, ali će poslužiti, kaže ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.

Ravnatelj OŠ Primošten: ‘Čovjek je taj koji je glavno bogatstvo i o njemu sve to ovisi i hoćemo li uspjeti’

Nešto sjevernije, i Osnovna škola Primošten priprema se za start ‘Škole za život’. Ravnatelj Nedjeljko Marinov kazao nam je da su tableti u školi, da udžbenika još nema, no da su učitelji upoznati sa svime.

Izdvojeni članak

Nastavnici o pripremi za obveznu informatiku: Naše edukacije su neprofesionalne, samo 10% nas bit će spremno najesen

– Čovjek je taj koji je glavno bogatstvo i o njemu sve to ovisi i hoćemo li uspjeti. U hodu ćemo rješavati probleme, s Ministarstvom smo u stalnom kontaktu i do kraja tjedna znat ćemo što je s udžbenicima. 41 godinu sam u školi, na svašta smo navikli, kroz svašta smo prošli, i kroz HNOS i iz toga smo puno naučili, priča ravnatelj Marinov.

Ističe nam i kako su njegovi nastavnici prolazili online edukacije na platformi Loomen te kako su mu se hvalili s osvojenim značkama nakon uspješno ispunjenih zadataka. Dodaje kako su se svi kroz te edukacije zapravo podsjetili na nešto što su i ranije čuli o kurikularnom pristupu.

Obvezna informatika će i u 5. i 6. razrede primoštenske osnovne škole, a ravnatelj nam pojašnjava njihovu situaciju.

– Kadrovski smo pokriveni za obveznu informatiku, mala smo škola i inače smo iz godine u godinu gubili razredne odjele, tako da je zapravo i s obveznom informatikom našem informatičaru smanjena satnica, pojašnjava Marinov i dodaje da informatičku učionicu imaju posljednjih 7-8 godina, a s obzirom da je 20-ak učenika u razredu, idu prema tome da će svaki imati svoje računalo, jer toliko računala imaju.

Ravnatelj u Udbini zadovoljan edukacijom nastavnika, još zadovoljniji dodatnim opremanjem škole

Izdvojeni članak

Proveli smo dan u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru – jednoj od najopremljenijih strukovnih škola u Hrvatskoj

Odlično stanje u školi, kako nam je sam ravnatelj rekao, zatekli smo u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Udbini. Ravnatelj Mirko Dragičević na informacije iz medija o tome što sve nedostaje, osvrće se mišlju da netko mora prodati vijest.

– Sve će biti u najboljem redu, ako koji dan udžbenici zakasne, neće biti problem. Valjda su naši učitelji dovoljno educirani, edukacijama za eksperimentalni program su zadovoljni, i ja sam zadovoljan kao rukovoditelj, a još sam zadovoljniji time što će se škola dodatno opremiti opremom, kaže ravnatelj i dodaje kako će u školi uvijek biti onih inertnih, no da se valja pokrenuti. Smatra da nikada neće biti bolje ako se bude čekalo da se sve idealno posloži i zaključuje da je svaki početak težak.

Provjerili smo i stanje u eksperimentalnoj Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani, gdje nam ravnatelj Igor Matijašić kaže kako je sve pokriveno za obveznu informatiku.

I u Bregani spremni za početak školske godine

– Uz ove dobivene novce dodali smo i dio školskih i kupili 25 novih, kvalitetnih laptopa. Prostornog kapaciteta za informatiku ima, trebali smo još jednog učitelja informatike za prve razrede. Uzimam učiteljicu na 60 dana i raspisujemo natječaj, kaže nam Matijašić.

Izdvojeni članak

Nakon dugog niza godina, ovaj ravnatelj vratio je kino u Breganu i lokalnu školu učinio centrom kulturnog i društvenog života

Što se tiče ‘Škole za život’, kaže nam da još trebaju dobiti svu onu opremu koju osigurava Ministarstvo za eksperimentalne škole za što je, vjeruje ravnatelj, javna nabava u tijeku. Dodaje kako bi svi eksperimentalni udžbenici trebali stići ovaj tjedan. Što se tiče tableta, pojašnjava nam kako je grad za njih obavio jednostavnu nabavu budući da se radilo o prevelikom iznosu za školu jer su već nabavljali laptope. Javna nabava je, kako kaže ravnatelj, završila u 8. mjesecu, tvrtka Hangar iz Koprivnice jedina je udovoljila uvjetima, a rok isporuke je do 60 dana.

Upitali smo ga i o savjetničkim posjetima MZO-a školi.

– Imali smo jedan savjetnički posjet mentorica, jedan Lidije Kralj i jedan mentorice i kolege iz Estonije koji nas je ispitivao sve vezano uz provedbu reforme, poručuje ravnatelj škole u Bregani.