Pretraga

Bit će izazova i poteškoća oko realizacije: U ovoj će županiji učenici imati tri modela praznika

A- A+

Iduće školske godine učenici u Koprivničko-križevačkoj županiji imat će tri modela praznika, ovisno o tome tko je osnivač obrazovne ustanove koju pohađaju. Naime, do 14. lipnja osnivači obrazovnih ustanova, mogli su se opredijeliti za jedan od četiri predložena modela praznika. Koprivničko-križevačka županija i grad Križevci su se tako odlučili za prvi model, grad Đurđevac za treći, a grad Koprivnica za četvrti.

foto: Pixabay.com

To bi definitivno moglo biti izazovno za profesore koji primjerice predaju u više škola, roditelje koji imaju djecu u osnovnim i srednjim školima (osnovnim su školama uglavnom osnivači jedinice lokalne samouprave, a srednjim regionalne nap. a.), ali i druge aktere u organizacijskom lancu.

U ostalim županijama je manje-više postignuto suglasje oko određenog modela praznika odnosno nakon glasovanja osnivača, uvažila se želja većine.

Uz Koprivničko-križevačku županiju koja će imati tri modela praznika, jedini je preostali izuzetak s više oblika praznika Zadarska, u kojoj će većina škola imati četvrti model, izuzev triju vjerskih koje su se odlučile za prvi.

Odlučivanje o praznicima se nije smjelo spustiti na razinu osnivača

A da bi raznolikost modela praznika mogla dovesti do određenih poteškoća i to ne samo na razini njihove županije, nego i na razini države, mišljenja je koprivnički pročelnik.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2019./2020. godinu

– Vjerojatno će doći do određenih poteškoća oko realizacije praznika i radnih dana na razini države, a ne samo na razini županije i grada. Naime, smatramo da nije ispravan put da se o ovom pitanju koje je važno na nacionalnoj razini, odluka i odgovornost spusti na same osnivače osnovnih i srednjih škola, kao što je to odlučeno ove godine od strane nadležnog ministarstva. Odmah nakon što je Grad Koprivnica zaprimio dopis Ministarstva, sazvali smo sastanak sa svim ravnateljima škola čiji osnivač je Grad Koprivnica. Krajem svibnja i početkom lipnja, škole su Gradu dostavile svoje prijedloge koje su usuglasile sa svojim nastavničkim i vijećima roditelja te je jednoglasno odabrana 4. varijanta školskih praznika za iduću školsku godinu. O tome smo 2. lipnja 2019. obavijestili Koprivničko-križevačku županiju i 3. lipnja 2019. Ured državne uprave pri Koprivničko-križevačkoj županiji. Žao nam je da Županija nije pravovremeno sazvala koordinacijski sastanak na razini županije na kojem bi se moglo raspravljati sa svim osnivačima osnovnih i srednjih škola i donijeti jedinstvena odluka. Kako nije bilo koordinacije na višoj razini, Grad Koprivnica ostao je pri svojoj odluci koju je donio na razini grada i o tome obavijestio Ministarstvo 14. lipnja 2019., odgovorio nam je pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek, na upit o tome kako će se grad Koprivnica uskladiti s ostalim osnivačima glede organizacije i realizacije praznika.

Da nije bilo koordinacije i konzultacija prilikom odlučivanja o modelu školskih praznika na razini županije odnosno s drugim osnivačima, potvrđuje nam i gradonačelnik Đurđevca, u kojem će se školski praznici odvijati prema trećem modelu. No, on smatra da se neće biti teško organizirati, budući da je mala razlika u trećem modelu koji je odabrala đurđevačka škola, od županijskog odabira.

– Grad Đurđevac kao osnivač prepustio je odluku o odabiru modela školskih praznika školi. U školi su održana Vijeća učitelja, učenika i roditelja koja su odabrala treći model. Budući da do samog kraja donošenja odluke nismo bili kontaktirani od strane niti Županije niti drugih osnivača iz naše Županije, nismo bili u mogućnosti dati prijedlog našoj školi oko odabira drugačijeg modela. Naš odabrani model se u svega nekoliko dana razlikuje od modela kojeg je odabrala Županija i to u proljetnim praznicima te stoga ne očekujemo problem za organizaciju praznika za roditelje s djecom u našoj školi i školama kojima je osnivač Županija. Što se tiče prijevoza učenika, naša škola ima organiziran vlastiti prijevoz, tako da niti tu neće biti problema, a učitelji i profesori za vrijeme kraćih jesenskih i proljetnih praznika imaju radne nenastavne dane pa stoga niti tu ne očekujemo problem oko organizacije godišnjih odmora, govori nam gradonaćelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Ako dođe do organizacijskih problema rješavat ćemo ih u dogovoru s drugim osnivačima

Mogućnost nastanka teškoća u provedbi i organizaciji školskih praznika ne niječu ni u Koprivničko-križevačkoj županiji. No, oni ih ne brinu.

– Na temelju Odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. nadležna tijela školskih ustanova kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač provela su izjašnjavanje o željenom modelu realizacije odmora. Temeljem pribavljenih mišljenja školskih ustanova, Koprivničko-križevačka županija odabrala je način realizacije odmora učenika. I drugi osnivači na području županije proveli su identičan postupak, koji je bio definiran člankom 4. navedene Odluke. S obzirom da su osnivači odlučili poštivati mišljenja svojih školskih ustanova, došlo je do odabira različitih modela odmora, a da li će biti problema u organizacijskom smislu vidjet ćemo u praksi. Ukoliko će se javiti problemi, rješavat ćemo ih u dogovoru s drugim osnivačima, objašnjava nam na kraju Ana Mušlek, pročelnica u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije.

U potonjem dijelu teksta, podsjećamo vas još jednom na sva četiri predložena modela praznika, a na ovoj poveznici možete vidjeti za što su se odlučili osnivači u cijeloj Hrvatskoj.

Opcija 1

Zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca 2019.  godine i traje do  10. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 13. siječnja 2020.  godine.

Proljetni odmor učenika počinje 14. travnja 2020 . i završava 17. travnja 2020. godine , s tim da nastava počinje 20. travnja 2020. godine.

Opcija 2

Jesenski odmor za učenike počinje 28. listopada 2019. godine i traje do 31. listopada 2019. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2019. godine.

Zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca 2019.  godine i traje do  3. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja 2020. godine.

Proljetni odmor za učenike počinje 14. travnja 2020. godine i završava 17. travnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 20. travnja 2020. godine. 

Opcija 3

Jesenski odmor za učenike počinje 28. listopada 2019. godine i traje do 31. listopada 2019. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2019. godine.

Zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca 2019.   godine i traje do  10. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 13. siječnja 2020.  godine.

Proljetni odmor učenika počinje 9. travnja 2020. godine i završava 10. travnja 2020.godine, s tim da nastava počinje 14. travnja 2020. godine.

Opcija 4

Jesenski odmor za učenike  počinje 28. listopada 2019. godine i traje do 31. listopada 2019. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2019. godine.

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca 2019.  godine i traje do  3. siječnja 2020.  godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja 2020.  godine.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. veljače 2020. godine i završava 28. veljače 2020. godine, s tim na nastava počinje 2. ožujka 2020. godine.

Proljetni odmor učenika počinje 9. travnja 2020. godine i završava 10. travnja 2020.godine, s tim da nastava počinje 14. travnja 2020. godine.