Pretraga

Dekani medicinskih fakulteta potpisali ‘Deklaraciju o važnosti cijepljenja’

A- A+

Posljednjih nekoliko godina u svijetu jača tzv. antivakcinacijski pokret kojim se želi odlučivanje o (ne)cijepljenju djece staviti isključivo u ruke roditelja. Početkom travnja, na Trgu Francuske republike održan je i prosvjed u tu svrhu. Potaknuti pritiskom takvih nastojanja građana, Hrvatska liječnička komora danas je na svojoj stranici objavila brojnu podršku koja stiže ‘Deklaraciji o važnosti cijepljenja’. Među ostalima, podržali su je svi medicinski fakulteti u državi, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Liječnički zbor, Hrvatska mreža zdravih gradova i Klinika Fran Mihaljević.

Foto: pixabay.com

U posljednje vrijeme u svijetu jača antivakcinacijski pokret odnosno pokret protiv cijepljenja. Zagovornici tog pokreta smatraju kako je vakcinacija djece izrazito štetna te ju vezuju uz neke autistične bolesti. Iz tog razloga, a protivno znanstveno dokazanim činjenicama, traže ukidanje obaveznog cijepljenja djece i zalažu se da odluku o (ne)cijepljenju djece donose isključivo roditelji. U skladu s tim ciljem, i u Zagrebu je početkom travnja održan prosvjedni skup, a među transparentima se moglo vidjeti i one na kojima je pisalo ‘Mama i tata odlučuju’.

Sve to potaknulo je Hrvatsku liječničku komoru da, uz suradnju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja ‘dr. Andrija Štampar’, pokrene potpisivanje Deklaracije. Ta odluka je donesena na okrugom stolu ‘Cijepljenje: istine vs. zablude’ održanom 7. travnja u Zagrebu.

– Potaknuta sve učestalijim i intenzivnijim istupima nestručnih pojedinaca i skupina koji se, na temelju neznanja, zabluda i neistina, javno protive cijepljenju, Komora je pozvala čelnike relevantnih zdravstvenih, obrazovnih i znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj da podrže ‘Deklaraciju o važnosti cijepljenja’ kako bi dodatno u javnosti osvijestili dobrobiti i nužnost redovito cijepljenja, ističu na službenoj stranici Liječničke komore.

Cijelu deklaraciju možete pogledati ispod.

Deklaraciju potpisali dekani svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj, podršku dali i HAZU, Liječnički zbor, Klinika Fran Mihaljević i Hrvatska mreža zdravih gradova

Do današnjeg dana, brojne su institucije stavili svoj potpis kao podršku Deklaraciji. Tako je Deklaraciju, u ime Medicinskog fakulteta u Zagrebu potpisao i njegov dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica. Isto su učinili i dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, kao i prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Osim obrazovnih institucija, svoj su potpis na Deklaraciju stavili i čelnici nekih drugih važnih ustanova poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je predsjednik, akademik Zvonko Kusić, također podržao ovu incijativu. Podrška je stigla i od prof. dr. sc. Željka Krznarića, predsjednika Hrvatskoj liječničkog zbora kao i od dr. sc. Silvija Vuletića, prof. emeritusa i predsjednika Hrvatske mreže zdravih gradova.

Kako navode na službenoj stranici Liječničke komore, njezin predsjednik dr. sc. Trpimir Goluža osvrnuo se na odjek koji je postigla Deklaracija o važnosti cijepljenja.

– Podrškom Deklaraciji o važnosti cijepljenja, ključne medicinske, obrazovne i znanstvene institucije, kao i vodeći medicinski stručnjaci jasno su izrekli stav o tome u kojoj mjeri je cijepljenje znanstveno potvrđena, sigurna i efikasna mjera u sprečavanju širenja smrtonosnih bolesti, rekao je Goluža.

Deklaracija naglašava, kako navode iz Liječničke komore, kako je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i kao takvo predstavlja jednu od najsigurnijih medicinskih pothvata. Znanost je utvrdila da je neosporna dobrobit cijepljenja za zdravlje ljudi, kao i da je neusporedivo veća od rizika za pojavom mogućih neželjenih događaja.