Pretraga

Dječja psihijatrija u vlasništvu Grada Zagreba krši prava djece i mladih

A- A+

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež pučkoj je pravobraniteljici poslala zamolbu za pomoć zbog poteškoća u radu uzrokovanih neodgovarajućim prostornim uvjetima. Bolnicu u vlasništvu Grada Zagreba stoga su nenajavljeno obišli predstavnici Nacionalnog preventivnog mehanizma i zaključili kako tamošnji uvjeti krše prava djece i mladih, a savjet iz Ureda pravobraniteljice je da se bolnici žurno osiguraju novi prostori.

Screenshot: Google Maps

Pacijenti s dijagnozama različite težine smješteni su u iste prostorije, kojih je premalo. Dvorišta nisu ograđena pa neki od pacijenata predugo vremena ne mogu na svjež zrak. Popunjenost je u nekim mjesecima tijekom prošle godine u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mlade bila čak 122 posto.

Izdvojeni članak

Psihijatri otkrivaju: Jedenje iz utjehe je mentalna bolest i treba se liječiti

Djeci se ne može osigurati srednjoškolsko obrazovanje

Bolnički odjel organiziran je kao zatvoreni odjel i jedini je takav u RH, zbog čega ovdje dolaze djeca iz svih krajeva Hrvatske.

– Nerijetko se događa da se roditelji, koji ne žive u Zagrebu ili okolici ne mogu uključiti u liječenje, što predstavlja velik problem i negativno se odražava na tijek i ishod liječenja, stoji u izvještaju Ureda pravobraniteljice.

U isto vrijeme, Bolnica za ove pacijente nema organiziran otvoreni odjel, što značajno otežava liječenje djece i rad zaposlenika – dio pacijenata boravi na zatvorenom odjelu iako za to ne postoji medicinska indikacija, a tu ostaju sve dok traje potreba za njihovim bolničkim liječenjem, što je neprihvatljivo.
Tako dijete koje ima psihotičnu epizodu boravi u istim prostorijama kao i dijete s anoreksijom ili djetetom koje je pokušalo suicid. Problematično je i što djeci, koja tamo borave i po nekoliko mjeseci, nije omogućeno školovanje.

– Zbog nedostatka prostora pacijentima smještenima u ovoj bolnici ne može se osigurati srednjoškolsko obrazovanje, te je potrebno osigurati nove prostore, savjetuje se u izvještaju.

Problem je i u nedostatku sanitarnih čvorova, kao i u činjenici da dvorište nije ograđeno, zbog čega njime na svježem zraku mogu šetati samo pacijenti za koje postoji pozitivno mišljenje liječnika.

– Tako se može dogoditi da pojedini pacijenti i duže vrijeme ne borave na svježem zraku, piše u izvještaju kojeg su sastavili predstavnici Nacionalnog preventivnog mehanizma.

Izdvojeni članak

Droga u školi: jedan na psihijatriji, drugoj prijete smrću

‘Popunjenost je tijekom nekoliko mjeseci prošle godine bila preko 122 posto’

Prema podacima koje su predstavnici Nacionalnog preventivnog mehanizma dobili, popunjenost je tijekom nekoliko mjeseci prošle godine bila preko 122 posto. Budući da je Pravilnikom propisano da bolesnička soba može imati najviše četiri bolesničke postelje te da sve bolesničke sobe moraju imati vlastiti sanitarni čvor, kapacitet soba trebao bi biti manji za približno 30 posto od sadašnjeg.

Manjak prostora predstavlja i problem prilikom korištenja mjere fizičkog sputavanja.

– Činjenica da pacijente koje je potrebno fiksirati nije moguće odvojiti od ostalih može predstavljati ponižavajuće postupanje i sigurnosni rizik, stoji u izvješću pravobraniteljice.

Zaključak Ureda pučke pravobraniteljice jasan je i nedvosmislen – liječenje u ovakvim neodgovarajućim uvjetima predstavlja kršenje prava djece.

– Iz svega prethodno navedenog proizlazi da je Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež potrebno žurno osigurati nove prostore, savjetuju iz Ureda pučke pravobraniteljice Gradu Zagrebu i Ministarstvu zdravlja.