Pretraga

Dječja psihijatrija u Zagrebu i dalje krši prava djece i mladih: Na to sada upozorava i Vijeće Europe

A- A+

Na više od 20 dječjih pacijenata tek jedan sanitarni čvor, prenapučene bolesničke sobe, nedostatak adekvatnog dvorišta za male pacijente, stubište bez zaštitnih ograda te mehaničko sputavanje, odnosno, vezanje maloljetnih pacijenata. Ovo je današnja slika Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu. Na nehumane bolničke uvjete upozorava porazno izvješće odbora Vijeća Europe, a na sve navedeno već je prije dvije godine upozoravala Pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež | Screenshot: Google Maps

Odbor za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe jučer je objavio izvješće puno zamjerki na uvjete u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež. Stručnjaci Vijeća Europe posjetili su Hrvatsku prošle godine i analizirali uvjete i tretman psihičkih bolesnika u navedenoj bolnici.

Maloljetne pacijente se veže, a stubište je rizično za one koji se žele samoozlijediti

Upozoravaju na brojne nedostatke same zgrade bolnice u zagrebačkoj Kukuljevićevoj ulici i prenapučenost bolesničkih soba, javlja Večernji list.

Izdvojeni članak

Dječja psihijatrija u vlasništvu Grada Zagreba krši prava djece i mladih

– Na cijelom katu, na više od 20 pacijenata, samo je jedan sanitarni čvor. Nagurani su u sobe pa mali pacijenti nemaju ni zajamčenih minimalnih šest četvornih metara životnog prostora, što je standard. Stubište u bolnici potpuno je neprimjereno svrsi – nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente koji se žele samoozlijediti, stoji u izvješću, a prenosi Večernji.

Osim toga, problem predstavlja i vanjski prostor bolnice, naime, ne postoji adekvatno, ograđeno dvorište na kojem bi pacijenti mogli boraviti, što znači da tijekom tjednog liječenja neki od njih uopće ne izlaze na zrak. Posebno se ističe kako se u bolnici na maloljetnim pacijentima primijenjuju metode sputavanja, odnosno vezanje. Iz Vijeća Europe smatraju kako se osobe mlađe od 18 godina ne bi smjelo vezati, već smiriti ručnim sputavanjem.

Pučka pravobraniteljica prije dvije godine upozorila da ovakvi uvjeti predstavljaju kršenje prava djece

Sve primjedbe iz izvješća dolaze dvije godine nakon što je identičnu situaciju u bolnici zatekla Pučka pravobraniteljica Lora Vidović. 2016. godine upozoravala je na povremenu popunjenost bolnice i do 122 posto. Osim toga, zbog prostornih ograničenja, upozorila je i na izostanak srednjoškolskog obrazovanja u bolnici.

Izdvojeni članak

Građanski odgoj i obrazovanje kao put do sprečavanja diskriminacije: Pučka pravobraniteljica traži od MZO-a da ga izdvoji u zaseban predmet

– Zbog nedostatka prostora pacijentima smještenima u ovoj bolnici ne može se osigurati srednjoškolsko obrazovanje, te je potrebno osigurati nove prostore, savjetovala je 2016. u izvještaju te, osvrčući se na sveukupne bolničke uvjete, istaknula kako “liječenje u ovakvim neodgovarajućim uvjetima predstavlja kršenje prava djece”. Poslala je tada upozorenje i Ministarstvu zdravstva, kao i Gradu Zagrebu u čijem je vlasništvu ustanova.

Dvije godine nakon upozorenja Pučke pravobraniteljice te novog, alarmantnog izvješća odbora Vijeća Europe, ministar Kujundžić odgovorio je Vijeću Europe tek kako je ove godine u planu uređenje dvorišta, što će platiti Grad.