Pretraga

Fuchs: Anonimne prijave se ukidaju i da bi se spriječilo obračunavanje među zaposlenicima

A- A+

Iako je neke razočaralo otkriće da i nakon formalnog ukidanja anonimnih prijava nastavnicima neće biti poznato tko ih je prijavio, već će taj podatak prosvjetna inspekcija zadržati za sebe, takav prijedlog zakonskih izmjena Vlada je kao konačan danas uputila u saborsku proceduru. Ministar Radovan Fuchs tom je prilikom rekao kako se anonimne prijave ukidaju i da bi se spriječilo obračunavanje među zaposlenicima škola.

ministar Radovan Fuchs na sjednici Vlade | screenshot: YouTube/Vlada RH

– Izmjene su donesene kako bi svi građani ostvarili svoja prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno djelatnici škola i školskih ustanova, bili zaštićeni od proizvoljnih i često neutemeljenih prijava, a na osnovu takozvanih anonimki, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade ministar Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja Vladi je predstavio konačan prijedlog izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji, koji je Vlada na kraju jednoglasno usvojila i uputila u saborsku proceduru. Fuchs je pritom pojasnio i kako je dio anonimnih prijava dosad dolazio upravo iz nastavničkih krugova.

– Kako bi se spriječila zloupotreba koja se do sada dosta često dešavala ili osobno obračunavanje među zaposlenicima zakonom o prosvjetnoj inspekciji izmjenjuje se u dijelu o pokretanju inspekcijskog nadzora na temelju predstavke. Precizira se da se predstavkom se smatra samo ona koja sadrži podatke o prijavitelju, a jasnije se definira i čuvanje službene tajne, kazao je Fuchs.

Izdvojeni članak

Miletić i Sindikat učitelja tvrde da je Fuchs pričom o ukidanju anonimnih prijava prevario učitelje

A upravo su to čuvanje tajni od strane inspektora, odnosno činjenicu da nastavnicima ni dalje neće biti poimenice poznato tko ih je prijavio, neki zamjerili ministru prilikom predstavljanja zakonskih izmjena. Među njima su bili Mostov zastupnik Marin Miletić, ali i Sindikat hrvatskih učitelja.

PROUČITE KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONSKIH IZMJENA:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu ili ga preuzmite ovdje.