Pretraga

Fuchs smatra da iza prosvjeda učitelja stoje oni koji misle da će im pomoći na izborima

A- A+

Nastavnici i drugi zaposlenici škola u petak u podne izlaze na ulice –  prosvjedovat će na Markovom trgu jer su nezadovoljni predloženim koeficijentima. Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, smatra da u ovom pristupu ima ‘političkog djelovanja’. Ta njegova izjava odnosila se na činjenicu da se bivši čelnik jednog od dvaju sindikata koji organiziraju prosvjed, Vilim Ribić, nedavno politički angažirao u Socijaldemokratima.

ministar obrazovanja radovan fuchs

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs | foto: Canva, srednja.hr

Školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) u petak organiziraju prosvjed kojim će izraziti svoje nezadovoljstvo predloženim koeficijentima u osnovnim i srednjim školama te visokom obrazovanju.

‘U ovom pristupu ima itekako određenih elemenata i političkog djelovanja’

Ministru Radovanu Fuchsu to se, očekivano, baš i ne sviđa. Kako je kazao ovog četvrtka, nejasno je zašto se prosvjeduje dok je uredba još u fazi donošenja i na njoj se radi. Sindikati su, naime, do ovog četvrtka mogli poslati svoje primjedbe na uredbu, a prosvjed dvaju sindikata najavljen je još proteklog tjedna.

– Ljutio se netko ili ne, ja mislim da u ovom pristupu ima itekako određenih elemenata i političkog djelovanja, rekao je Fuchs u izjavi medijima, prenose vijesti.hrt.hr.

Na pitanje novinara na koga se to točno odnosi izjavio je da iza tog političkog djelovanja stoje oni koji misle da eventualno na budućim izborima mogu ostvariti bolje rezultate.

Izdvojeni članak

Jesu li nastavnici spremni i na štrajk zbog koeficijenata? Evo što kažu u našoj anketi

Ministar tvrdi – ovo je najveće povećanje plaće u školama

Pa je potvrdno odgovorio da tu konkretno misli na donedavnog glavnog tajnika i utemeljitelja NSZVO-a Vilima Ribića, koji se prošle godine učlanio u stranku Socijaldemokrati.

– Pa imate neke sindikalne čelnike koji su sami i u intervjuima javno rekli da kane svoje sindikalno djelovanje zamijeniti stranačkima. On je to, između ostaloga, sam izjavio, da, rekao je Fuchs, prenose vijesti.hrt.hr.

Fuchs navodi i da će se temeljem predloženih koeficijenata plaća u školstvu podići za prosječno 13,5 posto, što je najveće povećanje plaća uopće. Vlada će, dodao je, analizirati i pristigle prijedloge sindikata, nakon čega će izaći van s ‘konkretnim prijedlogom’.