Pretraga

Imate pitanja o seksu? Pucajte!

A- A+

Nakon što je izašao članak o djevojci koja je sa 14 godina u mjesec dana radi oklade imala 100 partnera, srednja.hr se zabrinula za svoje srednjoškolce. Budući da želimo da u seksualne odnose ulazite odgovorni i iz pravih razloga, kontaktirali smo Natašu Bijelić iz SEZAM-a (Seksualna edukacija za mlade) te vam predstavljamo online savjetovališe. Pitajte, informirajte se!

Ukratko nam objasnite čime se točno bavi SEZAM on-line savjetovalište.Web stranica SEZAM, www.sezamweb.net,  od 2002. godine mladima pruža točne, potpune i provjerene informacije o pitanjima vezanim uz seksualnost, rodnu ravnopravnost, nasilje u vezama i zaštitu njihovih prava. On-line savjetovalište mladima garantira anonimnost te im omogućuje dobivanje točnih i brzih odgovora na pitanja koja ih muče. Osim informacija za mlade na stranici se također nalazi i Kutak za roditelje i edukatore/ice, a moguće je preuzeti CESI brošure, priručnike i izvještaje istraživanja.

Što mislite o trenutnoj situaciji seksualne edukacije u hrvatskom školstvu?Kao što vam je poznato, u RH ne postoji sustavna seksualna edukacija kao dio obaveznog kurikuluma iako je bilo nekih pokušaja da se to pitanje regulira. Mi se u CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje posljednjih desetak godina bavimo zagovaranjem za uvođenje seksualne edukacije u hrvatske škole koja će uvažavati ljudska prava ali i upozoravamo na nedostatak informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u formalnom obrazovnom sustavu.

Smatrate li da će se u Hrvatskoj u sljedećih 5 godina uvesti seksualna edukacija?Na primjeru RH pokušaj uvođenja seksualne edukacije u škole pokazao se kao kontroverzno pitanje i mjesto sukoba  različitih interesnih grupa i ideoloških perspektiva. S obzirom na potpuno ignoriranje ovog pitanja od strane MZOŠ-a, nisam toliko optimistična da bi mislila kako ćemo u idućih pet godina imati seksualnu edukaciju u školama.

Koliko su hrvatski srednjoškolci upućeni kad ulaze u prvi seksualni odnos?Među mladima s kojima se ja susrećem vlada relativno niska razina znanja i informiranosti. Na temelju pitanja koja dolaze u SEZAM-on line savjetovalište primjećujem kako je među mladima najčešće prisutno neznanje, neinformiranost i zbunjenost o pitanjima vezanim uz seksualnost, kontracepciju, spolno prenosive infekcije, emocionalnu dimenziju seksualnosti, nasilje …itd. Međutim, čak i ako dođu do informacija npr. putem interneta, i dalje im nedostaju neke vještine važne za uspostavu odnosa s drugom osobom kao što su komunikacijske vještine  (odupiranje pritiscima, pregovaranje, donošenje odluka) i vještina koje uključuju upotrebu zaštitnih sredstava (npr. kondoma).