Pretraga

[JEZIČNE IGRE] Česte greške s pomoćnim glagolom lako se izbjegnu

A- A+

Ovoga tjedna u Jezičnim igrama učimo o glagolskom pridjevu radnom glagola ‘htjeti’. Nije toliko komplicirano koliko zvuči, a pogreška vas može stajati prolaska na pismenom ispitu državne mature. Je li ispravno ‘on je htio’ ili ‘on je htjeo’, saznajte u nastavku.

Glagolski pridjev radni glagola htjeti često se u muškom rodu pogrešno upotrebljava. Kada, primjerice, tvorimo glagol u perfektu muškoga roda, tada učenici često pišu: 

*On je htjeo ići na utakmicu.

No taj je oblik nepravilan. Vjerojatno se on javlja zbog oblika u ženskom i srednjem rodu koji glase ‘htjela’ i ‘htjelo’, što može zbuniti učenike. No u muškom rodu dolazi do promjene ‘je’ u ‘i’, glasovne promjene koju nazivamo alternacijom ije/je/e/i. Isti je slučaj i s glagolima ‘vidjeti’ i ‘uspjeti’. Glagolski pridjev radni u muškom rodu glasi ‘vidio’ i ‘uspio’, a ne ‘vidjeo’ i ‘uspjeo’. U ženskom i srednjem rodu te alternacije nema pa oni glase ‘vidjela’i ‘uspjela’, odnosno ‘vidjelo’ i uspjelo’. 

Primjer jedan

Ivan je htjeo poslati Ani poruku, ali nije uspjeo

Ivan je htio poslati Ani poruku, ali nije uspio

Primjer dva 

Iako je uspjeo podijediti, nije se htjeo time hvaliti. 

Iako je uspio pobijediti, nije se htio time hvaliti. 

Da biste ove pogreške ubuduće uspješno zaobilazili, naučite ove primjere. Važno je znati pravilno pisati i govoriti, naročito ako to donosi bodove na maturi. Ali i u svakodnevnim situacijama možete ispasti nepismeni, a to, ne zaboravite, uvijek može biti objavljeno na Facebooku – kao što nam otkriva ova fotografija.