Pretraga

Krenuli otkazi za nastavnike bez COVID potvrda: ‘Kolega nije radio nikakve skandale’

A- A+

Kako je i bilo najavljeno, krenuli su prvi otkazi u školama za zaposlenike koji odbijaju poštivati odluku Stožera te se testirati ili pokazati COVID potvrdu prilikom dolaska na posao. Otkaz je dobio jedan nastavnik Tehničke škole Bjelovar, koji od početka provedbe odluke nije dolazi na posao. Iz Sindikata Preporod kažu nam kako za sada nikome od njihovih članova nije uručen otkaz, ali drugu opomenu pred otkaz dobilo je deset članova tog sindikata.

Scressnhot: Google Maps

Kako doznaje Jutarnji list, nastavnik Tehničke škole Bjelovar, koji od 16. studenoga nije dolazio na posao jer se ne želi testirati, niti cijepiti, više nije djelatnik škole.

Ravnatelj: Ovdje uistinu nije bilo zle krvi. Rekao bih, čovjek sa stavom

Ravnatelj škole Dario Malogorski za Jutarnji je potvrdio kako je sa zaposlenikom u ponedjeljak potpisan sporazumni raskid ugovora o radu, a prethodila su mu dva upozorenja pred otkaz. Isti izvor navodi kako je riječ je o nastavniku mlađe generacije, zaposlenom u školi 1. rujna.

– Povod raskidu ugovora je neslaganje s mjerama. Moram reći da kolega nije radio nikakve skandale, nije prijetio, nije dolazio pred školu, naprosto se nije slagao s uvedenom mjerom i od njezina uvođenja niti jednom nije došao na radno mjesto, kaže Malogorski za Jutarnji.

Za to vrijeme, nastava za učenike organizirana je kroz zamjene koju su odrađivale njegove kolege. Ravnatelj je rekao i kako nastavnik nije odgovorio na dva upozorenja koja su prethodila otkazu. Prema pisanju Jutarnjeg, novog nastavnika učenici su dobro prihvatili, po riječima kolega bio je odličan u struci te je počeo polagati pedagošku grupu predmeta, odnosno razliku ispita, što si je sam plaćao.

– Ovo je neobična priča u odnosu na one o kojima smo dosad čitali po medijima, gdje se pojedini djelatnici koji se nisu slagali s uvedenom mjerom, nisu korektno ponašali. Ovdje uistinu nije bilo zle krvi. Rekao bih, čovjek sa stavom, u svakom pogledu, kaže ravnatelj Malogorski za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Škole dobile dopis Ministarstva: Idu manje plaće za one koji su izostali s posla bez COVID potvrde

Neki su se odlučili cijepiti ili testirati nakon opomena

Predsjednik Sindikata Preporod rekao je kako nikom od članova tog sindikata za sada nije uručen izvanredni otkaz zbog neposjedovanja COVID potvrde.

– Deset naših članica i članova primilo je drugo upozorenje poslodavca. Nemamo nikakvih spoznaja hoće li poslodavci, nakon što su radnicima uručili drugo upozorenje ići na treće upozorenje ili će ići na izvanredni otkaz ili neće ništa poduzimati, odgovara nam na upit predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Dodaje i da je sigurno bilo slučajeva da su se neki članovi ipak odlučili cijepiti ili testirati nakon što im je uručena opomena.

– Od 16. studenoga i stupanja na snagu odluke Stožera, prijeko prve i druge opomene, stalno se smanjivao broj naših članica i članova koji su nam se javili za pomoć, s više od 50 članica i članova koji su popunili Službenu bilješku broj je, nakon druge opomene poslodavca, pao na deset, kaže Stipić.

Ovoga tjedna zaposlenicima škola bit će isplaćena plaća za studeni. Onima koji su izostajali s posla zbog neposjedovanja COVID potvrde ili testa izostanak se smatra neopravdanim. Za dane ili sate u kojima su izostali s posla, plaća će im se umanjiti.

– Nitko nam se još nije javio zbog smanjenja plaće. Plaća za 11. mjesec radnicima u školama još nije ni isplaćena. Prema našim informacijama u nekim će slučajevima poslodavci smanjiti plaću radnicima za one dane kada nisu radili. Jedino što preostaje oštećenom radniku u ovoj situaciji – pokretanje je sudskog spora. Sindikat će pratiti svoje članice i članove koji se odluče, zbog smanjenja plaće, na podizanje tužbe protiv poslodavca, poručuje Stipić čiji je sindikat već najavio kako će pružiti pravnu pomoć i u slučaju eventualnih otkaza članovima koji ih dobiju zbog neposjedovanja COVID potvrda.