Pretraga

Škole dobile dopis Ministarstva: Idu manje plaće za one koji su izostali s posla bez COVID potvrde

A- A+

Odlukom Stožera civilne zaštite RH, zaposlenici javnih službi, a to uključuje i zaposlenike škola, obvezni su prilikom dolaska na posao predočiti COVID potvrdu, odnosno testirati se dvaput tjedno. Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je poslalo dopis o tome kako su odobrena sredstva za isplatu plaća za studeni. U istom dopisu navode i da onima koji su neopravdano izostali jer odbijaju testiranje ili odbiju pokazati COVID potvrdu, poslodavac za te dane nije obavezan isplatiti plaću.

Foto: srednja.hr

Kao i svakog mjeseca, Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je poslalo dopis kako su odobrena sredstva za isplatu plaća u osnovnim i srednjim školama. Plaće za studeni bit će isplaćene 9. prosinca, a škole naloge trebaju zbrojiti do 6. prosinca. Istog dana bit će isplaćene i novčane nagrade odgojno-obrazovnim radnicima koji sudjeluju u eksperimentalnim programima za listopad 2021. godine.

Plaća se ne obračunava za dane neopravdanog izostanka

No, nastavnici koji su s nastave izostali jer odbijaju pokazati COVID potvrdu ili se testirati dobit će umanjenu plaću za dane ili sate izostanka, da se to iščitati iz istog dopisa Ministarstva.

– Radnici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu ulaziti i boraviti u službenim prostorijama školske ustanove te se takav izostanak radnika smatra neopravdanim izostankom s posla. Navedeno znači da poslodavac radniku koji zbog neopravdanih razloga ne dolazi na posao nije u obvezi isplatiti plaću za sate/dane izostanka, ali je obvezan obračunati doprinose na minimalnu osnovicu za obračun doprinosa. Međutim, ako je u mjesecu određeni dio sati radnik radio, a plaća za određene sate se utvrdi u svoti višoj od minimalne osnovice za obračun doprinosa u tom mjesecu, za dane kada radnik nije dolazio na posao neće mu se obračunati plaća, ali nije potrebno ni dodatno obračunavati doprinose na minimalnu osnovicu, piše u dopisu Ministarstva školama, koju možete vidjeti ispod teksta.

Izdvojeni članak

Sindikat otkrio kada očekuju prve otkaze u školama, propisuju se i kazne za nepoštivanje mjera

Prvi otkaze sindikati očekuju u prosincu

Podsjetimo, Stožer je prije dva tjedna uveo posebnu sigurnosnu mjeru obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 svih zaposlenika javnih i državnih službi, dakle i školskih ustanova. Temeljem Odluke radnici školskih ustanova moraju predočenjem EU digitalne COVID potvrde ili predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju dokazati da su testirani na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljeni ili preboljeli bolest COVID-19.

Ministarstvo je, nakon uvođenja mjere, ravnatelje uputilo da zaposlenicima koji krše odluku Stožera trebaju elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještavaju djelatnike da žurno dostave potvrdu ili test. Zaposleniku koji ne odgovori na traženo, upućuje se drugo upozorenje, a ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U tom upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Sindikati su otkrili kako prve otkaze očekuju u prosincu i već najavili tužbe.

U nastavku možete vidjeti dopis Ministarstva oko plaća, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [137.84 KB]


COVID potvrde bile su i tema našeg podcasta Redakcija, a pogledati ga možete ispod:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap