Pretraga

Mijenja se Zakon o udžbenicima: Ministarstvo će opet provjeravati sadržaj radnih bilježnica

A- A+

Mijenjat će se Zakon o udžbenicima. Isti se, podsjećamo, donesen 2018. na inicijativu bivše ministrice Blaženke Divjak, no kako su uočeni određeni problemi, kreće se u njegove izmjene. O radnim bilježnicama bi tako opet trebalo odlučivati Ministarstvo, a propisat će i  korištenje najviše jednog obrazovnog materijala u nastavnom predmetu, osim u slučaju Geografije.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Primjenom ovoga Zakona utvrđeni su problemi i nedostaci pojedinih propisanih odredbi, tumače iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zašto se kreće u izmjene Zakona o udžbenicima i obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu.

Riječ je, podsjetimo, o zakonu oko čijeg je donošenja bilo mnoštvo prijepora, a koji je, između ostalog, definirao i najveću dopuštenu masu pojednih udžbenika, što je tadašnja ministrica predstavljala svojim velikim uspjehom, iako je uzrokovalo drastičan pad kvalitete papira i brzo propadanje školskih knjiga.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja sada će zbog, kako navode, otklanjanja problema i nedostataka, mijenjati navedeni zakon. Obrazac prethodne suglasnosti s njegovim izmjenama poslali su u javnu raspravu.

Regulirat će se i digitalni obrazovni sadržaji

Navode i što će sve mijenjati.

Planiraju ‘definirati pojmove u općim odredbama, posebno druge obrazovne materijale’.

Postupak odobravanja drugih obrazovnih materijala (isključivo radnih bilježnica za osnovnu školu od 1. do 8. razreda) vratit će se u nadležnost ministarstva, a uz precizno definiranje drugih obrazovnih materijala propisat će i  korištenje najviše jednog materijala u nastavnom predmetu (iznimka će biti geografski atlasi).

Izdvojeni članak

Pošto kila školskih udžbenika? Nije važno kakav je sadržaj, važno je koliko teži

Definirat će i regulirati pitanja tiskanih udžbenika s elektroničkim dijelom i digitalnih obrazovnih sadržaja, a omogućit će se i imenovanje novog povjerenstva u slučaju prigovora nakladnika na negativno stručno mišljenje o udžbeniku, za što će nadležan biti sam ministar.

Javno savjetovanje još dva tjedna

Postojanje sukoba interesa člana povjerenstva, smatraju, treba ograničiti na prihvatljivo vremensko razdoblje, primjerice 5 godina. Jasnije će definirati sadržaj Kataloga , ali i impresuma udžbenika te postupak brisanja udžbenika iz Kataloga.

Izdvojeni članak

Nepismeni HNS-ovci branili ministricu Divjak od nastavnika nezadovoljnih njezinom ‘reformom’ udžbenika

Razmatraju se i mogućnosti nadopunjavanja Kataloga novoodobrenim udžbenicima i to za nastavne predmete i programe koji nisu postojali u trenutku objave važećeg Kataloga, prvenstveno za deficitarne udžbenike za potrebe učenika u strukovnim školama deficitarnih programa i predmetnih kurikuluma, učenika s posebnim potrebama (učenici s teškoćama u razvoju i daroviti učenici u osnovnim i srednjim školama) te učenika pripadnika nacionalnih manjina.

– Cilj Zakona o izmjenama i dopunama Zakona je osiguranje i unaprjeđenje kvalitete udžbenika za osnovnu i srednju školu u skladu s cjelovitom reformom odgoja i obrazovanja, potrebama hrvatskog društva i gospodarstva, normativima i obrazovnom politikom EU, stoji u obrascu.

Javno savjetovanje otvoreno je do 25. studenog, a u njemu možete sudjelovati putem portala e-Savjetovanja.

Mijenja se Zakon o udžbenicima: Ministarstvo će opet provjeravati sadržaj radnih bilježnica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap