Pretraga

Nepismeni HNS-ovci branili ministricu Divjak od nastavnika nezadovoljnih njezinom ‘reformom’ udžbenika

A- A+

Jučer su u medijima objavljeni detalji nacrta novoga Zakona o udžbenicima. Nezadovoljstvo među nakladnicima i nastavnicima izazvale su dvije formule iz nacrta zakona prema kojima bi se ubuduće trebale računati masa i cijena udžbenika. Vrlo problematičnom vide i inicijativu da od nastavnih materijala budu obavezni samo udžbenici, no ne i radne bilježnice, što je dosad bio slučaj. Ministrica obrazovanja čvrsto stoji iza nacrta zakona, a dok nastavnici izražavaju svoje nezadovoljstvo njime, članovi HNS-a ministričin zakon brane – uvredama nastavnicima. U prepisku s nezadovoljnim nastavnicima, docirajući se uključio i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak.

Montaža: srednja.hr

Ako je suditi prema nacrtu novoga Zakona o udžbenicima koji je jučer procurio u medije, masa i cijena budućih školskih udžbenika određivat će se prema posebno osmišljenoj formuli Ministarstva obrazovanja. Kako piše Jutarnji list, iz nacrta zakona proizlazi kako i cijena i masa udžbenika ovise o satnici predmeta što znači da bi predmeti s manjom satnicom trebali imati tanje i jeftinije udžbenike.

Osim mase i cijene udžbenika, ističe se i prijedlog da od nastavnih materijala budu obavezni samo udžbenici, no ne i radne bilježnice, što je dosada bio slučaj. Osim što bi bile neobavezne, njihova cijena ne bi smjela biti viša od 20 posto cijene udžbenika.

Obrazovanje svedeno na kilograme

Izdvojeni članak

HNS, koji stalno trubi o dobrobiti naše djece, malo je lagao u vezi Jasminke Buljan Culej

Sve ovo, očekivano, nije naišlo na odobravanje nakladnika koji ističu kako je ovakvim formulama obrazovanje svedeno na kilograme te kako satnica predmeta ne može biti odrednica za oblikovanje udžbenika. Što se tiče neobaveznosti radnih bilježnica i njihove propisane (niske) cijene, nakladnici naglašavaju kako se samo otvara prostor za ulazak materijala upitnog sadržaja u škole. Osim toga, neobaveznost radnih bilježnica stavlja dodatan pritisak na nastavnike koji bi se morali snalaziti kako znaju sa radnim listićima i zadacima za učenike.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon jučerašnje objave u medijima čvrsto je stala iza svog nacrta zakona, objavivši na svojoj Facebook stranici kako ne odustaje od ideja iz nacrta zakona. Ispod njezine objave, povela se žustra rasprava nastavnika, mahom nezadovoljnih onime što se ‘kuha’ u MZO-ovoj kuhinji. Ministričin prijedlog u komentarima su podržali mahom članovi HNS-a; njih sedmero veličanstvenih nisu se libili raspravljati s nezadovoljnim nastavnicima, docirati im, a nisu izostale niti uvrede.

HNS-ova regimenta uzvraća udarac nastavnicima

Jedan od nastavnika u komentarima se zapitao nije li Ministarstvo zapravo pustilo u medije nacrt zakona kako bi pokrenuli reakciju javnosti, na što mu se komentarom javio Maro Alavanja, savjetnik ministrice za odnose s javnošću, ujedno i glasnogovornik HNS-a te član Predsjedništva i Središnjeg odbora HNS-a.

U moru nezadovoljnih komentara nastavnika, naišli smo i na nekoliko pozitivnih, relativno usamljenih u svojoj pozitivnosti. Inicijativu ministrice oko udžbenika pohvalio je tako Davor Nađi, HNS-ovac iz Zagrebačke županije, štoviše zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje.

Potom su nastavnici komentirali kako tanji i jeftiniji udžbenici nipošto ne pretpostavljaju i kvalitetu te da ministrica Divjak samo podilazi javnosti. Daleko najviše reakcija prikupio je komentar nastavnika kojim je upozorio kako je izgledno da će učitelji i nastavnici morati o svom trošku printati materijale za nastavu te kako to može značiti i povratak na stare načine rada, poput ploče, krede i diktiranja.

Savjetnica u Kabinetu ministrice Divjak pokrenula lavinu komentara nastavnika, a HNS-ovka iz Zagreba poručila im da su ‘leniguzi’

U prvom komentaru, javila mu se Sanja Horvatić, ni više ni manje no savjetnica u Kabinetu ministrice znanosti i obrazovanja, ujedno i zagrebačka HNS-ovka te predsjednica Interesnog odbora za odgoj, obrazovanje, znanost i sport gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba. Savjetnica ministrice obrazovanja naglasila je kako je sretna što nezadovoljni nastavnik, koji se javio komentarom, nikada nije i neće podučavati njeno dijete.

U komentarima je posebno inspirirana bila Danijela Curiš, članica Središnjeg odbora HNS-a te članica Predsjedništva gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba. Ona je nastavniku koji je postavio komentar o plaćanju radnih materijala iz vlastita džepa, poručila kako je ‘leniguz’. Bilo je tu još ‘primjedbi’ na račun nastavnika…

…U jednom je trenutku nastavnike s kojima je ušla u raspravu prozvala budalama…

…Nije propustila nastavnicima prigovoriti za duljinu njihova godišnjeg te istaknuti kako ih ona plaća…

…Jednom od nastavnika, koji je ustvrdio da je za svoj posao potplaćen, poručila je da profesor koji misli da je potplaćen ‘ne može biti ništa drugo nego isfrustriran’…

…I još malo inspiracije samouvjerene članice Središnjeg odbora HNS-a…

Nastavnici: ‘Nevjerojatno da su HNS-u puna usta obrazovanja, a onda članstvo otvoreno vrijeđa nastavnike’

Jedan od nastavnika potom je istaknuo kako mu je nevjerojatno da su HNS-u puna usta obrazovanja, a da onda članstvo HNS-a dolazi pod Facebook objavu ministrice otvoreno vrijeđati nastavnike. Nastavnik kojeg je članica Središnjeg odbora HNS-a počastila ‘epitetom’ leniguza, ustvrdio je kako mu je kompliment kad mu HNS-ovci kažu da je leniguz i da ne bi voljeli da predaje njihovoj djeci.

S brojnim izjavama Danijele Curiš, složila se njezina stranačka kolegica iz grada Bakra, Branka Milojević i uputila svojevrsnu prijetnju nezadovoljnicima.

U jednom od komentara javio se i Tihomir Matić, član HNS-a iz Dubrovnika koji je svojevremeno radio u dubrovačkom Vodovodu na mjestu voditelja odnosa s javnošću, u vrijeme kada je predsjednik Uprave ove tvrtke bio Valentin Dujmović, tada i šef županijske organizacije HNS-a. Matić je istaknuo sve ono što HNS radi na dobrobit hrvatskog društva.

I glavni tajnik HNS-a dijelio packe nastavnicima

I kao šlag na vrhu (stranačke) torte, pod FB objavom Blaženke Divjak u trolanje obrazovanja uključio se i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak. Nastavniku koji je napisao inicijalni komentar nakon kojeg se razvila rasprava, docirajući je poručio kako ljudi neće mijenjati navike niti učiti.

Potom se i požalio na nazadnjake koji koče HNS-ove napore.

Nakon svega ovoga, i uključivanja čak sedmero HNS-ovaca u dijeljenje lekcija nastavnicima, neki od nastavnika zaključili su da je “žestoka sramota HNS-a da njihovi članovi ovoliko rade PROTIV svoje stranke” te da “HNS-u i reformi ne trebaju nikakvi neprijatelji kad imaju vlastite članove koji ovako pljucaju vrijedne učitelje”.

Visoka razina nepismenosti članova HNS-a koji su se, srećom, naumili provesti reformu obrazovanja u Hrvatskoj

Na kraju je jedna nastavnica sumirala sve ‘lekcije’ kojima su ih podučili HNS-ovi istaknuti obrazovni eksperti.

Spomenimo i ono što su u komentarima primijetili i sami nastavnici. Naime, zaista je na visokoj razini nepismenost članova HNS-a koji su se upustili u raspravu na Facebooku. Nije potrebno isticati primjere, vjerujemo kako su vas, kao i nas, zapekle oči na svaki promašeni č/ć ili ije/je. Sva sreća pa su baš oni naumili provesti reformu obrazovanja u Hrvatskoj.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap