Pretraga

Murder – vrlo efikasna tehnika učenja za savladavanje opširnog gradiva

A- A+

‘Murder’ metoda učenja je neko vrijeme poznata u svijetu, a njena učinkovitost mogla bi i vas nagovoriti da pokušate lakše i u kraćem vremenskom periodu savladati često opširno i složeno gradivo. Sastoji se od šest koraka, koje donosimo u tekstu. Svako od šest slova naziva Murder upravo predstavlja jedan element važan za kvalitetno učenje.

Vjerojatno ste kroz svoj obrazovni put isprobali barem nekoliko načina učenja, ne bi li povećali svoju učinkovitost, a time i dosegli bolje ocjene. Jedna od sve popularnijih metoda je Murder, koju je još 1989. godine ustanovio američki profesor John R. Hayes.

Ovaj njen naziva zapravo je kratica satkana od početnih slova elemenata, koje ova metoda postavlja kao najvažnije. To su Mood – raspoloženje, Understand – razumijevanje,

Recall – podsjećanje,

Digest – podjela,

Expand – proširenje,

Review – ponavljanje i preispitivanje.

Izdvojeni članak

Neočekivano: Padanje ispita dobra je metoda učenja

Napravite odgovarajuće okruženje i atmosferu

Budući da ćete provesti određeno dulje vrijeme uz knjigu, vrlo je važno napraviti odgovarajuće okruženje za učenje. Iz njega će proizaći i dobro raspoloženje, koje je svakako jedan od preduvjeta.

Važno je da učite na mjestu koje ima dovoljno svjetla, a istovremeno je tiho te su otklonjene mogućnosti ometanja.

Ne radite to mehanički

Da ne biste provodili sate i sate uz knjigu, a da pritom malo toga ostaje u glavi, morate si zadati cilj da uistinu želite savladati određeno gradivo te se koncentrirati isključivo na njega.

Ako vam je određeni dio naročito složen, zabilježite ga pa se vratite na njega kada se ostale kockice poslože kako treba. Neke stvari se možda moraju naučiti i napamet, ali kontekst svakako morate razumjeti i znati ga pojasniti.

Izdvojeni članak

Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati školski život

Vrijeme za podsjećanje

Nakon što ste prvi put prešli količinu gradiva, koliku ste si sami odredili, vrijeme je za podsjećanje. Nemojte se deprimirati time što odmah ne možete detaljno vladati temom. Dovoljno je za početak laičkim rječnikom, koncentrirano proći kroz pročitano.

Mnogi studenti i učenici zanemaruju ovaj korak pa im se onda učini da imaju ozbiljne probleme s učenjem. Samo ako si prepričate naučeno, moći ćete uvidjeti koji se dijelovi mogu poboljšati.

Podijeliti glomazno gradivo

Ovo je također jedan važan korak u učenju, koji se provlači kroz nekoliko drugih. Sasvim je normalno da ne možete odjednom svladati knjigu od 400 stranica, stoga ju odmah podijelite prema kriterijima kao što su složenost, tematske cjeline te broj stranica.

Dakle dobra bi praksa bila, poglavlje po poglavlje s razumijevanjem u etapama.

Izdvojeni članak

Bizarni trikovi koji unaprijeđuju učenje

Ponekad vam neće sve biti jasno samo iz propisane literature

Uz učenje, studiranje je i proces istraživanja. To je osobito bitno za situacije u kojima vam primjerice neka stručna knjiga neće biti dovoljno sama po sebi da je naučite.

Tada ćete morati konzultirati i druge izvore poput interneta, pregladavanja video isječaka, prelistavanja rječnika ili srodnih sadržaja onima koje nastojite savladati. Na ovaj aktivni istraživački način osim što ćete bolje naučiti pojedine jedinke, vjerojatno će vam trebati i manje vremena.

Repetitio mater studiorum est

Kada ste prilagodili okruženje i prošli pet prije navedenih koraka, ostaje vam završni element ‘Murder’ metode. Ponavljanje svega naučenog.

Ako imate cimera/icu, brata ili sestru možete tražiti pomoć od njih prilikom preispitivanja, ili to učiniti sami sa sobom. Tada će vam pomoći i korak recall, jer sada već po drugi put ponavljate prijeđeno gradivo. Naravno, u slučaju osobito teških predmeta, čitav ‘Murder’ krug ponovite još jednom.