Pretraga

Najstarija svjetovna gimnazija u Zagrebu slavi veliki 163. rođendan: Doznajte koje su ju javne ličnosti pohađale

A- A+

Na državnoj su maturi među uspješnijim školama, a provode se ondje i brojne izvannastavne aktivnosti, na kojima se, između ostalih, đaci pripremaju za život kroz predmete poput Financijske pismenosti. Riječ je o I. gimnaziji u Zagrebu koja danas slavi svoj veliki 163. rođendan.

I. gimnazija Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

I. gimnazija Zagreb preteča je trogodišnje muške realne gimnazije koja je otvorena na današnji dan, davne 1854. godine. Nije to prva gimnazija u Zagrebu, ali je prva svjetovna, odnosno ona koja nije utemeljena kao vjerska škola. Nastava se u počecima održavala u zgradi na Vrazovom šetalištu pa se škola, nakon što postaje šestogodišnja, seli u zgradu na Strossmayerovo šetalište. Od 1895. zgrada škole je današnji muzej Mimara.

Školu koja je tijekom godina mijenjala lokacije i imena pohađale brojne javne ličnosti

Izdvojeni članak

Ravnateljica I. i najstarije svjetovne zagrebačke gimnazije: ‘Tri četvrtine naših učenika upisuje prvi izbor fakulteta’

– Ta zgrada je tada bila na rubu grada, vjerovali ili ne. Arhitektonski i po svim drugim karakteristikama zapravo bila namijenjena Prvoj gimnaziji. Veliki broj nastavnika i učenika je bio konsterniran kada se 1986. godine radi muzeja morala škola s takvom tradicijom iseliti i dugi niz godina zapravo biti bez matične zgrade, koju smo tek 1993. dobili, pojasnila nam je svojedobno ravnateljica škole Dunja Marušić Brezetić.

Osim promjena lokacije, škola je kroz povijest mijenjala i svoje nazive. U počecima je škola djelovala pod nazivima Kraljevska zemaljska mala i velika realka, Kraljevska realna gimnazija, Kraljevska prva muška realna gimnazija te Državna I. muška gimnazija. Tek 1954., nakon donošenja odluke o zajedničkom školovanje dječaka i djevojčica, škola dobiva svoj današnji naziv I. gimnazija u Zagrebu.

Tijekom povijesti, ovu su školu pohađale i brojne javne ličnosti. Školovali su se ondje, između ostalih, bivši predsjednik RH Ivo Josipović, književnici August Cesarec i Dobriša Cesarić, nobelovac Vladimir Prelog, dirigent Vjekoslav Šutej, redatelj Vatroslav Mimica, jedan od osnivača ZAVNOH-a i prvi predsjednik NR Hrvatske Vladimir Bakarić te političarka Bruna Esih.

Danas Prva svojim učenicima pruža velike mogućnosti

Danas, I. gimnazija provodi dva četverogodišnja upisna programa – opća i prirodoslovno-matematička gimnazija. Osim toga, u školi se odvijaju se dvije nastave na jeziku i pismu nacionalnih manjina, po tzv. ‘modelu C’ na mađarskom i makedonskom jeziku.

Izdvojeni članak

Zagrebački srednjoškolci dobili predmet koji će ih ozbiljno pripremiti za stvaran život

Važno je istaknuti i da učenici ove škole imaju velike mogućnosti u odabiru izborne nastave, kako nam je u razgovoru pred par godina otkrila ravnateljica Marušić Brezetić, tada je postojalo čak 20-ak izbornih predmeta. Pred samo dva mjeseca učenici I. gimnazije dobili su i još jedan novi, slobodno možemo tvrditi izborni predmet koji će ih najbolje pripremiti za život, Financijsku pismenost.

Inače učenici I. gimnazije Zagreb postižu i izvanredne rezultate na državnoj maturi, za što je uvelike zaslužna i dobra priprema u školi, o čemu više možete pročitati ovdje.

A na veliki rođendan svoje škole nisu zaboravili niti pojedini njeni učenici pa su snimili i na Facebooku objavili zanimljivu video -čestitku koju možete pogledati u nastavku.