Pretraga

Zagrebački srednjoškolci dobili predmet koji će ih ozbiljno pripremiti za stvaran život

A- A+

Nije nepoznanica da je velik dio naših školaraca, ali i mlađih odraslih osoba, financijski nepismeno pa tako, primjerice, problem nastaje i kod popunjavanja opće uplatnice. U današnjem vremenu takve bi osobe mogle naići na ozbiljne poteškoće prilikom osamostaljivanja, a obrazovni sustav kroz koji prolaze, ne priprema ih dovoljno za ovaj aspekt života. To će se promijeniti za naredne generacije maturanata Prve gimnazije Zagreb, koja je kao fakultativni predmet uvela Financijsku pismenost.

Foto: Press

Kurikulum fakultativnog predmeta Financijska pismenost, koji je od ove godine uveden u Prvu gimnaziju Zagreb, zasnovan je na prvom hrvatskom udžbeniku financijske pismenosti ‘Moj novac, moja budućnost’ nastalog u suradnji udruge Štedopis i Visa Europe. Bitno je napomenuti kako je sadržaj udžbenika odobren je od nacionalnog sustava za upravljanje obrazovanjem – Agencije za odgoj i obrazovanje te usklađen s Programom međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole, a fokus je na temama osobnih financija.

Udžbenik namijenjen učenicima sva četiri razreda srednjih škola

Izdvojeni članak

Naši učenici napamet štrebaju datume, a ne znaju popuniti opću uplatnicu

Na ovom će predmetu stjecati znanja o tome što je novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, kako odgovorno upravljati osobnim proračunom, štednjom, ulaganjima te svojim pravima kao korisnika financijskih proizvoda i usluga. Sve to kroz četiri poglavlja spomenutog udžbenika – Zaštita potrošača, Novac, Financijske institucije te Planiranje osobnih financija. Udžbenik je namijenjen za sva četiri razreda srednjih škola, a autorice su različitim bojama označile koje gradivo preporučuju za koji od razreda.

Točno 150 udžbenika ‘Moj novac, moja budućnost’ danas je donirano Prvoj gimnaziji Zagreb, a time je financijska pismenost prvi puta postala dio obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Iako je za sad predmet fakultativan, za hrvatsko društvo, u kojem se izuzetno mnogo ljudi bori s financijskim problemima, radi se o velikom i važnom koraku. Mjerenje financijske pismenosti provedeno u 2016. godini pokazalo je naime da od svih ispitanih grupa, mladi imaju najniži stupanj svijesti, znanja i potrebnih vještina da donose ispravne financijske odluke.

– Prva gimnazija u Zagrebu prva je škola u Hrvatskoj koja je svojim učenicima omogućila stjecanje znanja u području financijske pismenosti putem udžbenika ‘Moj novac, moja budućnost’. Ponosni smo na to što i u ovom području predvodimo trendove u obrazovanju i vjerujemo da će naši učenici i njihovi roditelji to prepoznati i cijeniti, kazala je ravnateljica Prve gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Udžbenik odlazi u ruke onih kojima će najviše koristiti

Izdvojeni članak

Sve hrvatske škole dobivaju društvenu igricu za financijsku pismenost mladih

Ukupno će školama diljem Hrvatske biti donirano više od 5.000 udžbenika.

– Već 20 godina Visa radi na razvijanju inovativnih, besplatnih programa financijske pismenosti da bi pomogla ljudima da nauče osnove osobnih financija. Ponosni smo na suradnju sa Štedopisom u Hrvatskoj i sretni što danas uručujemo udžbenike financijske pismenosti u ruke onih kojima će najviše koristiti – profesora i učenika, poručio je Davor Kršul, Visa country manager u Hrvatskoj.

Inače, autorice su stručnjakinje s Ekonomskog fakulteta – Marijana Ivanov redovita je profesorica na Katedri za financije, a Dajana Barbić docentica je na istoj Katedri. Treća autorica je Andrea Razum, docentica na Katedri za marketing EFZG.

– Namjera je tako da svi učenici, i oni u Zagrebu i oni na Lastovu ili u Vukovaru, imaju jednaki pristup financijskom obrazovanju, a time i jednake šanse za bolje financijske odluke, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa i urednica udžbenika.

Napomenimo za kraj, ovaj koristan i zanimljiv udžbenik dostupan je za preuzimanje potpuno besplatno na mrežnim stranicama Štedopisa.