Pretraga

Nastavnici pisali Agenciji: Natjecanja je nemoguće provesti zbog epidemioloških mjera

A- A+

Nastavničke grupe Školska zbornica i 45 minuta napisale su otvoreno pismo ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravki Brezak Stamać. Upozoravaju kako je natjecanja nemoguće provesti s obzirom da su na snazi i dalje epidemiološke mjere. Ipak, smatraju da se natjecanja ne smiju otkazati, već da je potrebno odrediti nove datume.

Foto: Unsplash; Glenn Carstens-Peters

– Obraćamo Vam se u ime Facebook grupa Školska zbornica i 45 minuta koje okupljaju preko dvadeset tisuća učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja te drugih obrazovnih stručnjaka. Preostalo je manje od dva tjedna do početka sezone učeničkih natjecanja u školskoj godini 2020./2021., a u trenutnim uvjetima natjecanja apsolutno nije moguće provesti poštujući sva važeća pravila, pišu nastavnici ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Podsjećaju kako je u protekloj školskoj godini Agencija prvo otkazala daljnju provedbu svih natjecanja, da bi ih nakon medijskog pritiska ipak provela, a sve ‘uz čvrsto obećanje kako će do iduće školske godine biti gotov detaljan plan provedbe svih natjecanja u online obliku’.

– Od navedenog obećanja nije se dogodilo ništa: u novoj školskoj godini iz Agencije smo dobili potpuno uobičajeni vremenik natjecanja, u potpunosti neprilagođen novonastalim okolnostima, kažu.

Za primjer primjer uzimaju natjecanje iz informatike. U trenutnoj situaciji, kažu, učitelji informatike za dva tjedna moraju organizirati školsku razinu natjecanja, a osnovna epidemiološka uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za škole je da se u jednoj prostoriji ni u kom slučaju ne smiju nalaziti učenici iz dva ili više razrednih odijeljenja.

– U praksi to znači da u slučaju prijave na natjecanje učenika iz primjerice deset razrednih odjeljenja, školsko povjerenstvo nekako mora osigurati deset odvojenih informatičkih učionica (iako su sve prostorije u školama većinom zauzete nastavom) uz stolna računala u svakoj prostoriji, kao i deset stručnih učitelja informatike koji će te učenike za vrijeme natjecanja nadgledati, objašnjavaju.

Neregularna provedba?

Ističu kako su natjecanja iz jezika u rasporedu i prije natjecanja iz informatike, a s obzirom na uobičajene brojeve prijavljenih učenika nalaze se možda i u još lošijoj situaciji.

– Na kraju su moguća dva ishoda. Školska povjerenstva će ili svjesno kršiti propozicije natjecanja, ili će u situaciji u kojoj imamo četiri tisuće mrtvih uz prešutno odobrenje ili neznanje ravnatelja ignorirati epidemiološke mjere. U oba slučaja imat ćemo, blago rečeno, neregularnu provedbu natjecanja, smatraju nastavnici okupljeni u Facebook grupe.

Navode i kako se postavlja i pitanje hoće li učenici s potresom pogođenih područja imati iste uvjete pristupanja natjecanju kao i njihovi kolege iz ostatka Hrvatske?

– Hoće li iste uvjete imati i učenici koji nastavu pohađaju u dislociranim zagrebačkim školama?
Neki učitelji zatražili su odgovore na navedena pitanja od višeg savjetnika za informatiku Eugena Bana tijekom državnog skupa iz informatike održanog 7.1. (na Božić za vjernike koji ga slave po Julijanskom kalendaru), na što su redom dobili ili preusmjeravanje na druga tijela koja za vremenik natjecanja uopće nisu nadležna ili krajnje neprimjereno pasivno agresivno vrijeđanje, ističu.

‘Natjecanja nikako ne smijete okazati’

Ipak, smatrajući kako ni u kom slučaju ne treba donijeti odluku o otkazivanju natjecanja, pogotovo jer je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević prošle školske godine takvu odluku AZOO nazvala štetnom za djecu.

Izdvojeni članak

Organiziran prosvjed za povratak natjecanja učenika: ‘Protiv lijenosti uhljeba’

– Međutim, ono što smatramo potrebnim je hitno donošenje novog vremenika natjecanja s početkom školskih natjecanja na proljeće, do kada se nadamo da će mnogi od navedenih problema biti riješeni, zaključuju nastavnici.