Pretraga

FOTO: Prosvjetari održali veliki prosvjed, zaprijetili Vladi: ‘Ovo bi vas moglo jako skupo koštati’

A- A+

‘Mijenjajte uredbu’ i ‘uredba-uvreda’ – samo su neke od poruka koje su se mogle čuti na velikom prosvjedu zaposlenika škola u Zagrebu. Sindikat Preporod i tri nastavničke Facebook grupe nezadovoljne su postotkom povećanja koeficijenta za zaposlenike škola i posljedično iznosom za koji rastu plaće. Zato su ove subote organizirali prosvjed na koji je stiglo, uz prosvjetare iz Zagreba, 25 autobusa iz svih krajeva Hrvatske. Nastavnici, tajnici, spremačice, zaposlenici posebnih obrazovnih ustanova i mnogi drugi nezadovoljni preplavili su Europski trg, a u koloni su prošetali i Trgom bana Jelačića, gdje se dodatno istaknula brojnost prisutnih. U svojim zahtjevima prema vladajućima su jasni – koeficijenti se moraju mijenjati, a imaju i poruke za budućeg ministra.

Autori: Martina Gelenčir, Ramona Šćuric, Hrvoje Debeljak

Proteklog petka na nagu je stupila nova uredba o koeficijentima, koja se odnosi i na zaposlenike u školama i na fakultetima. Koeficijent je važan jer ulazi u formulu za izračun plaće, a najviše je bure izazvao onaj učitelja bez napredovanja, koji će po novom iznositi 2,01. Sindikat Preporod ovime je i dalje nezadovoljan, kao i tri nastavničke Facebook grupe, Nastavnici.org, Školska zbornica i 45 minuta. Ove subote organizirali su veliki prosvjed u Zagrebu, okupili su se na Europskom trgu, prošetali Trgom bana Jelačića i nakratko obustavili promet pa se vratili na Europski trg.

‘Dragi budući ministri…’

U uvodu programa okupljenima se obratila Tamara Šoić, profesorica i osnivačica nastavničke Facebook grupe 45 minuta. Iskoristila je ovu priliku da izrazi opće nezadovoljstvo radom dosadašnjih ministara obrazovanja. Obratila se i budućem ministru ili ministrici. Smatra, ovi dosadašnji iskoristili su svoju priliku pa nema smisla da im se obraća.

– Dragi budući ministri, tko god da ste, pogledajte ove ljude koji su ispred vas, zapamtite ovu sliku i nemojte nas u svom budućem mandatu ponovno tjerati na ulice. Želimo jednog ministra koji će konačno, onda kada zatreba, stati uz nastavnika i svih zaposlenika u odgojno-obrazovnom sustavu. Svi znate da smo izloženi pritiscima agencija, inspekcija, ravnatelja, roditelja, javnosti i jednom želimo nekoga tko će biti na istoj strani kao mi. Želimo ministra koji zna kakav je miris školskih učionica, koji zna kakvi problemi nas muče, koji zna razliku između školske i nastavne godine i koji zna gdje smo i što radimo ona tri mjeseca praznika. Želimo ministra kojemu će biti jasna naša složenost poslova i koji su odgovarajući koeficijenti. Želimo ministra koji će dovesti u red pravilnik o odgojnim mjerama, želimo pravilnik koji će stati na kraj vršnjačkom nasilju i svakom nasilju koje ulazi u škole. Želimo ministra koji će ukinuti besmisleni dopunski rad, koji potiče nered i nerad u sustavu i koji kažnjava nastavnike koji još uvijek drže do svojih kriterija, rekla je među ostalim, Šoić.

Dodala je i da ne odustaje od posla koji voli, sustava koji bi trebao stvarati bolju budućnost te od ideje da nastavnik može oblikovati ovaj svijet odgajajući mlade generacije.

– Učenicima ću do kraja radnog vijeka govoriti ono što govorim otkada radim: ne predajte se, budite hrabri, ne odustajte i ostanite u ovoj zemlji, jer vas treba. Nastavnik je ključ obrazovanja, nastavnik je najbolja moguća reforma i najbolje ulaganje u hrvatski obrazovni sustav i to nikada nitko ne smije zaboraviti, kazala je Šoić.

Izdvojeni članak
euro, kalkulator

Ovo je uredba o koeficijentima koju je izglasala Vlada i koeficijenti u školama i na fakultetima

Nezadovoljni i tajnici i zaposlenici posebnih obrazovnih ustanova

Zvonimir Fortuna, tajnik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, govorio je o koeficijentima tajnika. Smatra kako je ovom uredbom zaposlenicima škola poslana poruka da vrijede manje. Naime, koeficijent tajnika škole je 2,01, kao i nastavnika, a tajnika u drugim javnim ustanovama 2,35.

– Načelo jednake plaće za jednak rad nikada ne vrijedi za nas. Naši poslovi su iz godine u godinu sve kompliciraniji i to se ni na koji način ne vrednuje. Zbog čega sada kada je ova prilika da se napokon ta dugogodišnja nepravda ispravi, za nas opet nema. Nama se uvijek nude samo one mrvice koje padnu sa stola. Zašto tajnici škola vrijede manje nego u drugim ustanovama? Ako je škola ustanova, ja sam tajnik ustanove, zašto nemam koeficijent tajnika ustanove? Zašto naši voditelji računovodstva vrijede manje? Zašto naše spremačice i kuhari vrijede manje, samo zato što rade u sustavu obrazovanja?, pita se Fortuna.

Tanja Biloglav iz Centar za autizam govorila je uime radnika u posebnim obrazovnim ustanovama. Istaknula je kako MZO o stručnom kadru u tim ustanovama ne zna gotovo ništa.

– Ne zna godinama da makar nisu nositelji obrazovne djelatnosti, posebne ustanove zapošljavaju njegovatelje i bez njih nema rada. Da su oni ti koji ostaju vikendima s korisnicima u našim ustanovama i da naši korisnici života nemaju. A gdje su oni? Pa kažu, naći ćete ih tamo u onoj zadnjoj tablici, tamo ona razrada. Pa ih tražimo tamo i čak i nađemo nekakve njegovatelje, ne znamo ni jesu li to naši. I naravno, imaju oni nekakav koeficijent koji je opet daleko manji od ovih drugih koeficijenata. Isto tako tražimo naše fizioterapeute, pomoćnike, tražimo, a ne pronalazimo i tako je godinama. Tražimo ministra koji će se spustiti u bilo kakvu posebnu ustanovu, koji će doći vikendom i vidjeti kako se živi i radi u posebnoj ustanovi i vidjeti koliko su svi ti ljudi umorni i za koji novac rade. I naše spremačice stavili su na najniže, opet nemaju pravo na posebne uvjete, a ne čiste kancelarije nego sve moguće izlučevine. I znate što kažu? ‘Pa kaj onda, to nam je posel.’, navela je Biloglav.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Fuchs o prosvjedu koji organizira Preporod: ‘To zaista počinje biti čista politička priča’

‘Moramo li svako malo izlaziti na ulice za dostojnu plaću?’

Istaknula je i kako su u nepovoljnom položaju i vozači djece s teškoćama, ali i edukacijski rehabilitatori koji su u posebnim obrazovnim ustanovama dobili koeficijent 2,11, dok je onima u zdravstvu 2,51. Dajana Prekodravac učiteljica je u 16 razreda dvije osnovne škole u Baranji. Djeci je, ističe, i učitelj i predavač i slušatelj i prijatelj i sestra i policajac, sve po potrebi.

– Ovdje sam da glasno postavim pitanje – moramo li mi, radnici u obrazovnom sustavu, svako malo izlaziti na ulice i trgove kako bismo izborili dostojnu plaću za pošteno i odgovorno odrađen posao? Moramo li svaki put objašnjavati što sve radimo, koliko nam traje godišnji odmor, koliko nam je plaća u zaostatku s troškovima života? Moramo li se ispričavati što smo uložili godine života u vlastito školovanje? Što ulažemo sebe u živote tih generacija koje rastu u nas? Ne moramo. I vi se gospodo ne morate truditi, govorim za ove što rade izračune, uvjeravati nas u to da ste s ovom uredbom napravili najbolju i najpravedniju stvar, jer niste. O kojoj pravdi ovdje pričamo? O kojem povećanju i kojim koeficijentima?, rekla je, među ostalim, Prekodravac.

Izdvojeni članak
nastavnici u pozadini na prosvjedu na markovom trgu, ispred crvena strelica pada financija

Radnici u školama bore se za veće koeficijente, no ima li to smisla? ‘Ako nema novaca, onda se reže’

‘Htjeli ste nas jeftino kupiti, a ovo bi vas moglo jako skupo koštati’

Na kraju se okupljenima obratio i Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod. Osvrnuo se na tvrdnje ministara Radovana Fuchsa i Marina Piletića da Sindikat Preporod jedini u svom očitovanju nije dostavio konkretne iznose koeficijenata koje traži.

– Naslušali smo se zadnjih dana laži da smo mi nekome brojeve ostali dužni, a brojevi govore sami za sebe. Tražili ste imate – učitelj 2,01 i 25 đaka, voditelj voznog parka u policiji koji brine o 25 automobila – 2,35. Spremačica u školi 1,06, a drugdje 1,15. Tajnik škole 2,01, tajnik ustanove 2,35. Ima još, učitelj 2,01, a čuvar prirode 2,10. Učitelj 2,01, nastavnik u policijskoj školi 2,30. Dragi ministru i dragi premijeru, sad imate brojeve, uzviknuo je Stipić.

Naglasio je i kako se nisu okupili zbog ministara, sindikalnih kolega ili predstojećih izbora.

– Mi smo ovdje samo i jedino zbog brojeva. Evo vam ih još – ovdje smo zbog milijarde eura utrošenih u povećanje plaća, od kojih su zaposleni u školama dobili manje od drugih, dobili su mrvice. Ovdje smo zbog 25 autobusa koji su došli iz cijele Hrvatske na Europski trg. Ovdje smo zbog više od 10.000 članova ovog sindikata, zbog više od 20.000 članova nastavničkih grupa, a brojevi govore sami za sebe, rekao je, među ostalim, Stipić.

Podsjetio je i na prvi prosvjed početkom veljače, kao i peticiju koju je potpisalo oko 40.000 građana.

– To su vam premijeru brojevi – tražili ste brojeve, imate ih. Plaća učitelja sljedeći mjesec neće biti povećana, kako vi govorite, 250, 260 eura, nego 170 eura. A to nije 30 posto, nego jedva 15 posto. I zašto sve ovo danas, ovdje, nije kraj? Pa zato što brojevi govore sami za sebe. A vi gospodo koji ste donosili uredbu – zbrojite se. Htjeli ste nas jeftino kupiti, a ovo bi vas moglo jako skupo koštati, poručio je, među ostalim Stipić i najavio da će od sada pa nadalje konstantno podsjećati da se uredba treba mijenjati.

Snimku prosvjeda pogledajte u nastavku: