Pretraga

Ova škola ‘produžila’ je jesenske praznike: ‘Djeca nemaju nastavu, kolege su na radnom mjestu’

A- A+

Jesenski praznici za učenike počeli su 30. listopada, a završili su službenog 1. studenog. Budući da je taj dan blagdan Svi svetih, u klupe su se vratili 2. studenog, ali ne i učenici iz Osnovne škole Lapad u Dubrovniku. Oni su još dva dana ostali kući, ali, kako kaže ravnateljica, to nisu bili praznici.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Dok su učenici nakon jesenskih praznika ovoga četvrtka vratili u svoje klupe, to nije bio slučaj za one koji pohađaju Osnovnu školu Lapad u Dubrovniku. No, kako doznaje Slobodna Dalmacija iz razgovora s ravnateljicom te škole Nikolinom Soko, nije riječ o praznicima.

– Nisu to praznici, nego nenastavni dani sukladno Godišnjem planu i programu. Druge škole to nisu napravile jer im njihovo Učiteljsko vijeće, Školski odbor i Vijeće roditelja nisu to podržali ili nitko nije dao taj prijedlog, govori Soko za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Školski kalendar s praznicima za 2023. I 2024. školsku godinu

Za Slobodnu Dalmaciju objasnila je kako se unutar nastavne godine određuju datumi svih praznika te nakon toga ostaje određeni broj nastavnih dana. Soko navodi da je ove školske godine taj broj nastavnih dana prelazio 180, a službeno zakonski je škola obavezna odraditi 175 radnih dana, na Učiteljskom vijeću prilikom donošenja Godišnjeg plana i programa za tu školsku godinu određeni su dani koji će biti nenastavni.

– To su radni dani, ali nema nastave. U sklopu Godišnjeg plana i programa za aktualnu školsku godinu naša osmoljetka ima 178 nastavnih dana. Znači, imamo još tri dana viška. Nenastavni dani su radni dani za same učitelje, ali djeca nemaju nastavu. Kolege su na radnom mjestu, osim ako nisu tražili godišnji odmor ili slobodne dane, zaključuje ravnateljica.