Pretraga

Ovo morate pročitati: Nastavnica maturantima na genijalan način objasnila Let 3 i Mama ŠČ na Eurosongu

A- A+

Eurosong je parada kiča i lakih nota, a Let 3 skupina su rokera koji trolaju tu pompoznu paradu, promoviraju naš jezik i šalju antiratnu poruku koju svatko može interpretirati na svoj način. U kratkim je to, zaista, crtama priča koju je puno bolje ispričala Tamara Šoić, nastavnica hrvatskog jezika, koja je svojim učenicima na genijalan način objasnila umjetnost u pozadini naših predstavnika na Eurosongu ove godine.

let 3 pozira za fotku, u okviru desno tamara šoić, nastavnica hrvatskog jezika

Foto: srednja.hr

Tamara Šoić profesorica je hrvatskog jezika u Tehničkoj školi u Rijeci, a ovih je dana, kako su gotovo svi mediji izvijestili, oduševila riječima kojima je svojim učenicima objasnila Let 3, Mama ŠČ i nastup na ovogodišnjem Eurosongu. S maturantima je malo popričala o pjesmi, a onda joj je jedan učenik koji ne želi da ga predstavljaju u Europi. Ne sviđa mu se, piše profesorica, to što su u haljinama.

‘Naši dečki su rokeri koji trolaju tu pompoznu paradu’

Ok, kraj je godine, misli se profesorice Šoić, svima trebaju lakše teme. No, onda je ipak tom učeniku i te njegovim kolegicama i kolegama objasnila koja je poanta ove, za neke pomalo čudne pjesme i kostimografije koju smo ove godine poslali na Eurosong.

– Kažem ja, kao prvo morate poznavati koncept Eurosonga da biste shvatili vrijednost ove pjesme. To je parada kiča i lakih nota, a naši su dečki rokeri koji trolaju tu pompoznu paradu i pritom šalju jasnu antiratnu poruku. Svatko će je interpretirati na svoj način, ali antiratna poruka je antiratna poruka pa usput spomenem Majku Hrabrost, Boga Marsa, Kiklopa i pitam jesu li ta djela podložna različitim interpretacijama? Jesu, ali poruka je i dalje ista, prepričava svoj sat Šoić, inače nastavnica hrvatskog u srednjoj školi.

Da bi poruka doprla, do uglavnom pasivnog slušatelja te priredbe, ističe u statusu na društvenim mrežama Šoić, potrebno je ubaciti i dozu šokiranja.

– Ovdje iskoristim asa u rukavu pa malo ponovim gradivo o antidrami, teatru apsurda jer to im je friško pa lagano sklapaju mozaik. Jedna je od loših tradicija ove priredbe vječno podilaženje publici i pjevanje na engleskom jeziku ili u najboljem slučaju nekom hibridu engleskog i materinskog jezika, a tu smo lošu tradiciju i sami objeručke prihvaćali zadnjih godina i gdje smo završili?Na putu kući nakon prve polufinalne večeri. Letovci, ne samo što ne pjevaju na engleskom jeziku, pjevaju materinskim jezikom koristeći palatale ŠČ (opet ponavljanje gradiva), a ti su palatali toliko karakteristični za naš jezik, upečatljivi, snažni i sasvim je sigurno da će ih svatko probati izguglati i zapamtiti. Dakle, osim što ističu vlastiti identitet, promoviraju vlastiti jezik, šokiraju neobičnim nastupom, uz sve to, šalju poruku. A to je dobitna kombinacija, rekla je svojim učenicima Tamara Šoić.

Izdvojeni članak
let 3 crveni tepih

Hrvatska je u finalu Eurosonga nakon šest godina: Let 3 izazvao je i neke jezične nedoumice

‘Voli svoj grad koji vas pretvara u dobre ljude’

Na koncu, prepričava Šoić anegdotu sa sata, te svoje poruke Letovci ne šalju servirane na pladnju. Kako je vjerni pratitelj Eurosonga, kaže, znatiželjan stvor, tako im Let 3 ostavlja mogućnost da istraži poruke, poveže ih i sam donese zaključak. To je uostalom, navodi nastavnica, i funkcija umjetnosti, da doživimo na svoj način umjetnikovo viđenje svijeta u kojem živimo. Da je umjetnost laka i površna, ne bi bila umjetnost, kazala je, a onda i ostalima prenijela jednu važnu lekciju.

– Poučavanje je tako lako. Samo ga treba učiniti jednostavnim i kao što umjetnost može doprijeti do svakoga tko želi slušati, gledati i osjetiti i najnezanimljiviji nastavni sadržaj, pažljivo zamotan u neku životnu priču može pronaći put do učenika. Na koncu sam im rekla: Volite svoj grad. Taj grad ste vi i ja i svatko kome je do njega stalo. I nikad nemojte prestati biti ponosni na mjesto s kojeg dolazite i koje vas pretvara u dobre ljude, napisala je Šoić.

Samo im treba raskrčiti put, kaže Šoić na koncu, i to je sve. Nakon toga naći će svoj, ali će pamtiti onaj, veli, s kojeg su započeli svoje putovanje.

– ŠČ, potpis je koji je ova riječka nastavnica ostavila na kraju svoje objave na društvenim mrežama.