Pretraga

[Pitaj Rasku] Inicijalni ispiti: ‘Ajme Raska obruka san ti se pred svima u razredu’

A- A+

Krenuli smo u drugi tjedan nove školske godine, a s njime lagano dolaze i veće obaveze. Za početak mislim na inicijalne ispite od kojih se većini učenika diže kosa na glavi. Radi se naime, o ispitu koji se provodi na početku školske i krajnji mu je cilj provjeriti kojom razinom znanja učenik raspolaže. Inicijalni ispit se ne ocjenjuje i ne ubraja se u broj planiranih pisanih provjera. No, izgleda kako inicijalni ispit bez obzira na njegovo neocjenjivanje može izazvati neugodu i nemor među učenicima. 

Srednjoškolac pod imenom Srce_hajdučko izgleda nije zadovoljan svojim uspjehom na inicijalnom ispitu. Svoje razočarenje i sram podijelio je s Raskom na mailu:

E moja Raska! 

Neznan ima li smisla da ti se javin, al Raska ja se obruka ko nikad. Pisali mi inicijalni iz hrvatskog i ono… Nisam rišia skoro ništa. Ima san svega 12 posto i to ne bi bia nikakav problem da nisan u gimnaziji i to prvi razred. Ono…dosta ekipe ne znan još i stid me jer sam najlošije napisa do te mjere da me profesorica prozvala i pitala jesan li ja dobro. Ajme jesan se obruka, a šta je najgore nisan ja to tako iz baze, nego nisan zna pol toga. Osićan se glupo, al totalno. Najrađe bi se ispisa vanka iz škole jer me stid, a nisam loš učenik onako inače. Šta da radin?! Srce_hajdučko 

Dragi Srce_hajdučko!

Situacija je vrlo jednostavna; ovo je bilo inicijalno provjeravanje i nema potrebe za pretjeranom panikom, osim ono pozitivnom da se trgneš. Inicijalni ispit trebao bi ne samo tebi već i profesoru biti pokazatelj što si u novu školsku godinu donio od znanja i na čemu trebate svi zajedno poraditi, a sudeći prema tvome postotku donio si malo i treba raditi mnogo što u konačnici nikako nije rješenje da se ispišeš iz škole. 

Neke stvari se vrlo lako zaborave, neke možda nisi dovoljno usavršio, zbog nekih su krivi i nastavnici, a to ti iz vlastita iskustva govorim. Gotovo sam uvjerena da tvoj loše napisani inicijalni također je i rezultat treme i činjenice da možda još nisi ‘ugrijan na radnu atmosferu’ pa ni taj inicijalni nisi shvatio ozbiljno sve dok nisu došli rezultati i dok nisi počeo osjećati neugodu zbog istih u razredu. Također, mislim da od profesorice nije bilo korektno da te prozove pred cijelim razredom i da te pita jesi li dobro. Na njoj je da sada preuzme ulogu tvog učitelja tog predmeta i da uz nju iz Hrvatskog jezika izvučeš najbolje što možeš za daljnje obrazovanje, a u prvim redovima i državnu maturu koja dolazi na kraju četvrtog razreda. 

Moj savjet ti je da zaboraviš na taj inicijalni, ozbiljno se prihvatiš učenja, a moj primjer da sam u srednju školu došla znajući iz Hrvatskog samo što je personifikacija i da sam na kraju postala profesor tog istog predmeta može ti samo biti dokaz da ništa nije izgubljeno. A sram? To će već sutra biti daleko iza tebe i svih iz razreda! Sretno, Raska!

Još Raskinih pitanja i odgovora pronađite ovdje: 

[Pitaj Rasku] Hvala vam što se moja pozitivna vibra širi medijima

[Pitaj Rasku] Djevojka iz Bosne strahuje da neće biti uklopljena u društvo

[Pitaj rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

[Pitaj Rasku] Jako me strah preskakanja kozlića i greda. Što da radim?

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao susjedovu mačku mora sve priznati 

[Pitaj Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj 

[Pitaj Rasku] Boli me kad dobijem. Moram li raditi tjelesni?

[Pitaj Rasku] Imam problem s težinom. Jako me strah Tjelesnog u novoj školi.

[PITAJ Rasku] ‘Oni se svi druže, a ja imam osjećaj da nisam tamo poželjna’