Pretraga

Smije li se inicijalni ocjenjivati i mora li biti najavljen? Evo što kaže Pravilnik

A- A+

Ovog ponedjeljka započela je nova nastavna godina, a prvih par tjedana bit će rezervirano za ponavljanje starog gradiva. Učenike, barem iz nekih predmeta, očekuju i inicijalni ispiti. Na pitanje moraju li oni biti najavljeni i smiju li se ocjenjivati jasno odgovara Pravilnik Ministarstva.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Inicijalna provjera znanja u školama služi kako bi se provjerilo do sada stečeno znanje učenika iz nekog predmeta. Obično se polaže u prva dva tjedna nastave, kada se i ponavlja gradivo iz prethodnih razreda.

–  Učitelj/nastavnik može na početku nastavne godine – u svrhu uvida u postignutu razinu kompetencija učenika u pojedinome razrednome odjelu i nastavnome predmetu – provesti uvodno ili inicijalno provjeravanje, piše u Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

Dakle, nastavnici ovaj ispit ne moraju obavezno provoditi, nego ako za tim imaju potrebu ili to žele. No, ono na što ih obavezuje poviše spomenuti pravilnik jest najava ovog ispita.

Izdvojeni članak

Znajte svoja prava: Koliko puta u danu smijete pisano i usmeno odgovarati?

Kada je riječ o ocjenjivanju, posljednja odredba pravilnika glasi da se oni ne smiju brojčano ocjenjivati, što je ujedno i najčešće pitanje učenika oko ovih ispita.

– Rezultat inicijalne provjere upisuje se u bilješke o praćenju učenika, ne ocjenjuje se brojčano te služi pravovremenome pružanju kvalitetne individualne informacije učeniku i roditelju, piše u Pravilniku Ministarstva.

Copy link
Powered by Social Snap