Pretraga

Pomoćnici u nastavi u jednom gradu dobivaju povećanje satnice za deset kuna

A- A+

Dobra vijest za pomoćnike u nastavi u Dubrovniku – grad im je odlučio povećati satnicu s 25 na 35 kuna neto. Satnice za pomoćnike u nastavi određuje lokalna samouprava i ona najčešće varira između 19 i 25 kuna, dok je u Zagrebu od početka ove godine satnica narasla na 30 kuna po satu. Novi predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi – PunHR, Ivan Milatić, pozdravio je ovaj potez grada Dubrovnika koji će, nada se, poslužiti kao primjer drugima, ali smatra kako bi što prije trebalo doći do ujednačavanja satnice za pomoćnike u nastavi na razini cijele države.

pomoćnici u nastavi, logoped

Foto: Pixabay

Grad Dubrovnik odlučio je povećati satnicu pomoćnicima u nastavi s 25 na 35 kuna neto. Ovim potezom postali su tek drugi grad koji je od početka ove godine podigao plaće pomoćnicima u nastavi, nakon što im je Grad Zagreb početkom ove godine povećao satnicu na 30 kuna.

– Diljem Hrvatske pomoćnici u nastavi obavljaju iznimno odgovoran posao, a visinu njihove satnice određuje jedinica lokalne samouprave. Visina satnice u većini jedinica lokalne samouprave varira između 19 i 25 kuna. Svjesni smo važnosti pomoćnika u nastavi kao i činjenice kako je nužno potrebno napraviti korak, a sve kako bi nas i ostali slijedili, napisao je u Facebook objavi gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković.

‘Što prije treba doći do ujednačavanja satnice jer razlika od 19 do 35 kuna je prevelika’

Povećanje satnice u Dubrovniku pozdravljaju i iz Udruge pomoćnika u nastavi u nadi da će poslužiti kao primjer ostatku zemlje.

– Također smatramo da bi što prije trebalo doći do ujednačavanja satnice jer razlika od 19 do 35 kuna je prevelika i ničim opravdana. Kroz ovakvu razliku u cijeni radnog sata ovog složenog i odgovornog posla može se dobiti dojam da se ovisi isključivo o dobroj volji pojedine lokalne vlasti, rekao je novi predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi, Ivan Milatić za naš portal.

Dodao je i kako je ovo povećanje samo prvi u nizu koraka koje žurno treba napraviti kako bi se konačno priznao radno pravni status svih pomoćnika u nastavi.

– Svakom pomoćniku u nastavi kojega zahvaća ovo povećanje ono će nešto značiti, ne u materijalnom smislu jer troškovi života rastu na dnevnoj bazi, već u smislu činjenice da se netko sjetio koliko vrijede pomoćnici u nastavi u odgojno obrazovnom procesu, a posebno u dijelu koji političari vole nazivati inkluzijom, komentirao je Milatić.

Izdvojeni članak

Veća satnica pomoćnicima u nastavi, no ne svima: ‘Ovaj prijedlog u drugim županijama se odbija’

Nakon prosvjeda pomoćnika u nastavi sve je ostalo na obećanjima Vlade i ministarstva

Prema podacima koje ima Udruga ove godine, osim Dubrovnika sada i Zagreba, niti jedan drugi grad nije povećao satnicu pomoćnicima u nastavi.

– Prošli tjedan sam bio na sastanku s gradonačelnikom Rijeke, Markom Filipovićem i pročelnicom odjela za Odgoj i školstvo, Sandom Sušanj. Na tom sastanku rečeno mi je da u Gradu Rijeci svi imaju pomoćnike u nastavi te da im je osiguran regres i božićnica. Gradonačelnik Filipović rekao je i da će se zalagati na narednom kolegiju gradonačelnika da se cijena satnice pomoćnika u nastavi ujednači u cijeloj zemlji i to na iznos od 40 kuna, istaknuo je Milatić.

Podsjetimo, pomoćnici u nastavi su u travnju ove godine prosvjedovali na Markovom trgu gdje su Vladi predstavili svojih 13 zahtjeva, među kojima je bilo i povećanje plaće. Tada su rekli kako će ići u štrajk ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

– Nažalost, ulazimo u drugi mjesec školske i akademske godine, a u pola godine od prosvjeda što se ministarstava i Vlade tiče, sve je ostalo u sferi obećanja. Iako postoje naznake da će u skoroj budućnosti pomoćnik u nastavi konačno biti priznat kao zanimanje, zvanje ili posao, kako god to nazivali, ali više od obećanja boli i smeta šutnja tih spomenutih ministarstava, a naročito Vlade, navodi predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi prosvjedovali na Markovom trgu: Ako se ne ispune zahtjevi, kažu, idu u štrajk

‘Nisam dobio dojam da se bilo što bitno popravilo u odnosu prema pomoćnicima u nastavi’

Ponovio je kako se u posljednjih 15 godina nije gotovo ništa promijenilo kad asu u pitanju pomoćnici u nastavi i da je krajnje vrijeme da se nadležne institucije prebace s riječi na djela.

– Priznajem da nisam dobio dojam da se bilo što bitno popravilo u odnosu prema pomoćnicima u nastavi. Ovim putem apeliram i da me ljudi s terena obavijeste o situaciji u svakom pojedinom dijelu Hrvatske. I ovo poboljšanje satnice, nažalost, u ovom trenu predstavlja izolirane slučajeve. Nadam se da će država i posebno nadležne institucije konačno pokazati zanimanje za rješavanje ove problematike, poručio je Milatić.

Najavio je i povećanje članstva u Udruzi pomoćnika u nastavi i naveo razlog za ovaj potez, kao i što očekuje u daljnjim pregovorima s Vladom i ministarstvom.

– Smatram da je izuzetno bitno povećati članstvo Udruge, ne zbog 50 kuna godišnje po članu, nego zbog jačanja kredibiliteta u pregovorima. Obavio sam i prve razgovore s pročelnikom zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje sport i mlade, Lukom Jurošom i uvjeren sam da ćemo zajedno stići do istog cilja. Također smatram neophodnim konkretizirati pregovore s resornim ministarstvima rada i socijalne skrbi te obrazovanja i školstva i bez daljnjega konačno dobiti nekoliko minuta pozornosti premijera Plenkovića, rekao je Milatić.