Pretraga

Veća satnica pomoćnicima u nastavi, no ne svima: ‘Ovaj prijedlog u drugim županijama se odbija’

A- A+

Pun-Hr Udruga pomoćnika u nastavi objavila je na svojim društvenim mrežama kako je Grad Zagreb odlučio pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima u zagrebačkim školama neto satnicu je povećati na 30 kuna, a pomoćnicima i posrednicima koji rade na ugovor o radu priznat će se i smjenski rad pri obračunu plaće. Ovo je samo jedan maleni korak u poboljšanju statusa pomoćnika u nastavi, no još puno truda treba se uložiti da se njihov status poboljša u ostalim jedinicama lokalne samouprave koje zapošljavaju i plaćaju pomoćnike.

Dobra vijest za pomoćnike u nastavi u Gradu Zagrebu na početku 2022. godine. Od 1. siječnja satnica iznosi 30 kuna te će se pomoćnicima i posrednicima koji rade na ugovor o radu priznati i smjenski rad pri obračunu plaće.

– Satnica u Zagrebu je do sada bila 25 kuna i za pomoćnike u nastavi koji su zaposleni na ugovor o radu i za one koji rade na ugovor o djelu. Prije nekoliko godina, pomoćnici u nastavi na ugovor o radu imali su 25 kuna dok su oni na ugovor o djelu imali 20 kuna. Sada po novom neto satnica u Gradu Zagrebu iznosi 30 kuna i prema dopisu Grada odnosi se na sve zagrebačke škole. No, ipak postoji problem kolega pomoćnika koji su zaposleni preko Udruga, njihova satnica se plaća iz drugih sredstava, objašnjavaju nam iz Pun-Hr Udruge za pomoćnike u nastavi.

‘Iz drugih županija koji su pitali za povećanje satnice po uzoru na Zagreb, isti su odbijeni’

Kako se plaća pomoćnika u nastavi osigurava iz proračuna jedinice lokalne samouprave, satnica ovisi od svake županije ili općine pod koju neka škola spada.

– Za sada nismo čuli da ima ikakvih promjena u smislu povećanja neto satnice pomoćnika u drugim jedinicama lokalne samouprave. Prema prvim informacijama s terena od pomoćnika iz drugih županija koji su pitali za mogućnost povećanja satnice po uzoru na Zagreb, isti su odbijeni. Kolegica je rekla da je pitala pa su je odbili. Potez Grada Zagreba svakako budi nadu svih pomoćnika u nastavi diljem Hrvatske da će se i njima povećati satnica te poboljšati uvjeti rada. Štoviše, kao udruga od pomoćnika u nastavi iz drugih županija dobivamo sve više upita hoće li taj pomak biti ostvaren u skorije vrijeme i izvan Zagreba, rekli su iz Udruge.

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Za pomoćnike u nastavi skoro 25 milijuna kuna: Poznato koje udruge su dobile novac

Plaće im reguliraju jedinice lokalne samouprave

Zapošljavanje pomoćnika u nastavi funkcionira na način da Ministarstvo znanosti i obrazovanja za svaku školsku godinu objavi natječaj na koji se se iz jedinica lokalnih samouprava dužni javiti i prema njihovoj veličini, odnosno prema broju stanovnika koji žive u toj jedinici, ostvaruju do 85 posto bespovratnih sredstava namijenjenih za rad pomoćnika u nastavi, odnosno za njihova primanja.

– Jedinice su inače vlasnici škola. Projekti preko kojih se zapošljavaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici ide preko njih, na sličan način kao kad su u pitanju i učitelji koji rade u produženom boravku. Samo su prosvjetni djelatnici financirani od strane MZO-a. Škole su te koje se javljaju u svoju jedinicu lokalne samouprave kojoj pripadaju s određenom dokumentacijom i na taj način se pomoćnicima i posrednicima isplaćuju plaće, kažu iz Udruge.

Izdvojeni članak
učenik piše zadaću za radnim stolom

Drastično povećanje: Broj pomoćnika u nastavi u pet godina porastao za više od 290%

‘Treba nam se priznati i puna satnica, a ne da ju se pri obračunu plaće smanjuje’

Iako je satnica povećana, iz Udruge ističu jedan veliki problem oko iste.

– Treba nam se priznati i puna satnica, a ne da ju se pri obračunu plaće smanjuje kako bi se uštedjelo u neku drugu svrhu (drugog pomoćnika, izvannastavne aktivnosti…). Primjerice, ima pomoćnika koji rade 25 sati tjedno, jer njihov učenik ima svaki dan po 5 sati, međutim, unatoč tome nije adekvatno plaćen, jer ih se plati kao da rade 20 sati tjedno. Postavljamo pitanje mjerodavnima zašto se to radi i kada će to prestati? Osim toga, postoje situacije da je određeno da je satnica 25 kuna, a pomoćnik u nekim školama bude plaćen manje, npr. 18, 19 kuna po satu (Koprivničko-križevačka županija), jer se ostatak novca prenamjenjuje za nešto drugo, apeliraju iz Udruge.

Smatraju kako je potrebno napraviti još nekoliko poteza s ciljem poboljšanja statusa i radnih uvjeta pomoćnika i posrednika i to ne samo u Zagrebu, nego na razini države.

– Pod time mislimo na priznavanje minulog rada (radni staž), sklapanje ugovora s poslodavcem na minimalno 4. godine, jer se pomoćnicima i komunikacijskim posrednicima prekidaju ugovori na kraju svake nastavne godine, nakon čega završe na burzi rada. Ministar Radovan Fuchs je postavio pitanje, što ako se dogodi situacija da nam pomoćnik u nastavi u određenoj školi više ne treba u toku te četiri godine, na koji način njegovo radno mjesto prenamijeniti? Na to je nužno postaviti protupitanje, kamo i što s onim učiteljima produženog boravka kao i ostalim prosvjetnim djelatnicima područnih škola u kojima se smanjio broj učenika ili su iz istog razloga nažalost zatvorene?, pitaju se iz Udruge.

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Muke pomoćnika u nastavi: Dobit ćemo otkaz ako krene štrajk ili online nastava, a program za našu kvalifikaciju nije ni napisan

Broj učenika s poteškoćama raste, a zbog loših radnih uvjeta pomoćnika je sve manje

Napominju kako je isto tako važno istaknuti činjenicu da se iz jedne školske godine u drugu sve više povećava broj učenika s teškoćama koji trebaju podršku pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika.

– Potražnja za pomoćnicima i posrednicima je sve veća, sada smo u fazi da je potražnja čak premašuje ponudu. Primanja pomoćnika i stručnih komunikacijskih posrednika su niska, često bivaju zakinuti za svoja radna prava, status im nije riješen na razini države – to su vrlo često razlozi zbog kojih su naše kolege primorane potražiti drugi posao, od nečega se živjeti mora. No, onda ostaju učenici s teškoćama bez nužne podrške, zabrinuti roditelji koji na početku svake nove školske godine strepe hoće li njihovo dijete imati pomoćnika, hoće li pomoćnik ostati itd. Dakle, ovo nisu problemi koji se reflektiraju samo na pomoćnike i posrednike, u problemu su djeca s teškoćama koja zaslužuju da se po jednakim pravima školuju sa svojim vršnjacima, poručuju iz Udruge pomoćnika u nastavi.