Pretraga

Pročitajte lude zadatke profesora s FER-a

A- A+

4 FERovca su izašla u subotu navečer van, vjerojatnost uspješnog uleta
je: 0.2 , 0.3, 0.3, 0.6 . Kolika je vjerojatnost da su barem 2 imala
uspješnu večer ?

Zadatak je to s kolegija Vjerojatnost i statistika koji predaje Tomislav Burić, doktor matematike s FER-a.

“Često dajem takve zadatke sa šaljivom pričom. Zadaci prate gradivo koje predajem i principu se radi o zadacima s prijašnjih ispita ili iz domaćih zadaća, ali samo promijenim tekst.”, rekao je za srednja.hr dr.sc. Burić. 

“Studenti su oduševljeni jer ih time više zainteresiram, održim ležerniju atmosferu i lakše im je pratiti nastavu. A i poučnije je modelirati neki problem iz stvarnosti (koliko god on imao duhovit prizvuk) nego samo riješiti zadatak bez priče u stilu “Vjerojatnost realizacije događaja A je 0.2. Ako pokus ponavljamo 10 puta, kolika je vjerojatnost da se A realizirao barem 3 puta?”, dodao je Burić te nam objasnio da u zadatke često ubacuje i Milka čokoladu čiji je veliki fan:

“Predmet “Vjerojatnost i statistika” je stvoren za takve zadatke s pričicom (na predmetima s matematičkom analizom i računom derivacija i integrala nemam baš puno mogućnosti za ovakve zadatke)”, poručio je za kraj blagonakloni profesor koji je s vrlo jednostavnom metodom stekao odlične kritike kod studenata. Nemate druge nego predložiti da i vaši profesori iz matematike krenu izmišljati ovako kreativne zadatke!