Pretraga

Ovi profesori guraju hrvatsku znanost naprijed: Nagrađeno više od 30 njih, provjerite je li među njima i neki vaš

A- A+

Svake godine Republika Hrvatska znanstvenicima, istraživačima i znanstvenim novacima dodjeljuje državne nagrade za znanost. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije i to za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada. Za 2017. godinu dodijeljena je ukupno 31 nagrada, a u nastavku provjerite je li netko od vaših profesora nagrađen ovim vrijednim priznanjem.

Foto: Pixabay

Državne nagrade za znanost, koje proizlaze iz Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost, dodjeljuje Republika Hrvatska, a godišnje je predviđena dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost – nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

Izdvojeni članak

Ugledni profesor i znanstvenik Gordan Lauc: ‘Motivirane učenike na Sveučilištu pretvaramo u nemotivirane studente’

Za 2017. godinu, Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, dodijelio je 31 državnu nagradu za znanost; šest u kategoriji nagrade za životno djelo, 16 u kategoriji godišnje nagrade za znanost, tri u kategoriji nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest za znanstvene novake.

Nagrada za životno djelo podjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada znanstvenoistraživačke djelatnosti.

Godišnja nagrada za znanost podjeljuje se za osobito znanstveno dostignuće, znanstveno otkriće i primjenu rezultata znanstvenoistraživačkog rada.

Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti podjeljuje se za doprinos u širenju spoznaja o znanosti koja se očituje u popularnoj prezentaciji vrijednih stručnih i znanstvenih publikacija i drugim oblicima prezentacije.

Godišnja nagrada za znanstvene novake podjeljuje se mladim znanstvenicima za posebno isticanje u znanstvenom radu, za objavljivanje zapaženog članka u časopisima s međunarodno priznatom recenzijom ili s njima po vrsnoći izjednačenim časopisima ili za objavljenu knjigu.

U nastavku pročitajte tko su dobitnici za 2017. godinu:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Također, pročitajte obrazloženja nagrada za svakog od dobitnika:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Nagrade u ime Hrvatskoga sabora uručuje predsjednik Hrvatskoga sabora, a prema odluci Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost koji imenuje Hrvatski sabor. Odbor čine: predsjednik Hrvatskoga sabora, koji je ujedno i predsjednik Odbora, ministrica znanosti i obrazovanja i 12 članova iz reda istaknutih znanstvenih djelatnika.