Pretraga

Ugledni profesor i znanstvenik Gordan Lauc: ‘Motivirane učenike na Sveučilištu pretvaramo u nemotivirane studente’

A- A+

Komentirajući rang liste fakulteta na koje se upisuju najbolji srednjoškolci te uspjeh Farmaceutsko-biokemijskog s prosjekom 4.81, ugledni znanstvenik i vlasnik tvrtke koja se bavi glikoznanošću Gordan Lauc kazao je da tim brojkama usprkos, ima osjećaj da se na fakultetu motivirane studente pretvara u nemotivirane kojima je jedini cilj položiti ispit.

Gordan Lauc | Foto: Youtube screenshot

Izdvojeni članak

Svoje diplomske radove izrađuju u najboljim tvrtkama i kod cijenjenih znanstvenika

Podsjetimo, Gordan Lauc profesor je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, ugledni znanstvenik i voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za glikoznanost te vlasnik najbolje tvrtke u regiji koja se bavi tim područjem – Genos. Genos i profesor Lauc poznati su i po tome da svake godine privlače određen broj diplomanata koji svoje diplomske radove izrađuju van fakulteta. Nerijetko, ti studenti završe na najboljim institutima i najtraženijim doktorskim studijima u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovoga puta, kao što je i učinio nekoliko puta u medijima, osvrnuo se na stanje Sveučilišta u Zagrebu i obrazovanje koje pruža svojim studentima.

‘Na fakultetu vrlo učinkovito pretvaramo motivirane učenike u nemotivirane studente kojima je jedini cilj položiti ispit’

Objavljenu listu najboljih fakulteta i prvo mjesto Farmaceutsko-biokemijskog komentirao je rečenicom koju godinama govori studentima, no istaknuo i zabrinutost učincima koje naše obrazovanje ima na studente.

– Ono što godinama govorim studentima, a govorim im ‘svi ste vi jako pametni’, upravo je dobilo službenu potvrdu. No, nakon onoga ‘svi ste vi jako pametni’ slijedi i ‘a to što ne znate je zbog toga što se niste dovoljno potrudili’. Nažalost godinama imam osjećaj da mi na fakultetu vrlo učinkovito jako pametne i motivirane srednjoškolce pretvaramo u nemotivirane studente kojima je jedini cilj položiti ispit, misli profesor Lauc.

U takvom sustavu, smatra, znanje je samo nuspojava koja se zadržava u manjim količinama kod samo manjeg dijela studenata. No, naravno ima i iznimki.

– Naravno, uvijek postoje iznimke i neki studenti nam se uspiju oduprijeti te ostanu motivirani i željni znanja do kraja studija. Ipak, to je više iznimka nego pravilo, tvrdi Lauc.

Stjecanje znanja je najveći užitak

Profesor Lauc nadalje ističe kako se ne radi o izoliranom problemu Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je ove godine dobio najbolje srednjoškolce kao svoje studente. I na drugim sastavnicama Sveučilišta vlada jednaka situacija.

– No, da ne bude zabune, to nije svojstvo samo Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Na Medicinskom fakultetu, na kojem sam također predavao 12 godina, potpuno je isto, tvrdi Lauc.

Kako je teško očekivati da će se stariji profesori promijeniti ili popraviti, smatra, ima savjet za pametne srednjoškolce koji će i dalje dolaziti studirati.

– Nemojte se dati upropastiti. Stjecanje znanja je najveći užitak, a kad radite ono u čemu uživate, onda to nije teško. No, nažalost za uspjeh nije dovoljno biti pametan, potrebno je i jako puno raditi, zaključio je Lauc u svojem Facebook postu.

https://www.facebook.com/gordan.lauc/posts/10215514715808848?pnref=story