Pretraga

Prvi joint ili piva sa 14 godina

A- A+

Svaki osmi od deset tinejdžera u Americi je probao akohol, a 16 posto ih je konzumiralo neku drogu. Više od 10,000 mladih bilo je uključeno u istraživanje, a stručnjaci upozoravaju da bi to moglo odvesti mnogu od te djece na put doživotne ovisnosti. Voditelj istraživanja Joel Swendsen kaže da je 18% odraslih osoba čitav život ovisno a alkoholu, a 11 posto je ovisno o drogama.

“13 godina, hm zašto, pa bilo je fino (sangria u španjolskoj) a nekak valjda da podsvjesno budem fora. Znam da sam tu noć u hotelskoj sobi ja najviše pio i onda nam je svima bilo veselo jer sam bio vrlo duhovit. Mislim da su zapravo i sa mnom smijali i meni, pa su me sljedeću noć zamolili da pijem ponovo. Od tada sam uglavnom pio u izlascima i tak i nekak mi je alkohol postao simbol zabave i svetinje, ali onda sam negdje sa 16 godina shvatio da je jedna do dvije pive sasvim dovoljna petkom ili subotom, a joint nisam nikad zapalio, samo cigaretu par puta, a to isto u društvu uglavnom.”, rekao nam je zagrebački gimnazijalac Marko kada smo ga pitali kada je popio svoje prvo piće.

Istraživanje je pokazalo da je od 3.700 tinejdžera u dobi od 13 do 14 godina njih deset posto pilo alkohol redovito, odnosno najmanje 12 puta godišnje. Ta je brojka skočila na 50 posto od 2.300 osoba u dobi od 17 do 18 godina. Prema istraživanju svaka treća osoba u toj najvišoj dobnoj skupini već je ispunjavala kriterije doživotnog ovisnika o alkoholu. Prema istraživanju prosječna dob u kojoj je počela zloupotreba alkohola bila je 14 godina.

Pitali smo Andreja iz jednog manjeg mjesta u Slavoniji ima li razlike u konzumaciji pića i droga kod cura i dečki: “Pa da ti iskreno kažem tu u našem kraju dečki više puta zapale joint, a cure gotovo nikad ja mislim, a s pivom su si nekako podjednaki.”

Što se droga tiče oko 60 posto tinejdžera kazalo je kako je imalo priliku probati ilegalne droge poput marihuane, kokaina ili nekih lijekova. Svako deseto dijete u dobi od 13 do 14 godina kazalo je kako je koristilo barem jednu drogu, a u najstarijoj dobnoj skupini od 17 do 18 godina njih oko 40 posto probalo je drogu. Prosječna dob u kojoj je počela ovisnost o drogama je 14 godina.