Pretraga

Sasvim drugačiji vjeroučitelj iz Zagreba: Profesor i samohrani otac postao Ponos Hrvatske zbog velikog djela koje je učinio

A- A+

Pri završetku Potjere koja se emitirala sredinom ožujka prošle godine, načuli smo da jedan prosvjetni djelatnik, u šaljivoj majci i dosta širokog znanja ima namjeru čitavih 44.500 kuna, koliko je osvojio u kvizu dati u dobrotvorne svrhe. Još uvijek u nevjerici, odmah smo se javili odnosima s javnošću javnog televizijskog servisa, kako bismo došli do podataka i kontakta vjeroučitelja, o kojem smo znali (iz kviza) da ima 48 godina i da se zove Nikola. Po odgovoru s HRT-a saznali smo da je riječ o profesoru Nikoli Kuzmičiću, kojeg smo potom sami kontaktirali i koji je zbilja sav novac osvojen u Potjeri dao u humanitarne svrhe, radi čega je danas doznajemo dobio nagradu Ponos Hrvatske!

Samo po sebi djelo je veliko, no kada smo saznali da je uz ne baš primamljivu prosvjetnu plaću, profesor Kuzmičić samohrani otac jednog učenika i jednog studenta, priča je prešla u nove dimenzije i na kraju dobila veliku pozornost u hrvatskim medijima, ali i u nekolicini njih u susjedstvu.

Mi smo ga odmah proglasili osobom mjeseca, a potom sedam mjeseci poslije smo ga svrstali među cool profesore koji su popravili hrvatsko društvo.

Izdvojeni članak

Osoba mjeseca: Profesor teologije i samohrani otac u Potjeri dao pa ispunio veliko obećanje

Skromni profesor Kuzmičić, u sebi nosi osobine i moralne vrijednosti, kakve zamišljamo da ima prosječan pedagog, svakako vjeroučitelj. Njemu se sva ta pozornost nije svidjela, što nam je rekao kada smo ga nakon objave teksta kontaktirali, ali potom je shvatio da bi svojim dobročinstvom mogao na takvo što potaknuti i druge.

– Novci mi nisu bili motiv za sudjelovanje u kvizu, nego je to bio izazov i želja da iskušam nešto što još nisam. Razgovarajući sa svojim sinovima zaključili smo da ćemo eventualni novac darovati u humanitarne svrhe. To smo već napravili kad sam u kvizu Najslabija karika osvojio 14.000 kuna. Još u djetinjstvu sam slušao roditelje, koji su molili citirajući biblijsku Knjigu Mudrih izreka, da im Bog ne da ni bogatstva ni siromaštva, nego ono što je za život potrebno. Bog me je blagoslovio dvjema zdravim rukama i zdravom pameću da pošteno zarađujem i u miru kruh svoj jedem. Stalo mi je odgojiti svoje sinove da se uzdaju u taj Božji dar i u svojim životima, a ne da se nadaju nekim izvanrednim čudesima. Zato mi se učinilo neprikladnim zadržati novac za sebe pa smo ga odlučili dati onima kojima je potrebniji, rekao nam je onomad, u ožujku prošle godine profesor Kuzmičić, dakle potvrđujući da je ovo već drugi put, da novac osvojen u kvizovima daje u humanitarne svrhe.

Sve u svemu, svakakao djelo vrijedno divljenja, koje je evo u velikoj konkurenciji zaslužilo i nagradu Ponos Hrvatske, koju dodjeljuje istoimena udruga za promicanje hrabrosti, humanosti i poštenja, odnosno udruga koja nagrađuje velika djela, ‘malih’ ljudi.

Razgovor s profesorom Nikolom Kuzmičićem, koji je obišao regiju pročitajte na ovoj poveznici, a na ovoj možete pogledati HTV-ov prilog o njemu.