Pretraga

Šefica srednjoškolskog sindikata: Najmanje povećanje koje dobiva nastavnik je 160 eura

A- A+

Već tjednima u obrazovanju traju veliki potresi oko uredbe o koeficijentima, s naglaskom na koeficijent za obračun plaće učitelja bez napredovanja. Pretposljednji koji je predložila Vlada bio je 1,97, da bi sindikatima jučer stigao novi prijedlog – 2,01, što znači da su ušli u viši, osmi platni razred. I dok Sindikat Preporod i nastavničke grupe koje podupiru akcije tog sindikata i dalje izražavaju nezadovoljstvo, Sindikat učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zadovoljni su što su uvaženi gotovo svi njihovi zahtjevi. Minimalna povišica koja stiže učiteljima s najmanje radnog iskustva je oko 160 eura.

Nada Lovrić

Nada Lovrić | screenshot: RTL

Vlada je sindikatima u školstvu ponudila povećanje koeficijenta za učitelje bez napredovanja na 2,01, u odnosu na raniji prijedlog 1,97.  Koeficijenti onih koji su napredovali nisu se mijenjali – mentori će imati koeficijent 2,17, savjetnici 2,38, a izvrsni savjetnici 2,62.

Najmanje povećanje koje će dobiti nastavnik je 160 eura

Učitelji bez napredovanja su tako prešli u viši, osmi platni razred, što je i bio zahtjev Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za RTL-ov Danas.hr rekla je kako je jedini zahtjev ovog sindikata koji nije usvojen onaj za većim rastom plaća spremačicama.

– Spremačicama će plaće rasti 88 eura onima u Zagrebu s 20 godina staža. Mi smo tražili više. I to je jedini zahtjev koji nije udovoljen u ovome trenutku. Ne znači da mi nećemo ustrajati dalje u zaštiti njihovih prava i poboljšanju njihovih materijalnih prava i statusa, istaknula je Lovrić za RTL.

Dodala je i da su domari kotlovničari u Zagrebu s 20 godina staža dobili povećanje od 154 eura bez poreznih olakšica te da je to najmanji rast plaća koji će dobiti. A što je s nastavnicima?

– S druge strane nastavnici, oni koji nisu napredovali, su dobili 15,7 posto povećanje plaće što znači da oni s 10 godina staža u Zagrebu dobivaju negdje oko 170 eura povećanje. Znači niti jedan nastavnik u Hrvatskoj neće dobiti manje od 160 eura. Ono što je lijepo je da će pripravnici dobiti 180 eura povećanja postojeće plaće, naglasila je Lovrić za RTL.

Izdvojeni članak

Sindikati otkrili nove prijedloge koeficijenata za učitelje, rast će i za neka mjesta u znanosti

Učitelj koji praktički početnik imat će plaću 1.336 eura

Podsjetimo, to je i izračun koji je jučer objavio Sindikat Preporod. Učitelju s jednom godinom staža koji stanuje u mjestu sa stopom poreza od 20 posto plaća bi rasla za 166,64 eura. Učitelj koji je praktički početnik tako bi od ožujka imao neto plaću 1.336,55 eura., odnosno ona bi u brutu iznosila 1.913,35 eura.

Za usporedbu, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.191 euro, a bruto 1.620 eura. Medijalna neto plaća za prosinac 2023. iznosila je 1.005 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1.334 eura. Ipak, Sindikat Preporod kao i nastavničke grupe koje su poduprle akcije tog sindikata, nisu zadovoljni ovim povećanjem i žele više. Nastavljaju sa svojim akcijama ovog četvrtka.

– Stanje u obrazovanju je takvo da ono godinama zaostaje i uistinu ne može se u jednom koraku riješiti svi problemi u obrazovanju. Borba sindikata za položaj nastavnika kako ekonomski tako i društveni ne može stati i neće završiti s ovim. Ali ovo jest jedan korak u dobrom smjeru, istaknula je Lovrić za RTL i dodala kako ‘ovo pomicanje nije došlo bez ikakvog rada, bez truda, bez napora, argumentacije i bez frustracije’, nego ‘strpljivim radom po protokolu’.

Napomenimo za kraj i kako se na današnjoj sjednici Vlade glasuje, među ostalim i o sljedećim točkama:

  • Prijedlogu uredbe o načinu primjene standardnih mjerila u postupku vrednovanja i klasifikacije radnih mjesta u državnoj službi i javnim službama
  •  Prijedlogu uredbe o rasponima koeficijenata u platnim razredima u jedinstvenoj platnoj ljestvici u državnoj službi i javnim službama
  • Prijedlogu uredbe o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj službi
  •  Prijedlogu uredbe o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama