Pretraga

Sindikalist Stipić, mrtvo ozbiljno, brine se kako će učitelji koji puše preživjeti nastavu po novom modelu

A- A+

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić požalio se u studiju N1 što upute za početak nastave, koje propisuju da je učitelj uvijek u razredu, ne definiraju što je s učiteljima puše. Za Akcijski plan Blaženke Divjak također smatra da je bio preopćenit.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Slažem se da su razrađeni svi scenariji. Ali to je jedino s čime bih se mogao složiti. Puno je tu još nepoznanica, neodgovorenih pitanja. S puno nelagode se ulazi u školsku godinu, smatra Željko Stipić.

Gostujući u studiju N1, predsjednik Sindikata Preporod komentirao je upute Ministarstva za početak nastave,

– Kad sam dobio dokument, prva mi je reakcija bila: ‘Bože moj, kako je moguće napisati tako puno, a napisati tako malo?’ To je monografski dokument gdje možete saznati puno o sustavu obrazovanja, ali ne i kako postupati u školskoj godini, ističe sindikalist.

Stipić: Puno je pitanja!

Smatra da dokument ima puno nelogičnosti, što je ilustrirao i na vlastitom primjeru.

Izdvojeni članak

Sindikat učitelja pisao ministru: Traže i besplatan internet za nastavnike

– Mi moramo cijelo vrijeme biti s učenicima. Što ćemo mi pušači koji moramo tih pet minuta otići popušiti cigaretu? Što to znači za nas? Puno je pitanja na koje ne znamo odgovore, a vjerojatno nećemo niti doznati, rekao je Stipić.

Ističe da je teško ‘tri dana pred početak školske godine nešto detaljnije napraviti’.

– Sve što se radi, kasni se, debelo se, debelo kasni. Dobro je što se sagledalo da u školama najbolje poznaju situaciju, da trebaju maksimalno poštovati prijedloge koji će doći iz samih škola. Bilo bi puno bolje da se s time krenulo ranije”, dodao je Stipić

Komentirao je i Akcijski plan koji u zadnje vrijeme često spominje bivša ministrica Blaženka Divjak.

– Dokument koji je ostavila iza sebe, podjednako je općenit kao i novi dokument što ga je nova nomenklatura poslala sada na škole, istaknuo je Stipić za N1.

Jer, eto, ni akcijski plan Blaženke Divjak nije predviđao što s pušačima.

Zakon je jasan: Škola ne smije imati prostor za pušenje!

Napomenimo samo da Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda jasno zabranjuje pušenje ne samo na prostoru škole, već i na prostoru koji je od ‘udaljen manje od 20 metara od ulaza u zgradu obrazovne ustanove’. Popisuje i kaznu od tisuću kuna za one koji puše na tom prostoru, odnosno kaznu od 70.000 do 150.000 kuna za školu koja ‘ne osigura poštovanje zabrane pušenja na prostoru koji je udaljen manje od 20 metara od ulaza u zgradu obrazovne ustanove’.

Nadalje, zakon izričito zabranjuje da škola ima prostor za pušenje, zbog čega također može biti kažnjena novčanom kaznom od 70.000 do 150.000 kuna za školu.

Pitanje je, dakle, gdje su nastavnici do sada pušili, kad gotovo svi odmori (osim velikog) najčešće traju 5 minuta; odnosno, kako u pet minuta i inače stignu otići više od 20 metara od ulaza škole, zapaliti cigaretu te se vratiti na vrijeme?!