Pretraga

Sindikat učitelja pisao ministru: Traže i besplatan internet za nastavnike

A- A+

Sindikat hrvatski učitelja uputio je Otvoreno pismo ministru Fuchsu s pitanjima i prijedlozima s terena za sigurniji i kvalitetniji početak nove nastavne godine. Upozoravaju na nedostatak pomoćno-tehničkog osoblja, problem visokorizičnih nastavnika, a pitaju se i što je s organizacijom dodatne i dopunske nastave te produženog boravka. Smatraju i da bi svi učitelji trebali imati besplatan internet.

Foto: srednja.hr

– Pozdravljamo Vašu želju da čujete mišljenje struke te se nadamo da ćete to mišljenje i uvažavati, pišu ministru Radovanu Fuchsu iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikat hrvatski učitelja u Otvoreno pismo ministru Fuchsu ukazao je na, kako kažu, deset najčešćih pitanja koja dobivaju s terena, a vezana su uz organizaciju nove nastavne godine.

Prvo ukazuju na manjak pomoćno-tehničkog osoblja.

– Dakle, prema našem istraživanju provedenom u sklopu EU projekta, prije COVID-a 19 više od 48% spremačica čistilo je veću površinu od propisane, kažu.

Dodaju kako bi, ako se ovaj problem hitno ne riješi, ‘troškovi države mogli dugoročno postati još veći, a zdravlje učenika i zaposlenika pa time i njihovih ukućana nepotrebno ugroženo radi širenja zaraze koje se na vrijeme moglo spriječiti’.

Potom upozoravaju da nije jasno rečeno što je s učenicima i nastavnicima koji spadaju u rizične skupine.

‘Škole trebaju odobrenja za zapošljavanje’

Zanima ih i što s prijevozom.

Izdvojeni članak

Radna skupina završila s radom? Sindikati su ogorčeni: Nisu nas onda trebali ni zvati

– Nema smisla da se učenici različitih razreda zajedno ‘gužvaju’ u istom prijevoznom sredstvu da bi se kasnije, u školi, strogo osiguravalo nemiješanje različitih skupina učenika, a nakon toga bi opet sjedali u isti autobus u kojem nerijetko bude i više učenika nego što je to dozvoljeno, napominju.

Zbog manjka nastavnika informatike, ali i opreme, tvrde, moglo bi doći i do pomutnje oko izvođenja informatike.

– Koliko je škola koje imaju opremljene informatičke učionice na način da se nastava informatike može izvoditi kvalitetno sa 28 učenika u učionici?! Dakle, nužno je što brže u škole poslati odobrenja za novim zapošljavanjem i pritom se voditi isključivo interesom naših učenika, pitaju se.

Također, smatraju da je nužno dati jasnu uputu o organizaciji dopunske i dodatne nastave te izvannastavnih aktivnosti’. Svi su ti satovi, dodaju, oni koji su potrebni našim učenicima kao dopunska pomoć ili kao oni koji utječu na razvoj njihovih potencijala i kreativnosti, bilo u školama ili online.

Besplatan interent za učitelje?

Kažu i da se kasni s pitanjem organizacije produženog boravka. (Podsjetimo, Gradski ured za obrazovanje jučer nam je otkrio kako će se na području Grada Zagreba nastava produženog borvaka uredno izvoditi).

Iz Sindikata kažu i da svakom učitelju treba omogućiti besplatan Internet ili nadoknaditi trošak korištenja istog te osigurati sredstva rada za nastavu na daljinu – laptope, kamere.

– Potrebno je omogućiti korištenje aplikacija i alata koji su se pokazali dobrima u nastavi na daljinu, a čije korištenje je trenutno onemogućeno na tabletima i laptopima Škole za život, kažu.

Sedmi problem tiče se predmetne nastave.

– Kako nije moguće da se nastava s učenicima u razredu snima te da ju istovremeno prate učenici kod kuće, mnoga pitanja ostala su neriješena. Zaduženja učitelja i struktura njihova radnog vremena su ostala velik problem, a zaposlenici koji rade na više škola su u posebno zahtjevnoj situaciji. Ponavljamo, do početka nastavne godine je 10-ak dana…, podsjećaju.

Testirali bi nastavnike na COVID-19

Traže i zasebne upute o umjetničkim školama i posebnim ustanovama.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

– Iz uputa su one izostale pa je potrebno što prije odgovoriti na mnoge upite oko načina izvođenja nastave zbog mnogih specifičnosti u kojima takve ustanove rade, upozoravaju.

Žele i odgovore na pitanja o testiranju.

– Mnogi na terenu traže odgovor na pitanje hoće li se za zaposlenike škola osigurati testiranje na COVID i, ukoliko hoće, koliko učestalo (primjerice, na početku i na kraju svakog polugodišta)?, kažu.

Ističu i da bi u trenutnoj situaciji bilo bi nužno napraviti analizu te reducirati sadržaje i ishode, svesti ih na one temeljne za  ostvarivanje vertikalne i horizontalne  prohodnosti.

– Pogotovo je to potrebno u slučaju ponovnog povratka na nastavu na daljinu. Dakle, u interesu naših učenika je da kurikulumi i ishodi učenja budu svrhoviti i ostvarivi, zaključuju iz Sindikata.

PROČITAJTE PISMO:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.