Pretraga

Sindikat razočaran aplikacijom za prijavu cijepljenja: Zaboravili ste na učitelje!

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja od Ministarstva zdravstva traži da čim prije kategoriju nastavnika uvrsti u aplikaciju za prijavu cijepljenja. Naime, smatraju sramotnim što se nastavnici, koji se u planu cijepljenja navode kao prioritetna skupina, u aplikaciji cijepise ne mogu naznačiti da su nastavnici, čime ulaze istu kategoriju kao i svi drugi građani, a svakodnevno su u kontaktu s ljudima.

Sindikat hrvatskih učitelja za vrijeme štrajka 2019. | foto: Denis Gaščić/Srednja.hr

– Prijedlogom plana uvođenja provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj određen je privremeni redoslijed prioriteta, sukladno kojem bi se trebalo provoditi cijepljenje, Proradila je i službena web stranica  na kojoj se zainteresirani građani mogu prijaviti za cijepljenje, https://cijepise.zdravlje.hr/. Međutim, prijava putem te web stranice vrši se isključivo prema kriteriju godine rođenja te za osobe s kroničnim bolestima, mlađih od 65 godina, upozorava Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Iz Sindikata upozoravaju kako unatoč tome da su se zaposlenici u ustanovama za odgoj i obrazovanja našli na popisu prioritetnih skupina, oni se kao prioriteti ne mogu prijaviti putem weba. No budući da se Sindikat učitelja jako često ne bori samo za učitelje i druge zaposlenike u školstvu, nego i za radnike drugih djelatnosti, i sada naglašavaju kako nisu jedini koji su zakinuti.

– Uz njih, primjerice, u sedmu (zadnju) prioritetnu skupinu spadaju i „radnici u esencijalnim i važnim industrijama, pružatelji skrbi za djecu, radnici u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, prijevoznici, policajci i hitne službe, kolektivni smještaji/zajednice u kojima nije moguće postići potrebnu fizičku udaljenost kao što su zatvori, izbjeglički kampovi, centri za migrante, centri za beskućnike i sl., radnici koji se ne mogu fizički udaljiti poput tvornica za rezanje mesa i klaonice, različiti proizvodni pogoni, rad na traci i sl.“, napominju.

Kako će se znati tko je učitelj, a tko ne?

Zanima ih kako će liječnici obiteljske medicine utvrditi sve ranije navedene kategorije unutar prioriteta 7, jer ne postoje detaljnije upute za skupinu 7 (koja nije određena po dobi), a ujedno ne postoji jedinstveni zajednički online povezani sustav na kojem se svi oni mogu prijaviti.

– Za sada se široka prioritetna skupina 7 može prijaviti samo kod liječnika obiteljske medicine i to od radnika u važnoj industriji do učitelja, policajca i hitne službe, a zajednički online sustav prijave za tu prioritetnu skupinu ne postoji, upozorava Tuškan.

Smatra kako bi se stoga, čim žurnije, trebalo omogućiti online prijava prioriteta pod brojem 7 (uz navođenje radnog mjesta, budući da je to propisani kriterij, a što je lako provjerljiv podatak zbog navođenja OIB-a ili matičnog broja). Usto, sindikalna pravnica i glavna tajnica voljela bi vidjeti i veći broj testiranja po školama.

– Također, sve više nezadovoljstva s terena dolazi zbog premalog broja testiranja jer, npr., mnogi učenici i roditelji zanemaruju simptome ili se učenici koji su zbog istih ostali kod kuće ne šalju na testiranje te se nakon par dana vraćaju u škole upitnog zdravstvenog stanja. Upravo zato smatramo da prikaz širenja zaraze u odgojno-obrazovnim ustanovama nije objektivan te je stvaran rizik od zaraze veći od prikazanog, a što uostalom pokazuju i mnoga novija istraživanja, kaže.

‘Nastava uživo trebala bi biti prioritet’

Napominje i da su u školama u tijeku mnoge projektne aktivnosti mobilnosti, dok, s druge strane, sve više članica EU uvjetuje ulazak u zemlju potvrdom o cijepljenju.

– Dakle, prioritetno cijepljenje je nužnost za redovan rad odgojno-obrazovnih ustanova. Nastava uživo je nezamjenjiva, a žele li se škole doista i zadržati otvorenima potreban je veći broj testiranja te osigurati stvaran prioritet cijepljenja (ne samo na papiru) zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, koji to žele, u što skorijem roku, zaključuje Tuškan.