Pretraga

Sisačko-moslavačka još ne zna kako će izgledati nastava, a ni koliko je učenika odselilo

A- A+

Drugo polugodište ove nastavne godine započinje za nekoliko dana, u ponedjeljak. Zbog epidemiološke situacije neke su županije već donijele odluke o tome prema kojim će modelima pojedine skupine pohađati nastavu do kraja siječnja. No, ne i Sisačko-moslavačka, koja se uz epidemiju bori i s posljedicama jakog potresa koji je oštetio brojne škole. Još uvijek ne znaju niti koliko je učenika odselilo u druga mjesta jer su im u potresu stradali domovi.

Srednja škola Glina nakon potresa

Srednja škola Glina nakon potresa| Foto: službena Facebook stranica škole

Školski sindikati, Sindikat hrvatskih učitelja te Sindikat Preporod zatražili su u ponedjeljak pomicanje početka polugodišta u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ondje su u potresu stradale brojne škole, ali i mnogu učenici i zaposlenici škola ostali bez svojih domova.

Škole još uvijek šalju podatke gdje su učenici

Budući da su županije većinom osnivači srednjih škola, a neke su već same donijele odluku o načinu provedbe nastave u siječnju, poslali smo u ponedjeljak upit uredu za obrazovanje Sisačko-moslavačke o tome hoće li od Ministarstva obrazovanja tražiti odgodu početka polugodišta. Uz to, pitali smo i koji je točan broj učenika koji su odselili u gradove izvan županije te jesu li u tijeku konzultacije s školama u tim mjestima. Također, županiju smo pitali i hoće li u svim školama SMŽ nastava započeti online ili postoje škole u kojima započinje po A modelu.

No, konkretnih odgovora baš i nema. Iz onih koje smo sinoć oko 21 sat zaprimili da se iščitati da županija zapravo još uvijek ne zna koliko je učenika odselilo iz svojih mjesta jer im je dom stradao u potresu.

– Škole još uvijek skupljaju podatke o broju učenika i zaposlenika koji su ostali u sredinama gdje se nalazi škola te podatke o dostupnosti informatičke opreme i materijala (udžbenika, radnih bilježnice i sl.) potrebnih za rad. Nakon što se prikupe svi podatci odlučit će se u dogovoru sa školama koje škole mogu početi s radom i koji je najbolji model rada za svaku pojedinu školu. Većinu podatak već smo prikupili te su u dijelu škola s preporukama već započeli radovi na sanaciji objekata, odgovara nam Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije.

Izdvojeni članak

Škola koju pohađa 360 učenika morat će se rušiti, krenula kampanja prikupljanja sredstava za novu

‘Ni jedna odluka nije definitivno donesena’

Dakle, iako bi nastava trebala početi za nekoliko dana, u ovoj županiji uvijek se ne zna prema kojem modelu će se ona odvijati.

– Škole koje nisu pogođene potresom započet će s A modelom nastave kada se u suradnji s nadležnim ministarstvom procjeni opasnost druge ugroze, epidemije virusa Covid-19. Ni jedna odluka još nije definitivno donesena te se one svakodnevno u suradnji sa svim ravnateljima iznova razmatraju kako bi donesli onu koja je najbolja za učenika osnovnih i srednjih škola na području Sisačko – moslavačke županije pogođenom potresom, stoji u odgovoru pročelnika Vlahova.