Pretraga

Prva županija odlučila: Srednjoškolci i učenici viših razreda osnovnih na online nastavi do kraja siječnja

A- A+

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH ministar Davor Božinović na pitanje hoće li polugodište početi u klupama rekao je da su u tijeku konzultacije, ali i istaknuo kako epidemiološka situacija još uvijek ‘nije stabilna u mjeri u kojoj bi nam dopustila preveliko opuštanje’. Primorsko-goranska županija danas je donijela odluku da se online nastava provodi do kraja siječnja, s izuzetkom one za najmlađe učenike.

Nastava na daljinu; foto: srednja.hr

U Primorsko-goranskoj županiji nastava će za većinu učenika početi online, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije župana Zlatka Komadine.

U PGŽ većina učenika online do kraja siječnja

Ističe kako su on i pročelnica za obrazovanje, Edita Stilin, preko vikenda obavili konzultacije s epidemiolozima i ravnatelja te će se školska godina nastaviti na isti način kako je završilo prvo polugodište. Nastava ‘licem u lice’ školama izvodit će se samo za učenike od prvih do četvrtih razreda osnovnih, a ostali učenici ostaju na modelu C do 31. siječnja.

– Evo, kako je župan istaknuo, u razgovoru i dogovoru s ravnateljima škola, drugo polugodište zapčinje 18. siječnja, niži razredi snovnih škola će doći u škole, viši razredi će biti na online nastavi, kao i učenici srednjih škola, rekla je riječka pročelnica za obrazovanje, Edita Stilin.

Izdvojeni članak
potres zagreb

Pokrenuta peticija u Zagrebu: ‘Brojni će učenici krenuti put škola i pritom biti životno ugroženi’

Božinović: Situacija ne dopušta preveliko opuštanje

O povratku učenika u škole govorilo se i na konferenciji za medije Nacionalnog stožera. Njegov načelnik i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović ponovio je kako se o nastavi razgovara, ali da odluka o njenoj orgamizaciji nikada nije bila predmetom odluke Nacionalnog stožera jer postoji posebno Povjerenstvo u sklopu Ministarstva obrazovanja koje o tome vodi računa.

– Upravo je u ovom trenutku u tijeku sastanak ministra Fuchsa s predstavnicima Grada Zagreba, točnije tamošnjeg odjela za obrazovanje. Dakle, vode se razgovori, pričekajmo da vidimo rezultate tih razgovora. Ono što je u ovom trenutku izvjesno je da će iz objektivnih razloga posebni izazov biti organizacija nastave na područjima pogođenim potresom. Ovaj tjedan bi također mogao biti sastanak s predstavnicima osnivača, dakle sa županijama, odnosno županima, kao što je to bio slučaj prije donošenja zadnjih odluka stožera u studenome. Dakle, postoji mogućnost da se to pitanje riješi centralizirano, a postoji, kao što je od prvog dana to komunicirano, mogućnost da bude neka vrsta decentraliziranih preporuka.

Dodaje, kao i kod svih drugih odluka i kod ove postoje argumenti ‘za i ‘protiv’ povratka učenika u škole.

– Vidjet ćemo koji će prevagnuti. Ali i ovom prilikom treba naglasiti da epidemiološka situacija, iako bolja nego prije nekoliko tjedana još uvijek nije stabilna u mjeri u kojoj bi nam dopustila preveliko opuštanje, zaključuje Božinović.