Pretraga

Škola koju pohađa 360 učenika morat će se rušiti, krenula kampanja prikupljanja sredstava za novu

A- A+

Jedna od škola koje su najviše stradale u jakom potresu koji je prije dva tjedna pogodio šire sisačko područje je Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku. Nakon pregleda statičara dobila je crvenu oznaku ‘neuporabljivo’ i predviđena je za rušenje. Škola je sada pokrenula crowdfunding kampanju kojom prikupljaju 200.000 eura za izgradnju nove zgrade.

Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku pokrenula je crowdfunding kampanju | screenshot: YouTube

Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku pohađa 360 učenika i ukupno je ondje zaposleno 40 učitelja. U svega 20 sekundi 29. prosinca ostali su bez zgrade u Sisku i područne u Petrinji. Tog dana šire sisačko područje pogodio je potres magnitude 6.2 prema Richteru, koji je odnio sedam života i u kojem je nastala velika materijalna šteta.

Glazbena u Sisku vrlo je brzo na Facebook stranici objavila video u kojem je ravnatelj prikazao razmjere nastale štete. Veliko oštećenje na stubištu, popucali zidovi učionica i velike dvorane, rupa na svodu najvišeg kata, srušen gornji dio pročelja zgrade – samo je dio oštećenja.

Škola će se morati graditi iznova

Pregledom statičara škola je dobila crvenu oznaku ‘neuporabljivo’ te je jedna od škola koje se moraju rušiti i ponovno graditi. Djelatnici škole zato su odlučili pokrenuti crowdfunding kampanju ‘Zajedno za Glazbenu’ u kojoj prikupljaju sredstava za izgradnju nove zgrade glazbene škole u Sisku te područne škole u Petrinji.

– Biser arhitekture grada Siska, nekadašnja sinagoga, građena je između 1862. i 1890. Godine. Uništenjem židovske zajednice u holokausta bila je opljačkana i devastirana. Tek dvadeset godina poslije (1967.) zgrada je prenamijenjena u glazbenu školu. Posljednjih 53 godine bila je ispunjena zvukovima glazbe i dječjeg smijeha. Zvukovi instrumenata i glasova upili su se u zidove i svojom ljepotom uveličali grad Sisak i Petrinju. Tisuće mališana zajedno s učiteljima ovdje su prvi put zasvirali instrumente, naučili prve note, pjevali u zboru po prvi put, razbili svoje strahove i ostvarili svoje prve javne nastupe, stoji u opisu kampanje.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Glazbena u Sisku potpuno je razorena: ‘Potres je slomio našu školu i naša srca’

‘Pjesma i svirka vratit će se u naš grad’

Cilj je prikupiti 200.000 eura, što je malo više od milijun i pol kuna, a kampanja traje do 28. veljače.

– Nemojmo dopustiti da djeca propuste doživjeti svoju prvu simpatiju i ljubav kroz glazbu. Nemojmo dopustiti da naši najmlađi izgube igru, ljubav prema svom instrumentu i pjesmi. Nemojmo dopustiti da mi, učitelji, ostanemo bez prostora za rad s djecom. Omogućimo svi zajedno da se ljubav prema glazbi i dalje prenosi na djecu. Omogućimo im svi zajedno da postanu otvoreni, odgovorni i suosjećajni ljudi. Omogućimo svi zajedno da naši sugrađani uživo slušaju najbolje hrvatske i svjetske glazbenike. Mi učitelji odlučili smo sva svoja znanja i mogućnosti unijeti u ovu kampanju da bismo izgradili novu, još bolju školu. Sigurni smo da će glazba ponovno odzvanjati našim gradovima i u cijelom našem kraju. Pjesma i svirka vratit će se u naš grad, poručuju učitelji i ravnatelj u video najavi kampanje kojoj se možete priključiti OVDJE.

Škola koju pohađa 360 učenika morat će se rušiti, krenula kampanja prikupljanja sredstava za novu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap